Arama

Hentbol Nedir? Hentbol - Tek Mesaj #6

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008       Mesaj #6
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Hentbol nedir?


Hentbol hızlı , fiziksel güce dayanan ve atışların neredeyse 100km/saate ulaştığı bir spordur. Hentbolün ne denli heyecanlı bir spor olduğuna dair bir örnek. 1996 yılı Atlanta Olimpiyatlarında Danimarka ve Güney Kore berabere kalmıştı. Güney Kore bir penaltı kazandı. Korenin hızlı golcüsü, Danimarkalıların en güçlü oyuncusuna karşıydı ve Danimarka penaltıyı kurtardı ve kalan vakitte Güney Koreyi yenmeyi başardı. Hentbol olimpiyatlara 1972 Münih Olimpiyatlarında girmiştir ve bayanlar dalı ise 1976 yılında eklenmiştir. Şu anda hentbol olimpiyatlarda en fazla ilgi çeken sporlardan biridir.

İki takım arasında uygulanan bir takım oyunudur. Her takım sahaya 10u saha oyuncusu, 2si kaleci olmak üzere 12 oyuncu ile çıkar. Maç başlarken bunlardan 6sı oyuncu, biri kaleci olmak üzere toplam 7si sahada bulunurken; 5i yedek bankında oturur. Oyun süresi içerisinde çizgi ile belirlenen bölümde, kendi aralarında her an istedikleri kadar değiştirilebilirler.

Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu topu kapıp kaleye atar veya sokabilirse bu gol olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Top sadece elle oynanır ancak, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en sazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. Oyunun her devresi 30ar dakikadan iki devre olarak oynanır. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

Modern Hentbol kuralları 1917 yılında belirlendiğinde hentbol tesadüfen ortaya çıkmış bir spor görünümünde idi. Kurucuları arasında Carl Anton Hirchmann vardı. Hinchman 1912 yılında devre arasında futbol oyuncularına hentbol oynamalarını tavsiye eden kişiydi. Hentbol günümüzde futbola kıyasla oldukça farklılıklar göstermektedir. Daha süratli ve elle
Son düzenleyen Baturalp; 8 Kasım 2016 02:37
Quo vadis?