Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Deniz


Bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su birikintisidir. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.
Denizler dünya yüzeyinin % 71'ini kaplamaktadır. Yeryüzünde kapladıkları 1,338 milyar km³ hacimle dünya üzerindeki su varlığının % 96,5'ini oluşturmaktadırlar. Ancak, deniz suyu ortalama % 3,5 oranında tuz içerdiğinden, halen oldukça pahalı olan arıtma yöntemleri uygulanmadan içme suyu olarak kullanılamamaktadır.
Denizler üzerinden gerçekleştirilen ticaret, havayoluyla taşımacılığın gittikçe gelişmesine karşın, öneminden pek bir şey yitirmemiştir: Dünya ticaretinde aktarılan malların % 92'si, yılda 5,7 milyar ton, deniz yolu üzerinden taşınmaktadır.

Akarsu


Yağışlarla, kaynak sularıyla beslenen, belli bir eğime uygun olarak bir yatak içinde akan sulara denir.
Yararları: içmek için uygundur. Doğaya güzellik katar. İnsanlar hayvanlarına su içirebilir. Bazı canlılar için yaşam ortamı oluşturur.
Zararları Boğulma tehlikesi yaratır. Sünger vb. suyu çeken maddeleri ağırlaştırır.

Ada


Dört tarafı sularla çevrili bir kara parçasına verilen addır. Yarım Ada ise üç tarafı sularla çevrilidir, bir kenarından kıtaya bağlantısı olan kara parçasıdır. Yeryüzündeki adaların bütünü on milyon kilometrekarelik bir yer kaplar. Adalar, tek tek olabileceği gibi, gruplar halinde de olabilir. Bu şekildeki adalara “takım adalar” adı verilir.
Adalar, oluşumlarına göre volkanik adalar, kıtadan ayrılan adalar, mercan adaları, alüvyal adalar diye sınıflandırılabilir. Örnek olarak, Hawaii adası bir volkanik adadır.

Göl


Karalar üzerinde çeşitli nedenlerle çanaklaşmış alanlarda biriken su kütleleridir.Göllerin genellikle deniz ve okyanuslarla bağlantısı yoktur.Göller,yeryüzündeki tatlı suların %87'sini oluştururken göllerin karalar üzerinde kapladığı alan %2'dir
Göller,yer altı ve yer üstü sularıyla beslenmektedir.Gsuları acı tatlı sodalı ve tuzlu olabilmektedirler.Bu farklılığın nedenleri;iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazinin yapısı, gölün büyüklüğü, derinliği ve gideğeninin (göl ayağı) olup olmamasıdır.
Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır.Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur.

Körfez


karanın içine sokulmuş deniz parçasına denir.Örneğin erdek körfezi...

Burun:


karanın, özellikle yüksek ve dağlık kıyılarda, türlü biçimlerde denize uzanmış bölümüdür.
Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2018 23:11