Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
20 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı

Şuan dünyayı bırakıp sadece ülkemize bakarsak sanatın ne kadar etkin olduğunu görürüz..'
tamamiyle katılıyorum, ülkemizin doğusunda bilim, teknoloji yok mu?
televizyon - çamaşır, bulaşık makineleri - telefon - bilgisayar ve benzerleri.

bunlar doğuda da var ama gel gelelim kütüphane yok! müze yok, sanat eserleri yok! sanatla alakaları yok! çok mu uygarlar şimdi onlar! alakası yok..

ünlü düşünce adamı montesqieu "Bir milletin mü******likteki meyline önem verilmezse o milleti ilerletmek mümkün olmaz" diyerek güzel sanatlardan müziğin uygarlık ilerlemesinde ki etkili rolünü açıkça belirtmiştir.Montesqieu'nin sözünü tasdik eden Atatürk 1 Kasım 1934 tarihinde TBMM'nin açış nutkunda montesqieu'nün görüşüne yakın şu cümleyi söylemiştir: "Bir milletin yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir."

üstelik bir de şu var dünyada uygarlıkların yeniden yapılanmasına, değişmesine ve gelişmesine katkıda bulunan bilim adamlarının temellerinde de sanatı görüyoruz: Ünlü italyan rönesans dönemi mimarı michelangelo aynı zamanda ressam, heykeltraş ve şairdir de..

bu arada ilk yazdığım yazıda deniz altı örneğim tamamiyle yanlış oldu.. tekrar dikkatli araştırdım ve denizaltı 1640 yılında icat edilmiş jules verne yokmuş bile o zamanlarda... gelgelelim denizaltı yapılırken Leonarda Da Vinci tarafından resmi çizilmiş ve daha sonra william bourne tasarımını yapmış 1560 yılında... 40 yıl fark var arada...

aslında demek istediğim bilimden bir adım önce sanatın olması sanatın hayal gücünü geliştirmesi yada hayal gücünün sanatı geliştirmesi...

sonuçta bilim; düşünce ile ortaya çıkar, düşünce gücünü geliştiren hayal gücü değil midir ?

uygarlığın gelişmesinde bilim etkisizdir demiyorum - sanat daha önemli ve etkilidir diyorum !

..
Quo vadis?