Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #983

peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #983
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
KİRACILIKTA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR


Kiracıların canını sıkacak haber
Ev sahibi ile kiracı arasında yeni bir dönem başlıyor. Artık fatura ödemeyen kiracı kapı dışarı edilecek.

Ev sahipleri, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın mevcut haliyle yasalaşması halinde kiracılar çok dertli olacak. Tasarının hazırlanması için Adalet Bakanlığı'nda oluşturulan komisyona başkanlık eden Prof. Dr. Nevzat Koç, ''Tasarıda ev sahibi ve kiracının karşılıklı menfaatleri arasında, adil denge kurulmaya çalışılmıştır'' dedi. İşte tasarı yasalaşırsa kiracıları bekleyen tehlikeler.

EVLATLIĞIM OTURACAK

Bugünkü düzenlemeye göre, ''Oğlum evlenecek. Kızım gelin olacak'' şeklindeki gereksinimlerle tahliye davası açabilen kiraya verenler, tasarıdaki düzenlemenin yasalaşmasından sonra, ''Babam, dedem, torunum veya evlatlığım oturacak'' gibi gerekçelerle de kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirebilecekler.

TEK TARAFLI SÖZLEŞME İPTALİ

Ev sahibi, 15 yıllık uzama süresi sonunda, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilecek. Düzenlemeyle, kiraya verene, tazminat ödemekle yükümlü olmaksızın, sözleşmeyi tek taraflı sona erdirme hakkı tanınmış olacak.

HAPİS CEZASI KALKIYOR

Boşaltılan konut ve iş yerlerinin, 3 yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacağına ilişkin mevcut düzenleme, tasarıda korunuyor. Yeniden kiralama yasağına' aykırı hareket eden ev sahibi için öngörülen 1 yıla kadar hapis cezası kaldırılacak.

Su faturası ödemeyen kapı dışarı

Ev sahipleri konut ve iş yerlerinde, sadece kira bedelini değil, elektrik ve su gibi yan giderleri de ödemeyen kiracılara karşı, temerrüt sebebiyle tahliye davası açabilecekler. Kira sözleşmesinin kurulmasından sonra, başlangıçta belirlenen kira bedeli, özellikle kanun gereği sözleşmenin süresinin uzatıldığı durumlarda, ekonomik koşullara bağlı olarak değiştirilebilecek. Böylece kiraya verenin, konut veya iş yerinin durumuna göre uygun bir kira bedeli elde etmesine olanak sağlanacak.Bugün


24.Kasım.2008 00:40:46