Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
- Sanatın iletişimsel etkileri

İnsanın en önemli özelliği düşünen ve toplumsal bir varlık olmasıdır. Bir insan kafasındaki düşünceyi açıklamadığı ve eyleme sokmadığı sürece, diğer insanlar bundan yararlanamazlar. Bunu açıklamanın ve uygulamanın en önemli yollarından biri sanattır. O zaman sizin ile insanlar arasında bir köprü kurulur. Yani sanat sayesinde insanlar arasında olması gereken düşünce, duygu ve bilgi alışverişi sağlanır ve bir iletişim içine girersiniz. Bu da sosyal yaşamın bir gereği ve sanatın insanların sosyal yaşamına aynı zamanda yüzyıllar öncesinde yaşayan ve sanatsal eserler bırakmış olan insanlarla da iletişim kurmasına yardımcı olur.

Örneğin; 1600 yılında Roma'da Campo di Fiora meydanında yakılarak öldürülen Giordono Bruno (1548-1600) nun bugün aynı meydandaki heykeli, bizimle onun arasındaki iletişimi bir sanatçının bu eseri ile sağlamaktadır. Bildiğimiz gibi kaç
; yüz sene önce yaşamış olan Bruno'nun papalığa karşı olan düşünceleri nedeni ile ölümüne karar verilmiş ve biz onun düşüncelerini bu vesile ile öğrenerek onunla iletişim kurabiliyoruz.

Canlı bir örnek vermek gerekirse, 1946 yılında da Sir Thomas Beecham tarafından kurulan ve Büyük Britanya'nın ulusal orkestası ünvanına sahip olan Royal Flarmoni Orkestra'sı
28 -29 Nisan.1997 tarihlerinde iki konser verirken, sanatın bir kolu olan müzik sayesinde Türk insanı ile arasında bir iletişimi gerçekleştirmiştir. Avrupa geleneklerini, yeni dünyanın görkemli tarzıyla birleştiren ünlü şef Julius Rudel'in yönettiği bu orkestra, aynı zamanda kültürel açıdan da Türk insanının müzik anlayışını etkilemiştir. Kuşkusuz örenkleri arttırılacak olan bu sanat etkinlikleri evrensel bir yaklaşımla, birbirlerinden km.lerce uzakta yaşayan insanlar arasında bir iletişim kurarak bilgi ve görgülerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Quo vadis?