Arama

Soya Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #3

nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
26 Aralık 2008       Mesaj #3
nünü - avatarı
Ziyaretçi
SOYAFASULYESİ fasulye, bakla ve bezel­ye gibi baklagiller familyasında yer alan bir tarım bitkisidir. Yağ ve proteince zengin tohumlarından (tanelerinden) ötürü değerli bir besin kaynağı olan bu bitki (Glycine max) ekonomik açıdan baklagillerin en önemli üye­si sayılır. Soyafasulyesi anayurdu olan Çin ve Japonya'da 5.000 yılı aşkın bir süredir yiyecek maddesi olarak kullanılmaktadır. Dünyanın başka yörelerine de yayılarak değer kazanma­sı ise 20. yüzyılda gerçekleşmiştir. Günümüz­de en önde gelen soyafasulyesi üreticisi ABD' dir; onu Brezilya ve Çin izler. Soyafasulyesi üretiminin giderek arttığı ülkemizde ise yıllık 250 bin tona varan ürünün büyük bölümü Adana, geri kalanı ise İçel, Hatay, Samsun, Antalya, Kahramanmaraş, Malatya ve Ordu illerinden sağlanır.
Soyafasulyesi 2 metreye kadar boylanabi-len biryıllık dik bir bitkidir. Sık dallı gövde­sinde tüylü ve üç parçalı bileşik yapraklar bulunur. Gövde boyunca salkımlar halinde açan çiçekleri beyaz ya da açık mordur.
Badıç biçimindeki meyvelerinin içinde bir­den dörde kadar değişen sayıda tohum bulu­nur. Rengi yeşilin değişik tonlarında, bazı çeşitlerde ise siyah, kahverengi, sarı yâ da alacalı olabilen taneleri yüzde 63 kadar bol proteinli katı madde, yüzde 17 kadar da yağ içerir.
Çeşitli toprak tiplerine kolaylıkla uyum sağlayabilen soyafasulyesi en iyi ılıman iklimli yerlerde yetişir. Ürün yapraklar döküldükten ve taneler iyice olgunlaşıp kuruduktan sonra elle ya da makinelerle toplanır.
Tohumlardan sıvı yağ ve margarin halinde kullanılan yemeklik bir yağ çıkarılır; geriye kalan katı artıklar öğütülerek elde edilen un ise çeşitli unlu gıda ürünlerine katılır, sosis gibi bazı yiyeceklerin yapımında et yerine kullanılır ya da çiftlik hayvanlarına yedirilir. Soya fasulyesi yağından ayrıca sabun, kozme­tik ürünleri, gliserin, boya, vernik, yer mu­şambası ve yapay kauçuk yapımında yararla­nılmakta, posası ile birlikte plastik sanayisin­de değerlendirilmektedir.

"Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica"
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.