Arama

Virginia Woolf - Tek Mesaj #5

BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
7 Aralık 2008       Mesaj #5
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Virginia Woolf (1882-1941)

virginiawoolfwwwmsxlabszz7

İngiliz yazar ve eleştirmen Virginia Woolf, geliştirdiği teknikle roman türüne önemli katkıda bulun­muştur. Evlenmeden önceki adıyla Adeline Vir­ginia Stephen, ünlü eleştirmen Leslie Stephen'ın kızı olarak Londra'da doğdu. Sağlık nedenleriyle okula devam edemediğinden eğitimini babası üstlendi. 12 yaşındayken annesinin ölümü nedeniyle büyük bir bunalım geçirdi.

1904'te babasının ölümünden sonra üç kardeşiyle birlikte Londra'nın Bloomsbury semtinde bir eve taşındı. Bu ev sonraları Bloomsbury Grubu adını alan birçok yazar ve sanatçıyı bir araya getiren bir edebiyat ve sanat çevresi oluşturdu. Virginia Stephen 1912'de, grubun üyelerinden gazeteci ve siya­sal deneme yazarı Léonard Woolf ile evlendi.


Virginia Woolf,
The Voyage Out (1915; "Dışarıya Yolculuk") adlı ilk romanından başlayarak yarattığı karakterlerin iç dünyasını yansıtmaya yöneldi. Bu anlayışla yeni bir teknik geliştirerek kaleme aldığı ilk roman ise Jacob's Room'dur (1922; "Jacob'un Odası"). Yazar bu romanda kahramanlarının iç dünya­sını yansıtabilmek için olayları kronolojik değil, kahramanın kişisel yaşantısındaki izle­nim ve anılarına göre öznel bir sıralanış içinde sunmuştur. Bilinç akışı adı verilen bu tekniğin en başarılı örneklerinden biri, dilimize de çevrilen Mrs. Dalloway'dix (1925).

Romana adını veren kahramanın yaşamının bir gününü ele alırken, anı ve izlenimlerin sıralanışıyla yoğun bir doku kazanan bu romandan sonra yayımlanan
Deniz Feneri (To the Lighthouse; 1927) ise Woolf un başyapıtı sayılır. Altı kahramanın tüm yaşamlarını onların bilinç akışları ve iç konuşmalar yoluyla yansıtan Dalgalar (The Waves; 1931) adlı romanı ise bu tekniğin doruk noktasıdır.

Woolf kadın yazarların toplumda karşılaştı­ğı güçlükleri dile getirdiği denemelerini Ken­dine Ait Bir Oda (A Room of One's Own; 1928) adlı kitapta topladı.

İki yaşamöyküsü ve birçok eleştiri yazan Virginia Woolf ruhsal bir bunalım geçirip kendini ırmağa atarak yaşamına son verdi.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.