Arama


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
13 Aralık 2008       Mesaj #3
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Doç. Dr. Pervin Kutluay İşeri, zekanın genetik olduğunu, kapasitesini artırmanın zor olduğunu ancak belleğin daha güçlü olmasına yardımcı etkenler bulunduğunu, bunların başında uykunun geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İyi uyku, omega-3, B 12, folik asit, antioksidanlar, balık, soya, tahıllar gibi besinler, bol su içmek, egzersiz yapmak ve sigara kullanmamak belleğin daha güçlü olmasına yardımcı etkenlerdir. Uykunun özelliklerinden biri öğrenme mekanizmalarını yerleştirmesidir. Bu nedenle güçlü bir bellek için iyi uyku şarttır. Einstein'in günlük 10 saatten fazla uyuduğu bilinmektedir. 24 saati geçen uykusuzluk halüsinasyonlara(varsanı) ve deliryuma (algılama ve bilinçte azalmaya neden olan bir hastalık) neden olabilir."

Öğrenilen bilgiler arasında iyi bağlantı kurmanın bütün bilgileri hatırlamada kolaylık sağladığını, sık aralıklarla tekrar etmenin, sistematik bir sınıflama yapmanın ve stresi hafifletmenin öğrenmeyi artırdığını vurgulayan Doç. Dr. İşeri, çalışılırken klasik müzik dinlenmesinin de öğrenmede olumlu etkisi olduğunun kanıtlandığını bildirdi.