Arama


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
11 Aralık 2008       Mesaj #9
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Kocasından şiddet gören kadınlara Başbakanlıktan uyarı geldi: Komşunuza parolayla haber verin. İç odalara değil dış kapıya yakın yerlere kaçın.
Arkadaşınıza, komşunuza yedek anahtar ve para bırakınBaşbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 'Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Polisin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler Eğitimi Projesi Protokolü' çerçevesinde hazırlanan broşürlerde şiddet mağduru kadınlara ilginç tüyolar verildi.
Broşürdeki tavsiyeler şöyle: Ailenizde şiddet varsa, şiddetin tekrarlamasını beklemeden, şiddet olmadığı zamanda da çözüm arayınız. SHÇEK'e, psikolojik danışma ve psikiyatri merkezlerine ve kadın kuruluşlarına kendiniz ya da eşinizle birlikte başvurabilirsiniz.

İŞTE YAPILMASI GEREKENLER
Dikkatli olun, şiddet anında iç odalara değil, dış kapıya yakın yerlere kaçın. Gerektiğinde evden çıkmak kolay olsun. Banyo, mutfak gibi yerlerden uzak durun. Delici, kesici aletlerin olduğu yerlerden, ayağınızın kayabileceği yerlerden uzak durun. Komşularınızla anlaşın, evinizden kötü sesler geldiğini duyduklarında polis çağırsınlar. (Karakolu ya da 155'i arasınlar). Komşularınızla anlaşın, aranızda bir parola olsun. O parola 'yardıma gel' anlamına gelsin. Çocuklarınıza kaçmayı öğretin. Acil durumda gidebileceğiniz bir akraba, arkadaş ya da bir komşu ile önceden anlaşın. Ev dışında bir yerde, mesela bir arkadaşınızda, bir komşunuzda, biraz para, yedek anahtar ve önemli belgelerinizin kopyalarını saklayın.

EVRENSEL BİR SORUN
Kadınlara yönelik şiddet dünyanın her ülkesinde görülüyor. Kadınlar etnik köken, sınıf, kültür ve cinsel kimliği nedeniyle şiddete maruz kalıyor.

Emniyette ŞiDDET EĞiTiMi
Kadına Karşı Şiddete Son Ulusal Kampanyasına Polis Desteği" adlı 2006 yılında imzalanan protokol, kapsamında, 2008 yılı sonuna kadar 921 polis merkezi ve 276 karakolda çalışan yaklaşık 40 bin emniyet teşkilatı personeli eğitimden geçirilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 10 eğitim bölgesinden rütbeli 250-270 arasında polis, eğitici olmak üzere 4 günlük eğitimlerden geçirildi. Polisler, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet mağdurlarına yaklaşım teknikleri, konuya ilişkin yasal mevzuat, iletişim ve öğretme teknikleri, karakollarda şiddet mağdurlarına ilişkin adli ve idari işlemler konularında eğitim aldı.

ÇARESiZ DEĞiLSiN
Polisin, kadına karşı şiddetle mücadele konusunda duyarlılığını artırmak ve eğitmek amacıyla imzalanan protokolden sonra geçen yıl yurdun çeşitle yerlerinde emniyet mensupları eğitimden geçirilmişti.

DEVLET YANINIZDA
Kadına yönelik şiddete karşı işbirliği sonucu hazırlanan 'Aile içi şiddete son' sloganını taşıyan broşürler hazırlandı. Broşürlerde, 'Çaresiz değilsiniz, yalnız değilsiniz. Yasalar sizden yana, devlet ve polis yanınızda' sloganları yer aldı.


Kaynak