Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
17 Aralık 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
4000 yıl öncelerinde Hitit' ler arpa, buğday, bal, elma ve üzüm ziraati yapmaktaydılar. En başta gelen gıdaları ekmek buğdaydan ve biraları arpadan yapılıyordu. Hitit' ler biraları dini tören ve merasimlerde hep içmekteydiler. Ve bu biraları buğday sapları ile içmekten büyük zevk duyuyorlardı. O günlerde yapılan biraların alkol dereceleri bugünküler kadar düşük değildi.Bazıları birayı Sümerler tarafından Avrupa'ya geçtiğini, bazıları da Anadolu'dan Yunanlılar vasıtasıyla Germenlere ve Gallere ulaştığını vurgulamaktadırlar. Ama tarihçiler biranın o zamanlarda Yunanlılarda ve bugünkü İtalya'nın bulunduğu bölgelerde bira hakkında hiçbir emare bulunmadığını göstermektedir.
Bira aslında Orta Anadolu'dan ve Mezopotamya'dan Afrika yoluyla Avrupa'ya geçtiği, tutulan kayıtlarda bulunmuştur.
Ülkemizde ise bira 1862 yılında kendini göstermeye başlamıştır. Çünkü bu tarihlerde arpa suyuna konulmuş vergiler vardır. 1888 yılında bir Alman şirketi yurdumuzda bira üretimine başlamıştır. Daha sonra 1910 yılında bir Alman şirketi daha bira fabrikası açmış ve sonraları iki şirket birleşmişlerdir. Bira üretimi yine aynı yıllarda birkaç fabrikanın açılmasıyla devam etmiştir.
Bira çok kuvvetli bir B vitamini kompleksi kaynağı olup elverişli oranlarda alınırsa karaciğer ve safrakesesi fonksiyonları üzerinde faydalı etkiler yapar.
Tuzsuz yemek yemek zorunda kalanlar için birebirdir. Böbreklerin iyi bir şekilde çalışmasını sağlar ve suyun böbreklerden kolayca atılmasını sağlar.
Bira insanların en çok tercih ettiği içkidir. Gerek yumuşak içimi gerekse düşük alkolü sayesinde insanların güzel bir aktiviteyi izlerken keyifle tattığı nadide hayat sularından biridir.
Bira -2 derecede donar.
Bira hoş tadı ve ferahlatıcı özelliği yanında , içerdiği kalori ve vitaminler nedeniyle besleyici bir içkidir.
Bira direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
Biranın üretimi ve korunması çok zordur.
Bira içerdiği vitaminler nedeniyle ve alkol derecesi düşük olduğundan her türlü kimyasal ve fiziksel etkilerden çok çabuk etkilenirler ve bozulurlar.
Her ne kadar bira çok özenle hazırlansa da çok kısa bir sürede bozulabilirler.
Örneğin Tekel birası yapılması gerekenler sonucunda ömrünü iki ayda tamamlamaktadır.
Bira stoklandığı yerde güneş ışığını görmemelidir.

Nemli ortamlarda bira kutuları paslanabileceğinden , biralar nemli ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Biranın stoklandığı yer en çok 25 derece , en az 0 derece olmalıdır.
Sürekli soğutulup ısıtılan bira çabul bozulur.
İki kere soğutulup oda sıcaklığına bırakılan bira bulanır ve tortulanır.
Tekel birasının ideal içme sıcaklığı 6-8 derece arasıdır.
Aşırı sıcaklık biranın tadını garipleştirir.
Düşük sıcaklıklar biranın aromasını ve bukesini gizler.
Bira bardakarı sodalı ılık suda yıkanır.
Deterjan ve sabunla yıkanmış ve iyice kurulanmamış bira bardakları biranın köpüğünü keser.
Fıçı biralar 5-7 gün içinde bitirilmelidir.
Şişe biralar 3-6 hafta içinde tüketilmelidir.

Alıntı