Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Aralık 2008       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Yürüyen isik devresindeki osilatör bir 555'li osilatördür. Osilatörden elde edilen sinyal, sayicinin girisine uygulanir, sayici kati 4017 entegresi ile gerçeklestirilmistir. sayici çikislarinin tamami kullanildigi için reset ucu saseye baglamistir. Diger durumlarda reset ucu Q0...Q9 çikislarinin birine baglanir. Örnegin 6'li sayici yapilacaksa reset ucu Q6 çikisina baglanir. Entegre çikisi genellikle transistörle sürülür. özellikle 20mA'den fazla akim çeken lambalari yakabilmek için entegre çikisi transistör ile sürülmelidir. Devredeki LED lambalar biribirine seri bagli 3-4 adet ledi temsil etmektedir. Eger her kanala 1 veya 2 led baglancaksa sürücü transistöre gerek yoktur. Bu durumda 1k'lik dirençler 220 ohm'a indirilir. Devrenin etkili çelisabilmesi için entegrenin her çikisina birer diyot baglanmalidir.



Kalem Pil Şarj Devresi

Şekildeki devrede 555 osilatör olarak çalışır ve 1¤4 Khz çıkış frekansı üretir. Bu frekans ile simetrik olarak bağlı transistörler¤ sırası ile iletime girerek çıkış akımının yükseltilmesini sağlarlar.

555’in çıkış sinyalinin pozitif alternansında 2N3055¤ negatif alternansında MJE2955 sırası ile iletime geçerler. Transistörlerin çıkışında elde edilen yüksek akımlı kare dalga sinyali¤ diyot ile doğrultularak akım regülatörü olarak bağlanmış 7805 regüle entegresine uygulanır. Entegre ile şase arasına bağlanmış Ni-Cad. piller şarj edilmeye başlanır. Devre 6-8 arası kalem pili seri bağlı olarak şarj edebilir.

Devre Şeması


Son düzenleyen Safi; 16 Mart 2016 15:42
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....