Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
BEYŞEHİR-Konya’nın Beyşehir, Hüyük, Ilgın, Akşehir, Doğanhisar, Kadınhanı, Tuzlukçu ve Seydişehir ile merkez Karatay, Meram, Selçuklu, ilçelerinde haşhaş ekimi müracaatları başladı.

Kayıtlı ve kontrollü olarak yapılan haşhaş ekimine üreticiler büyük ilgi gösteriyor. Başvurular Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans Müdürlüklerine yapılıyor.

Ilgın İlçe Tarım Müdürü Halil İbrahim Oral, çiftçileri müracaatlar hakkında bilgilendirdi. Yörenin sonbahar aylarında yağış bakımından bereketli bir dönem geçirdiğini belirten Oral, bu çerçevede çiftçilerin de ekim işlerini yapmaya başladıklarını söyledi. Haşhaş ekimi için bazı resmi prosedürlerin yerine getirilmesinin zorunlu olduğunu hatırlatan Oral, "Çiftçilerimizin önce İlçe Tarım Müdürlüklerine gidip haşhaş ekimi yapmak istediği yerlerle ilgili çiftçi kayıt sistemine girmeleri ve dosyalarını hazırlayıp resmi başvurularını yaptırmaları gerekmektedir. Müracaat yaptıktan sonra İlçe Tarım müdürlüklerinden alacakları belgeleri mahalle veya köy muhtarlarına teslim edeceklerdir. Toprak Mahsulleri Ofisi, bütün muhtarlıklara bölgelerinde ne kadar haşhaş ekileceğine yönelik bilgilendirme yazılarını göndermiştir. Muhtarlarımız ellerindeki kota doluncaya kadar çiftçilerimize haşhaş ekimine müsaade edeceklerdir. Eğer haşhaş ekmek isteyen kişi sayısı fazla olursa muhtarlar mevcut kotayı ekim yapmak isteyen çiftçiler arasında paylaştıracaktır." dedi.

İlçe Tarım Müdürü Halil İbrahim Oral, haşhaşın işlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik de şunları söyledi: "Ülkemizde halen 3298 sayılı kanunun ve yönetmeliği hükümlerince, müsaadeli olarak her yıl Bakanlar Kurulu'nca belirlenen Afyon, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı ile Konya'nın Akşehir, Beyşehir, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karatay, Meram, Selçuklu, Seydişehir ve Tuzlukçu ilçelerinde Birleşmiş Milletlerce tanınan 400 bin dekarlık alanda haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi yapılmaktadır."

Toprak Mahsulleri Ofisi Burdur Ajans Müdürü Ömer Arnaz, haşhaş üretimi konusunda muhtarları bilgilendirdi
Bucak Ziraat Odasındaki bilgilendirme toplantısına Toprak Mahsulleri Ofisi Burdur Ajans Müdürü Ömer Arnaz, Ziraat Odası Başkanı Ali Demirezen, Tarım İlçe Müdürü Yılmaz Gökçay ve muhtarlar katıldı.
Haşhaş üretimi öncesi ilk talebin Bucak’tan geldiğini belirten Arnaz “ Üretici haşhaş ekimini yapmadan bilgilendirmek istedik. Bucak yeniliklere açık bir ilçe. Burdur’da geçen yıl 164 yerleşim merkezinde 3 bin 924 tarlada 11 bin 700 dekar alanda 2700 üreticiye ekim izni verilmiştir. Hasat sonunda üreticilerden toplam 479 ton haşhaş kapsülü alımı yapılmıştır. Karşılığında ise üreticilerimize 885.951 YTL ödeme yapılmıştır”dedi.
Arnaz; “Yeni uygulama ile;
1- Sadece Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) Kayıtlı Üreticilere Haşhaş Ekim İzini Verilmesi
Sağlıklı tarım politikalarının oluşturulması, tarımsal desteklerin denetlenebilir, izlenebilir şekilde yürütülmesi, planlı tarıma yönelik gerçekçi politikaların hayata geçirilmesi amacıyla kurulan Çiftçi Kayıt Sistemi’nin haşhaş tarımında da uygulanmasının, tarla olarak kullanımı yasak olan mera, hazine ve orman arazilerine haşhaş ekilişlerinin önüne geçilmesi, haşhaş ölçüm ve kontrol işlerinin kolaylaştırılarak bu işlemlerle ilgili giderlerinin azaltılması amacıyla sadece Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere haşhaş ekim izni verilmesi uygulaması getirilmiştir. ÇKS’ye kayıtlı olmayan üreticilere haşhaş ekim izni verilmemektedir.
2- TMO Tohumluklarını Kullanma Zorunluluğu:
Haşhaş üreticilerinin geleneksel olarak kullandıkları haşhaş tohumluklarının alkaloid oranı % 0,4 civarında bulunmaktadır. Ancak Kurumumuz bünyesinde yürütülen haşhaş ıslah çalışmaları neticesinde % 0,8 ve üzerinde alkaloid içeren tohumluklar geliştirilmiş olup, bu sertifikalı tohumluklar geniş alanlarda çoğaltılarak üreticilere dağıtılmaktadır.
Uluslararası rekabet gücümüzün artırılması ve haşhaş tarımının gelecek nesillerce de sürdürülebilirliğinin sağlanması için yüksek alkaloid içeriğine sahip sertifikalı TMO tohumluklarının kullanması zorunluluğu getirilmiştir.”dedi.
Zeytun, haşhaş üretimi ile ilgili en çok sorulan 9 soruyu ve cevaplarını anlattı.


Haşhaş Üretiminde En Çok Sorulan 9 Soru
1. Haşhaş ekim izni nasıl alınır?
Haşhaş ekimine müsaade edilen yerlerde üreticilerin; Kışlık ekilişlerde 1 Temmuz - 30 Ekim, Yazlık ekilişlerde 1 Şubat - 15 Mart tarihleri arasında mahalli TMO teşkilatına müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu tarihler dışında yapılan müracaatlar geçersizdir.
2. Kimlere haşhaş ekim izni verilmez?
Yasal süresi içerisinde müracaat etmeyenlere, Yanlış beyanda bulunanlara, Form dilekçesi üretici ve muhtar tarafından imza edilmeyenlere, Kontrol imkânı olmayan yerlerde ekim yapmak isteyenlere,18 yaşını bitirmemiş olanlara, Ekimden sebepsiz vazgeçenlere,
3298 sayılı Kanunun 4.üncü maddesi hükümleri veya Türk Ceza Kanununun kaçakçılıkla ilgili maddelerine göre kesinleşmiş mahkûmiyeti bulunanlara, Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) üye olmayanlara, haşhaş ekim izni verilmez.
3. Üretici başına ekim izni limiti kaç dekardır?
Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen ekim yerleri içerisinde kalan yerleşim yerleri için TMO tarafından belirlenen limit çerçevesinde bir üreticiye en fazla 3 tarlasında toplam 15 dekar alan için haşhaş ekim izni verilmektedir.
4. Hangi haller kaçak ekim sayılır?
İzin belgesi almadan ekim yapmak, İzin belgesinde kayıtlı alandan fazla alana ekim yapmak,
İzin belgesinde kayıtlı tarladan başka tarlaya ekim yapmak, kaçak ekim sayılır.
5. Haşhaşta münavebe (sal) niçin uygulanır?
Toprak yorgunluğunun giderilmesi, Hastalık ve zararlıların önlenmesi,
Kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla, münavebe sistemi uygulanmaktadır.
Münavebe sahası dışında ekim yapmak isteyenlere ekim izni verilmemektedir.
6. Haşhaştan iyi gelir elde edebilmek için ne yapmalı?
İyi bir toprak ve tohum yatağı hazırlanmalı, Mibzerle ekim yapılmalı, Kış zararını en aza indirmek için zamanında ekim yapılmalı, Uygun gübre kullanımı için toprak analizi yapılmalı, Gübre olarak dekar başına; 7 Kg Triple Süperfosfat (Ekim öncesi toprak altına)20 Kg Amonyum Sülfat ( Ekim öncesi toprak altına)20 Kg Amonyum Nitrat (İlkbaharda üst gübre) kullanılmalı, Çapa ve seyreltme zamanında yapılmalı, İmkân olan yerlerde sulama yapılmalıdır.
7. Niçin sertifikalı TMO tohumlukları kullanmalı?
Uluslararası rekabet gücümüzün artırılması, Ülkemizde haşhaş tarımının gelecek nesillerce de sürdürülebilmesi için yüksek alkaloid içeren sertifikalı TMO tohumlukları kullanılmalıdır.
8. TMO tohumluklarının ekilmediği nasıl anlaşılır?
Haşhaş bitkisinin çıkışından itibaren; Yaprak yapıları ve bitki gövdesinden,
Çiçeklenme döneminde çiçek renk ve ton farklarından, Kapsülün şekil ve yapısından,
TMO tohumluklarının ekilip ekilmediği tespit edilmektedir.
9. TMO tohumluklarını alıpta ekmeyenler hakkında ne işlem yapılır. ?
Dağıtılan sertifikalı tohumlukların ekilip ekilmediği TMO elemanları tarafından kontrol edilecektir. TMO’ca verilen tohumlukları kullanmadığı tespit edilen üreticilere;
- Ertesi yıl haşhaş ekim izni verilmeyecek,
- TMO’ca belirlenecek tohumluk bedelinin iki katı tahsil edilecektir.”dedi.
Alıntı