Arama


Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
3 Aralık 2008       Mesaj #2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi

Mideden kötü koku gelmesinin sebepleri


Son dönemde yaygınlaşıp adı duyulan mide hastalıklarından reflünün teşhisi nasıl konuluyor, sonra nasıl bir tedavi uygulanıyor?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Bal, reflü hakkındaki açıklamaları:
Reflün uzun süre tedavi edilmezse gırtlakta oluşan tahribat kansere yol açar mı?
Reflüye bağlı olarak kişinin gırtlak kanseri olması konusunda kesin bir bulgu yok. Reflü ile kanser oluşumu daha çok yemek borusunun alt kısmında görülür. ‘Her reflüsü olan kanser olur’ diye bir kural yok. Ama reflüsü olan insanlarda kanser daha fazladır. Bunu çok yanlış algılamamak lazım. Reflüler sırasında midenin derisi yemek borusunun alt kısmına doğru ilerler ve bu bölgede zaman içinde farklılaşmalar olabilir. Bu farklılaşma da kişiyi bazen kansere götürebilir.

Reflü şikâyeti olan kişi hastanelerin hangi servisine, hangi uzman doktora başvurmalı?
Hasta genellikle şikâyetleri doğrultusunda bir doktora başvurur. Reflüsü olmasına rağmen astıma benzer belirtiler yaşadığı için akciğer uzmanına veya ses kısıklığı, boğazda gıcık hissi, batma ve yanma gibi şikâyetleri olan bir kişi kulak-burun-boğaz uzmanına gidiyor. Bu uzmanlar kendi alanlarıyla ilgili bir bulgu belirleyemeyince hastayı bir gastroenteroloğa, yani sindirim sistemi uzmanına yönlendiriyorlar. Aslında reflü hastalığıyla ilgili şikâyeti olan bir hastanın doğrudan bir gastroentroloğa gitmesi gerekiyor.

Reflünün teşhisi nasıl konuluyor?
Öncelikle doktorun hastayı dinlemesi gerekiyor. Hastanın öyküsü alındıktan sonra muayene aşamasına geçiliyor. Fizik muayene bulgusu olarak halk arasında iman tahtası denen kemiğin arkasında bir bası hissi, ağrı olabiliyor. Kişinin midesinde reflüye eşlik eden ülserle ilgili bulgular da bulunabilir. Bunun dışında çok fazla belirleyici bir muayene bulgusu yoktur. En kıymetli tanı araçlarından biri endoskopidir. Endoskopik incelemeyle kesin sonuçlar elde edilebilir. Yemek borusu ile midenin baryumlu grafisi çekilebilir.

Yemek borusunun alt kapısının bulunduğu yerde bazen mide fıtığı olabilir. Fıtığın olması durumunda reflünün oluşması daha sık görülür. Grafide fıtık veya geriye kaçış var mı bu saptanır.
Bunların yanı sıra hastaya gerek endoskopik olarak gerek grafi olarak net bir bulgu ortaya konulamadıysa sintigrafi yapılabilir. Sintigrafide midedeki gıdaların ve sıvıların yemek borusuna kaçtığı görülebilir. PH ölçümü de çok değerli bir bulgudur. Hastanın walkman cihazı gibi taşıyabildiği bir cihazdır. Burnundan girilerek yemek borusunun alt kısmına bir sensör yerleştirilir. Hastanın günlük kaydı yapılır. Uyurken, yemek yerken, çalışırken ve her konumda midesindeki yukarıya gelmeler, sıklığı ve süreleri belirlenir.

Reflünün olduğu her an belli olur. Bu da tanıda çok önemlidir. Ayrıca yemek borusunun alt kapısının basıncı ölçülebilir. Basınç düşükse reflü daha kolay ortaya çıkar. Bu işlem yemek borusuna kateter yerleştirilerek yapılır. Basınç düşükse reflü kolaylıkla ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle her hastada yapılmaz ve bazı hastalarda ve belirli merkezlerde yapılıyor. Fakülte hastanelerinde gastroenteroloji servislerinde yapılabiliyor.
Son düzenleyen Safi; 24 Eylül 2016 20:44