Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
GIRTLAK KANSERİ NEDENİ İLE GIRTLAĞININ TAMAMI ALINAN BİR HASTANIN BİR DAHA KONUŞABİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR ?

Sesin oluşumu sadece gırtlak etkisiyle değil aynı zamanda akciğer, yutak, ağız, geniz, dil, diş ve dudakların katkısıyla da olmaktadır.

Gırtlağının tamamı alınan bir hastanın yeniden ses çıkarabilmesi bu yapıların daha aktif kullanılmasıyla mümkün olabilir.

Elde edilen ses doğaldır ki gırtlak çıkarılmadan önceki sesten farklı olacaktır.

11. GIRTLAK KANSERİ AMELİYATINDAN SONRA YENİDEN KONUŞABİLMENİN YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

Gırtlak kanserlerinde her zaman gırtlağın tamamı alınmaz bazen kanserli dokunun yaygınlık derecesine göre sesi korumak amacıyla gırtlağın bir kısmı alınabilir. Böylelikle hasta hiçbir özel yöntem ve aygıtlara gerek duymadan konuşabilir. Gırtlağın tamamının alındığı hastalarda ise:

Hiçbir proteze gerek kalmadan hasta yemek borusuyla konuşmayı öğrenebilir. Buradaki esas olan şey geğirme sesinin kontrol edilmesidir. Hasta geğirirken ses çıkarmaya çalışır, hasta bu tip egzersizleri kola ya da soda gibi gazlı içeceklerle yapar.

Bir takım elektronik aletleri boynuna değdirerek konuşabilir ( Toplumda çoğumuz bu aleti kullanan hastaları görmüşüzdür, bu sesi robot sesi gibi tanımlayabiliriz ) .

Ameliyat sırasında veya sonrasında “ konuşma protezi “ olarak adlandırılan özel aygıtlar ( küçük bir düğme gibi ) boğazdaki deliğin çeperine takılabilir ve hasta bu aygıt sayesinde konuşabilir. Bu protezlerin ömürleri sınırlıdır birkaç senede bir değiştirilmelidir.
Alıntı