Arama


NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
6 Aralık 2008       Mesaj #3
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster

KOYPU VEYA SU MAYMUNU

Ad:  Koypu (Su Maymunu) (Myocastor coypus)3.jpg
Gösterim: 1371
Boyut:  33.8 KB

Koypu olarak da bilinen türümüz,Iğdır civarlarında ve Edirne civarlarında karşımıza çıkabilir. Kunduzlardan biraz daha küçük olan türümüz iri yapılıdır ve tembeldir. Vücudunu kaplayan kahverengimsi uzun tüyleri vardır. Kesicidişlerinin rengi portakal rengidir ve ağzı kapalı olsa dahi gözükmektedir. Vüvudunun büyüklüğüne karşın gözleri ve kulakları küçüktür. Ellerine baktığımızda maymunların,insanların ellerinin küçültülmüş hali gibi görünür ve çıplaktır. Lakin 5 parmağa sahip türümüz aynı zamanda iyi bir yüzücü olduğundan 5 parmak hariç diğer parmaklar arasında yüzücü perdeleri vardır.

Aslen Güney amerikalı olan türümüz postu için Avrupa’ya getirilmiştir,istilacı bir tür olduğu için artık Meriç’te rahatlıkla görülebilmektedir. Aynı şekilde postu için Rusya’ya getirilen türler de Rusya’dan kaçıp Iğdır’a Aras Nehri’ne sığınıp orada görülen türlerimizden olmuştur. Genelde bataklıklarda yaşar. Suyun üzerindeki bitkileri ve köklerindeki soğanları tercih eder.Bu maddeleri bulamadığı takdirde küçük su solucanlarını ya da tarlalardaki meyvelere dadanır.

Ömürleri genelde 2-3 yıldır,maksimum yaşama süreleriyle 10 senedir. Doğurgan hayvanlardır,yılda 3 kere gebe kalabilirler ve 5-6 yavru sahibi olurlar.Gebelikleri 4 ay sürer. Yeni doğan yavrununsa gözleri kapalı değildir. Sıcak havalara alışkın olan türümüz kışın çok soğuklarda ölürler. Bu da doğanın türün çoğalmaması için yarattığı bir dengedir. Toprak altında bulunan yuvalarında geçirirler zamanlarını gündüzleri,geceleri işlektirler. Ama kışları güneşin doğmasını beklemeye suyun yüzey,ne çıkarlar ve güneş doğana kadar kıpırtısız beklerler. Bu sırada dibine kadar sokulsak dahi tepki vermezler. Güneş çıktığındaysa karaya çıkarlar ve elleriyle yüzlerini,vücutlarını temizlerler. Yerel olarak da Iğdır’da Su İti, Edirne’de de Mutasyon Fare denir. Soyunun devamında bir tehlike yoktur, Redlist’e göre LC seviyededir.

kaynak: National Geographic
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 23:54
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.