Arama

Darbe Nedir? - Tek Mesaj #1

Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
25 Kasım 2008       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

DARBE

Ad:  darbe.JPG
Gösterim: 368
Boyut:  16.8 KB

a. (ar. darbe).
1. Bir cismin gidip başka bir cisme çarpmasından meydana gelen ani ve sert vuruş, özellikle de, vücudun bir parçası ya da bir araçla yapılan vuruş: Yumruk, bıçak, sopa darbeleri yemek. Yanındakini bir dirsek darbesiyle uyarmak. Bir darbeyi savuşturmak. Kalbinin üzerine öldürücü bir darbe indirmek. Bıçak darbeleri altında can vermek
2. Vuruşun, çarpmanın sonucu: Kalasını kapıya çarptı, darbenin etkisiyle yıkıldı
3. Bir vuruşla sonuçlansın ya da sonuçlanmasın, bir cismin ya da vücudun bir parçasının hızla harekete geçmesi: Çıldırmış gibi ayaklarıyla, kollarıyla darbeler savuruyordu.
4. Bir kimseyi manen, psikolojik olarak yıkan eylem, olay, haber, vb.; psikolojik, manevi şok: işine son verildiğini bildiren mektup onun için korkunç bir darbe oldu.
5. Bir nesnenin ya da bir aygıtın hızlı ve kısa hareketi: Birkaç fırça darbesiyle portreyi tamamlayıverdi. Birkaç makas darbesiyle kumaşı biçti
6. Bir grup yönetici tarafından yürütülen, yönetimi devirmeye yönelik eylem. Hükümet darbesi.
7. Darbe vurmak, darbe indirmek, bir şeyin iyi yönde gelişimini engellemek; durumunu kötüleştirmek. ll Darbe yemek, gücünü sarsıp tüketen bir olay ya da durumla karşılaşmak.

—Akustik Bir fiziksel büyüklüğün ani ve kısa süreli değişimi ve hızla ilk değerine dönüşü biçiminde ortaya çıkan olay.
  • Darbe kodu, sürekli değişimli bir işaret örneğinin kuvantalanmış değeri Hfe sayısal iletimde bu değeri gösteren işaret öğeleri grubu arasındaki eşdeğerliliği veren kod. (Darbe kodu kavramı, alfasayısal kod kavramının karşıtıdır; ama her iki gösterim de aynı sayısal iletim yolunda kullanılabilir. Darbe kodları, darbe kiplemeli ve kodlamalı ses işaretlerini, gereğinde sayısal iletim ağlarındaki diğer işaretleri göstermeye yarar.)
  • Eşzamanlama darbesi, çeşitli aygıtların çalışmasını eşzamanlamak, örneğin televizyonda bir görüntünün çözümleme ve bireşim tarama larını eşzamanlamak için dönemsel olarak üretilen darbe.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 14 Temmuz 2017 16:01
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....