Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Geciktirilmiş gelişmede birinci aşamada, yemin besin madde içeriği veya yem miktarı sınırlandırılarak gelişme yavaşlatılır. İkinci aşamada ise geciktirilen gelişme telafi edilerek hayvanlar pazarlama yaşına kadar hedef kesim ağırlığına ulaştırılır Böylece yemden tasarruf edilerek yemden yararlanma iyileştirilmiş olur. Başlangıçtaki çalışmalarda yüksek proteinli başlama yeminden tasarruf etme amacı ön planda iken daha sonra hızlı gelişmenin getirdiği ayak-bacak kusurları, göğüs ödemi ve yüksek ölüm oranı gibi sorunların azaltılması da hedeflenmektedir. Hindilerde değişik yem miktarı veya protein sınırlamasının yapıldığı çalışmaların karşılaştırıldığı bir araştırmada, sınırlı yemleme ile erken yaşlarda gelişmenin geciktirilmesinin pazarlama yaşındaki yemden yaralanma oranını kontrol grubuna göre % 3-12 arasında iyileştirdiği bildirilmiştir.
Kanatlı ve memelilerde kısıtlı yemlemeyi takiben büyümede meydana gelen telafinin büyüklüğü, besin maddelerince kısıtlamanın şiddeti ve süresi, kısıtlama yapılan rasyonun kompozisyonu, kısıtlamanın uygulandığı büyüme safhası, kısıtlama dönemindeki fiziki olgunluk derecesi ve kısıntılı yemlemeyi takiben uygulanan yemleme programının tabiatı tarafından etkilenmektedir. Araştırmalar, genel olarak enerji sınırlamalarında doğan ağırlık kaybının genellikle telafi edilebildiği, %10’un üzerinde protein veya aminoasit sınırlamalarında ise ağırlık kaybının telafi edilemediğini göstermiştir.

Erken dönem gelişmenin geciktirilmesinde değişik sınırlı yemleme yöntemleri kullanılmaktadır.
a.Karma yemin besin madde içeriğinin değiştirilmesi; toplam protein düzeyinin azaltılması, aminoasit düzeyinin sınırlandırılması v.b. şeklinde yapılmaktadır.
b.Doğrudan yem miktarının sınırlandırılması; yaşama payı enerji gereksinimi karşılayacak düzeyde yem verilmesi, ad libitum yemleme altında tüketilen yemin belli bir oranda sınırlandırılması, tahıl kavuzlarının ilavesi ile yemin besin madde yoğunluğunun düşürülmesi v.b. gibi yöntemlerle yapılmaktadır.
Geciktirilmiş gelişmenin başarısı genotipe, sınırlamanın uygulandığı yaşa, sınırlama şiddeti ve süresine ve eşeye bağlı olarak değişmektedir.
Hindi yetiştiriciliğinde yemden yararlanma çok önemli bir ekonomik faktördür. Gelişmenin geciktirilmesi ile erken yaşta arzu edilen içbükey (konkav ) gelişme eğrisi sağlanarak yemden yararlanma iyileşmektedir. sınırlamadan sonra telafi döneminde hindilerin yem tüketiminde aşırı bir artış olmadığını saptamışlardır . Bu nedenle yemden yararlanmadaki iyileşme, vücut ağırlığındaki gerilemeye bağlı olarak gelişme için harcanan enerjinin azalması ve daha içbükey bir gelişme eğrisinin oluşması ile açıklanabilir. Diğer araştırmacılarda yemden yararlanmanın iyileşmesini daha düşük yaşama payı enerji ihtiyacına bağlamaktadır

5. SONUÇ
Ülkemizde hayvansal protein açığının kapatılmasında önemli bir potansiyele sahip olan ve ülkemizde bir endüstri haline dönüşmüş olan kanatlı yetiştiriciliği içinde hindi besiciliği hızla gelişmektedir. Besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması, çeşitli ürünlere işlenebilmesi ve lezzeti nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmekte, bilhassa hazır gıda tüketimindeki artışa paralel olarak hindi etine olan talep artış gösterecektir. Her üretim kolunda olduğu gibi hindi besiciliğinin kurallarına uygun biçimde yapılması karlılığı artıracaktır.

Literatürler, araştırıcıdan temin edilebilir.
Quo vadis?