Arama

Metal Müzik Nedir? - Tek Mesaj #7

HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #7
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Heavy metal (ya da sadece metal), agresif ritimler ve aşırı distorsiyonlu gitarlarla karakterize edilen rock müzik türüdür.

Bu türün kökleri 1964 ve 1967 arasında blues ve rock türünü birleştirerek, daha çok gitar ve davul bazlı, bu türde müzik yapan grupların yarattığı hard rock'tır. Heavy Metal popülaritesini 80'lerde daha çok türün ortaya çıkmasıyla artırdı. Ticari amaçlı olmadığı iddia edilse de dünya üzerinde büyük bir dinleyici kitlesine sahip olması ve ciddi ticari başarıların yakalanmış olması sebebi ile, müzik endüstrisinin bel kemiği niteliğindedir.

Heavy metal'in en ünlü grupları, Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest, Manowar, Metallica, AC/DC ve Led Zeppelin'dir.

Karakteristikler

Gitar Bazlı bir müzik türü olan Heavy Metal'in şarkı sözü temaları günlük hayat ilişkilerinden başlayarak, nefret, ölüm, din, toplumsal ilişkiler, aşk, fantastik dünya, tarih gibi temaları işler.

Enstrümanlar

Heavy metal çoğu zaman aynı türde enstrümanlarla çalınır. Klasik beşlisi biri ritm, diğeri solo çalan distorte edilmiş iki elektro gitar, bir bas gitar, davul ve vokalden oluşur. Bunun yanında çoğu grup klavye de kullanır. Gitar bu türde çok büyük bir önem taşır. Distortion ve diğer efektler, sesi daha kalınlaştırmak içindir. Heavy metal vokalleri şarkıda çok fazla değişik ses çıkarabilirler. Temiz vokallerden gurultulara, gurultulardan çığlıklara kadar.

Sololar ve riffler heavy metal'in büyük bir bölümünü oluşturur. Gitaristler sweep-picking ve tapping tekniklerini kullanarak soloyu hızlandırıp agresifleştirebilirler

Temalar

Heavy Metal, dinlenilebilir olmasıyla beraber görseldir. Albüm kapakları ve konserler bu müzik türünü anlamakta oldukça yararlıdırlar.

Heavy Metal 50'ler 60'lar ve 70'lerdeki savaş, nükleer atışmalar, çevreye ilişkin konular, politik ve dini propoganda üzerinde yoğunlaşır. Black Sabbath'ın "War Pigs" ve Metallica'nın "And Justice for All" parçaları buna bir örnektir.Bazende Mitoloji ile ilgili eserlerde ortaya koyula bilir.Örneğin Manowar'ın Gods of War (2007).Sign of the Hammer vb. albümler sayılabilir.

Alt türleri

Alternatif metal
Black metal
Death metal
Doom metal
Folk metal
Glam metal
Gothic metal
Heavy metal
Industrial metal
Metalcore
Power metal
Progresif metal
Senfonik metal
Sludge metal
Thrash metal
Son düzenleyen Safi; 26 Eylül 2016 15:11