Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
15 Aralık 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bir buluş için buluş sahibine devlet tarafından verilen bir Patent, buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı vermektedir. Patentli bir buluş; alınıp, satılabilen, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Türkiye'de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye'ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı verir.

Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir. Geleneksel terminoloji ile sınai mülkiyet haklarının içinde önemli bir yer tutan “patent hakkı”, özellikle teknoloji transferinin aracı olması bakımından gelişmekte olan ülkeleri daha çok ilgilendiren maddi olmayan bir mala ilişkin haktır.

Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.Patent Yasalarının amacı; buluş yapmayı, yenilikleri ve yaratıcı fikri faaliyetleri teşvik etmek için gerekli olan korumayı ve buluşlarla elde edilen teknik çözümlerin sanayide uygulanmasını sağlamaktır. Verilen patentler ve bunların sanayide uygulanması ile teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleşmesi sağlanır. Sanayi alanında gelişmiş ülkelerde verilen patent sayılarının yüksekliği bu düşüncenin doğruluğunu kanıtlamaktadır.

Mesela cep telefonları için satılan kulaklıkları düşünelim. Bu ürün telefon haricinde dışarıdan takılacak sekilde satılmakta ve ürün dahilinde degil. Diyelimki biz telefonun uretim aşamasında bazı değişiklikler ile bunu telefona entegre ettik.Üretim teknolojisine müdahale ederek, kulaklığı telefondan ayrılmaz bir parça haline getirdik, istendiğinde dışarı çıkarılarak kullanılıyor istendiğinde telefonun içinde kalıyor gibi düşünün. Ancak mevcut sistemde bu entegrasyonun yapılması mümkün değil. Malzeme, makina..vs. bilimlerin çalışmaları sonucu bu entegrasyon gerçekleştiriliyor.

Birde şöyle bir farklılık oluşturuyoruz.Diyelimki mevcut sistemde telefonla kulaklığın biraraya gelmesiyle A ve B fonksiyonlarını kullanabiliyorsun. Ancak yapı gereği B fonksiyonu düşük verimlilikle çalışıyor. Bizim sistemimizde başta B fonksiyonu olmak uzere A ve B fonksiyonları yüksek verimlilikle çalışacak. Oluşturulacak ürün dünya çapında pazarlanacak.Mevcut sistemde dışarıdan ürüne monte edilen ürünlerin patenti alınmış durumda.

Alıntıdır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 26 Ekim 2013 13:58 Sebep: Mesaj düzenlendi!