Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Bağırsakta gaz sıkışması halinde neler yapılmalıdır?


Gün içerisinde konuşurken, yemek yerken ve bir şeyler içerken vücudumuzun içerisine hava alırız. Hava yutulması normal bir durumdur fakat alınan bu havanın vücuttan dışarı atılması gerekir.

Gün içerisinde konuşurken, yemek yerken ve bir şeyler içerken vücudumuzun içerisine hava alırız. Hava yutulması normal bir durumdur fakat alınan bu havanın vücuttan dışarı atılması gerekir. Havanın büyük bir bölümü yellenmek ya da geğirme yoluyla dışarı atılmaktadır ancak havanın belirli bir kısmı mide içerisinde ve bağırsaklarda kalmaya devam etmektedir. Mide ve bağırsaklarda yer alan bu hava uzun süre boyunca atılmayacak olursa kramplar ve şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Ayrıca mide ve bağırsaklarda biriken hava göğüs sıkışmasına sebep olur hatta kalp krizi benzeri belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Burada önemli bir uyarıda bulunalım: Sürekli olarak gaz sancısı çekiyorsanız, bunu ihmal etmeyin. Çünkü bazen kalp krizi ile gaz sancıları aynı belirtileri gösterdiği için karıştırılır. Sırtınızda ve göğsünüzde ağrı varsa, terliyorsanız ve yüz üstü yattığınız halde gaz çıkaramıyorsanız bir hastaneye gitmenizde yarar vardır.

Gaz Sıkışması Halinde Neler Yapılabilir?


  • Gaz sıkışması nedeniyle rahatsız olmaya başladıysanız sindirim sisteminizi rahatlatmanız gerekmektedir. Bir bardak ılık suyu yavaş yavaş içerseniz sindirim sisteminiz büyük ölçüde rahatlayacaktır ve bu sayede bağırsaklarda biriken gaz daha kolay bir şekilde vücuttan atılır.
  • Bazı uzmanlar dar kıyafetler giymenin de gaz sıkışmasına sebep olduğunu belirtmekteler. Eğer gaz sıkışması meydana geldiğinde üzerinizde dar kıyafetler bu giysileri çıkarıp vücudu sıkmayan kıyafetler giyin.
  • Yüz üstü uzanın, vücudunuzu bu sayede rahatlar ve gazı vücudunuzdan atmanız daha da kolaylaşır.
  • Gaz genelde bağırsak ve mide bölgesinde meydana geldiğinden karın bölgesine masaj yapmak gazın atılmasına yardımcı olur.
  • Birisi sırtınıza ve bel çevrenize yukarı aşağı masaj yaparsa, vücudunuz rahatlar ve gazdan daha çabuk kurtulursunuz.
Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu‘nun bağırsak gazı ve şişkinlik sorunu yaşayanlar için tavsiye ettiği ettiği kür de rahatlamanıza yardım edecektir:

Genellikle sabahları gaz şikayetleriniz oluyorsa kalktığınız zaman aç karna yarım bardak kadar oda sıcaklığında ılıtılmış taze su içerisine 1 adet bütün limonu sıkıp yavaş yavaş için. İçerisine herhangi bir şey eklemeyin. Suyu içtikten sonra 5 dakika kadar yürüyün (evinizin içerisinde yürüyebilirsiniz).

Bu sayede bağırsak gazından ve şişkinlikten kurtulursunuz. Eğer durum devam ederse veya tekrar görülürse öğle vaktinde de bu uygulamayı tekrarlayın.

Uyarı: Mideniz çok hassassa limon tavsiye edilmez. Onun yerine melisa çayı içebilirsiniz. Hazırlanışı şöyledir:
1 bardak kadar kaynayan su içerisine 1 tutam kadar melisa ( oğul otu ) atın ve 5-6 dakika kadar demleyin ve süzüp için. Melisa çayı bağırsak gazını ve şişkinliği giderir aynı zamanda melisa çayının sakinleştirici özelliği de vardır.

Sürekli Gaz Rahatsızlığı Yaşıyorsanız !


Sürekli olarak gaz sancısı ve sıkışması çeken kişiler gaz oluşumuna sebep olan yiyecek tiplerini tüketmekten kaçınmalıdır. Kızartmalar, sarımsak, soğan ve çeşitli baklagillerin gaz yapıcı etkiye sahip oldukları bilinmektedir. Bu yüzden bu tarz besinleri menünüzden çıkarmanız faydalı olacaktır.

Ayrıca yemeğinizi hızlı yemeyin, küçük porsiyonlar ile yemek yiyin, sakız çiğnemeyin, pipetle içecek içmeyin, yapay tatlandırıcı kullanmayın ve hareketsiz yaşamdan kaçının egzersiz yapın.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:02
Quo vadis?