Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Kanser süreci
Kanser vücudun belirli organ ve bölgelerini etkileyen 200’den fazla hastalığı tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Buna rağmen tüm kanser türleri hasarlı tek bir hücre ile başlamaktadır. Kanserin biyolojisi detaylı olarak henüz tam anlaşılamamış olsa da, kanser süreci ile ilgili bilgilerimiz gün geçtikçe daha da artmaktadır.
Kanser nasıl gelişir? Vücutlarımız karsinojenler ortaya çıktığında henüz bize zarar vermeden önce onları yok etmek üzere dizayn edilmiştir. Fakat bazen karsinojenler tespit edilemeyerek kontrolden kaçar ve hücre içinde aktive olur, her hücrenin içinde bulunan genetik bilgileri içeren DNA yapısına zarar verir. Hücre bir kez zarar görünce, bundan sonra vücudun kontrol fonksiyonlarına uymaz.
Vücudun denetiminden çıkan hücre, kontrolsüz olarak bölünmeye başlar. Bir çok kanserde bu, diğer normal hücrelerin yerini işgal eden ve fonksiyonlarını engelleyen bir kitle veya şişlik olarak karşımıza çıkar. Bu tümör veya malign gelişim olarak bilinir ve “primer” olarak adlandırılır.
Gelişim çevredeki sağlıklı dokulara doğru da devam edip, bundan kopan hücreler kan ve lenf sistemi yoluyla vücudun diğer yerlerine yayılabilir (metastaz). Sonuçta ortaya çıkan bu yeni tümörlere “sekonder” veya “metastaz” adı verilir. Doktorlar bunları genellikle “met” olarak ifade ederler.
Tümör: yeni gelişen hücrelerce oluşturulan doku kitlesi. Malign tümörler kanser olarak adlandırılır ve kontrolsüz hücre bölünmesiyle ortaya çıkarlar.
Quo vadis?