Arama


Yavru_Aslan - avatarı
Yavru_Aslan
VIP VIP Üye
16 Aralık 2008       Mesaj #2
Yavru_Aslan - avatarı
VIP VIP Üye
Karekök içinde çarpım veya bölüm durumunda verilen ifadeler 2 veya 2 nin katı kuvvetinde yazılabilirse karekök dışına çıkarılabilirler.

aR+ ,m Z ise 2m = a2m/2= a m
a,b R+ve b ≠0 ise 2.b2 = a.b 2/b2 = a/b dir.
a,b R+ ve nZ olmak üzere ; 2n.b = an


Ayrıca buda var

Kare kök matematiksel bir ifadedir. Bir sayının kök içine alınması, o sayının (1/2). kuvvetinin alınması demektir . Kare tabiri sayının alınan kökünün derecesini ifade eder. Örneğin 9 u kare köke alırsak, dokuz 3'ün karesi olduğundan kök dışına 3 olarak çıkar. Küp kök de örneğin 27 'yi alırsak, 27 de 3*3*3 demektir yani 3'ün küpüdür ve kök dışına 3 diye çıkar.
Batılıların El Gabra(Algebra=cebir) dediği Cebir ilminin kurucusu kesin olarak bilinemekle birlikte Arap Matematikçi El Cabir Bin Hayyam'dır.


Arşimed ayrıca sayısının değerini çok yaklaşık biçimde bulmuştur ve karekök bulma konusunda çalışmıştır. Karekök konusunda da o döneme kadar ulaşılan en iyi sonuçlara ulaşmış ve çok yaklaşıklıkla karekök hesabı yapmayı başarmıştır.


"El Cabir baştan sona kadar cebir ilmini kurdu.
1, 2 ve 3. dereceden denklemlerin çözümlerini gösterdi. Karekök ve küpkök almayı gösterdi."
Harezmi de cebirin kurucularındandır ama cebirin isim babası El Cabir'dir! İngilizce'deki Algebra kelimesi de bunu kanıtlamaktadır!
Son düzenleyen Yavru_Aslan; 16 Aralık 2008 11:31 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi