Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
20 Aralık 2008       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Katı atık bertaraf tesisleri
DÜZCE (İHA) - Düzce'nin çöpü için Etlik mevkiinde kurulacak katı atık bertaraf tesisleriyle ilgili vatandaşların görüşü alınması için, Vali Bülent Kılınç başkanlığında toplantıda düzenlendi. Vali Kılınç,
diğer illerde yapılan atık bertaraf tesislerine gezi düzenlenmesi ve yerinde değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.
Kısa adı DİBKAP olan Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği tarafından Etlik yatağı mevkiinde katı atık bertaraf tesisi kurulmasına ilişkin proje konusunda vatandaşların görüşü alınması için Muncurlu köyünde, Vali Bülent Kılınç başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Düzce Merkez Aksu Orman İşletme Şefliği sınırlarında uygulanması ögörülen projeyle ilgili toplantıya, Vali Kılınç'ın yanı sıra Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Belediye Başkan Yardımcısı Şemsettin Yenersoy, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Orman Genel Müdür Yardımcısı Kemal Kara, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Ercan, Kaynaşlı Belediye Başkanı Eftal Altundal, orman bölge ve işletme müdürleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Bülent Kılınç, Etlik mevkiinde yapılacak katı atık bertaraf tesisleri projesinin kamuoyunda tartışıldığını hatırlatarak, "Bu toplantıyı, projeye ilişkin belediye, İSKİ ve Orman Genel Müdürlüğü'nün görüşlerini dinlemek, buna yanı sıra söz konusu tesislerin bulunduğu yerleşim yerlerindeki muhtar ve vatandaşların muhtemel sorularına cevap bulabilmek için düzenledik" dedi. Vali Kılınç, atık tesisleri için Düzce'ye bağlı belediyelerin sorumlu olduğuna dikkat çekerek, ilk sözü Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Şemsettin Yenersoy'a söz verdi. Başkan Yardımcısı Şemsettin Yenersoy, atıkların toplanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafı konusunun Belediyeler Kanunu ile belediyelerin yükümlülükleri altında olduğunu belirtti. Atıkların bertarafının Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ile belirlendiğine değinen Yenersoy, sunumunda Katı Atık Birliği'nin oluşumu ve atıkların bertarafı konusunda geniş bilgiler verdi. Atıkların bertarafı tesisi için Etlik mevkiindeki 8 hektarlık alanın belirlendiğini ifade eden Yenersoy, "Söz konusu yer için önce Düzce Mahalle Çevre Kurulu'ndan sonra da Orman Genel Müdürlüğü'nden onay alınmıştır. Son olarak da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından da ÇED olumlu belgesi alınmıştır."dedi. Ardından konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Kemal Kara, ÇED belgesinin alınmasıyla yasal prosedürün yerine getirildiğini belirterek, "Atıkların bertarafı için öncelikle vahşi depolamadan vazgeçilmesi gerekiyor. Kirlilik çevre sorunları açısından önemlidir. Bununla ilgili tedbirlerinin alınması zorunludur. Bakanlığımız tarafından ÇED raporu verildiğine göre, burada sorun yok demektir. Kaldı ki ÇED ile Avrupa standartları düzeyinde prosedür uygulanmaktadır" diye konuştu.
İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ise, Düzce bölgesine bakıldığında her türlü olumsuzluğa karşın çevrenin iyi durumda olduğunu belirterek, "Bunu bir şans olarak değerlendirmek gerekir. Biz Melen Projesi çıkışlı olarak Koruma Havzası Projesi geliştirdik. Bunun için ÇED'i önemsiyoruz. Bu bölgede de tesis için ÇED alınmış. Bu rapor çevrenin korunması anlamına gelmektedir. Düzce gelişiyor, tabii ki atığı olacak; ama bunun toplanması ve bertarafı için tedbirlerin alınması gerekiyor.
Quo vadis?