Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Dörtyol Topraktaş Yaylası
Ulaşım:
Hatay'dan 18 km.lik stabilize yolla ulaşılır.
Özellikleri: Orman ile iç içe olan Topaktaş yaylası tamamen çam, ardıç ve maki türü ağaçlarla kaplıdır. Yörenin ahşap yayla mimarisine ve yer yer betonarme evlere rastlanan yaylaya, Dörtyol halkı yaz aylarında yoğun olarak gitmektedir.
Konaklama - Yeme - İçme: Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

Dörtyol - Çökek Yaylası
Ulaşım:
Yaylaya Dörtyol İlçesinden 8 km.lik stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Çam ve meyva ağaçları içerisinde kurulmuş, temiz havası, bol suyu olan bu şirin yayla kamp kurmak, piknik yapmak, orman içi kısa gezintiler yapmak için ideal bir yayladır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.


Kırıkhan Delibekirli Köyü ve Çataloluk Yaylası
Ulaşım:
Kırıkhan ilçesinden 3 kilometresi asfalt, 3'ü stabilize olan yolla Delibekirli Köyüne ulaşılır. Çatatoluk yaylası Köye 7 km uzaklıktadır.
Özellikleri: Delibekirli Köyü, Akdeniz Bölgesinin her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği bahçeler ve bağlar arasında kurulmuş şirin bir yayla köyüdür. Delibekirli Köyü'nden 7 km. stabilize yolla ulaşılan Çataloluk Yaylası, tamamen bakir durumdadır. Asırlık (anıt) çınar ağaçlarının çevrelediği yayladan Kırıkhan ilçesinin içme suyu (Üngüzlü mevkiinden) temin edilmektedir. Gezilmeye ve görülmeye değer bir yöredir.
Konaklama - Yeme - İçme: Delibekirli köyünde günübirlik yeme - içme üniteleri, kır lokanta ve kahveleri hizmet vermektedir.

Kırıkhan - Alan Yaylası
Ulaşım:
Hatay - Kırıkhan - Gazi Antep kara yolunun, Kırıkhan ilçesinden itibaren 6. km. sinden batıya (sola) dönülerek 2 km. asfalt, 2 km. stabilize yolla Aşağı Eşmişek Köyüne varılır. Köyden sonra 8 km. virajlı ve maki türü bitkilerle çevrili stabilize yolla Alan Yaylasına varılır. Aynı zamanda İskenderun'a 40 kilometrelik stabilize yolla bağlıdır.
Özellikleri: Çevresi tamamen çam ormanları ile kaplı çok geniş bir alana yayılmış yayla, yaz aylarında çiçeklerle kaplıdır. Bir kaç yayla evi dışında tamamen bakir olan yayla, civar köylüler tarafından tarım alanı olarak değerlendirilmektedir. İskenderun yolu üzerindeki Haymapınar, Değirmendere, Paşaoluk, Akarca ve Çamlıbel yaylaları, İskenderun ve civar köy halkı tarafından kullanılmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

Belen İlçesi ve Atık Yaylası
Ulaşım:
Köyün yolu Antakya - İskenderun yolunun 27. kilometresinden ayrılır.
Özellikleri: Bugün ilçe olan Belen yaylası yüzyıllardır yayla olarak kullanılmaktadır. İskenderun, Kırıkhan halkının rağbet ettiği meşhur Atık suyunun kaynağının bulunduğu Atık yaylası, Belen ilçesinin bir mahallesi durumundadır. Çam, çınar ve meyve bahçeleri içerisinde bulunan yaylada kır kahveleri, bakkallar hizmet vermektedir. Yerleşim alanlarına ve denize yakınlığı nedeni ile daha çok ilgi görmektedir.
Konaklama - Yeme - İçme: Yaylada, konaklama tesisleri, günübirlik yeme - içme üniteleri mevcuttur.

Mersin Yaylaları

Çamlıyayla (Namrun)
Ulaşım:
İçel'den 90 km. asfalt yolla günün belirli saatlerinde minibüslerle ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Külpet dağının eteğinde 1. 430 m. rakımdaki Çamlıyayla, Namrun Kalesi çevresinde tarihi ve doğal güzelliklerle iç içe, oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır. Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada ikinci konut olarak yapılan yazlık evler de bulunmaktadır.
Yaban hayatı yönünden zengin olan bu yörede, Cehennemderesi ve çevresi, yaban keçisi (Capra aegagrus) koruma - üretme bölgesi ve avlak olarak değerlendirilmektedir. 4 km. yakınında bulunan Sebil beldesi-Cehennemderesi kanyonu, yaya yürüyüşü (trekking) için ideal rotalardan biridir. Cehennemderesi'nde sportif olta balıkçılığı yapılabilir, Namrun kalesi ile Papazın bahçesi gezilebilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir


Gözne Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
27 kilometrelik asfalt yolla günün belirli saatlerinde İçel'den minibüslerle ulaşılabilir.
Özellikleri: İçel ilinin kuzeyinde Toros dağlarının 1. 200 m. yükseltisinde bulunan yayla, çam, ardıç, meşe gibi maki türü bitki toplulukları ve elma, kiraz, vişne, ayva gibi meyve ağaçları ile kaplıdır. Alta yapısı tamamlanmış olan yaylada, PTT, jandarma, sağlık ocağı hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Gözne kalesi ve çevresi kamp yapmak için uygundur. Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta bulunmaktadır.

Soğucak (Bekiralanı) Yaylası
Ulaşım:
İçel'in 24 km. kuzeyinde bulunan yaylaya, Gözne beldesi (yaylası) yolunun 23. kilometresinden sola dönülerek 1 km. sonra ulaşılır. Günün belirli saatlerinde İçel'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Yayla köyü olan Soğucak'da İçel halkının yazlık evleri de bulunmaktadır. Alt yapısı tamamlanmış olup, yaylada PTT, Sağlık Ocağı hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta bulunmaktadır.

Aslanköy Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
İçel'den 52 kilometrelik manzaralı asfalt yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Toros dağlarının ortasında kurulmuş olan Aslanköy Beldesi meyve ve sebze bahçeleri ile iç içedir. Altyapısı tamamlanmış durumdadır.
Beldenin 500 m. kuzeyinde, Şekersu Kayası yakınında, bir yeraltı mağarası bulunmaktadır. Aslanköy ile Gözne beldesi arasındaki orman içinden geçen toprak yol yakınına veya orman kenarına kamp kurularak, çevre gezileri ve ornikolojik (kuş gözetleme) inceleme yapılabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Fındıkpınarı Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
İçel-Antalya karayolunun 12. kilometresinde bulunan Mezitli Beldesinden kuzeye dönülerek Toros dağları içlerine doğru 32 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır. İçel ve Mezitli beldesinden günün belirli saatlerinde minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Bakir doğası, bol oksijenli havası olan bu güzel yayla beldesinin çevresi, çok yüksek olmayan tepelerle çevrilidir. Çevre tepeler, çam, ardıç ve maki türü bitkiler ile, yaylanın iç kesimleri ise tamamen meyve ve sebze bahçeleri ile kaplıdır. Alt yapısı tamamlanan sağlık ocağı ve jandarma hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada bakkal, fırın, lokanta ve kır kahveleri bulunmaktadır.

Erdemli - Sorgun Köyü (Yaylası)

Ulaşım:
Toros Dağlarının ortalarında bulunan yayla köyüne Erdemli ilçesinden 41 km. asfalt, 4 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Tepeler arasında küçük bir vadide kurulmuş olan köy, tamamen elma bahçeleri içerisindedir. Erdemli, Tömük ve civar köyleri halkının yoğun ilgi gösterdiği yaylada tipik yayla evleri bulunmaktadır. Güney yönünde, yola 1.5 km. uzaklıkta bulunan tarihi gözetleme kulesi gezilebilecek yerler arasındadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp yapmanın dışında yayla evleri kiralanabilir.

Erdemli Küçük Sorgun Yaylası
Ulaşım:
Erdemli ilçesinin 49 km. kuzeyinde bulunan Sorgun köyü yolunun 41. km. sinden sola (kuzey batıya) dönülerek 8 km. stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında günün belirli saatlerinde Erdemli ilçesinden minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Alt yapısı tamamlanmış bulunan yaylada yörenin yayla mimarisine uygun evleri meyve ve sebze bahçeleri ile çevrilidir. Yaylada kır kahvesi, et yemekleri sunan lokantalar, bakkallar bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylanın 2 km. doğusunda bulunan ve yerden kaynayan birçok su kaynağının bulunduğu mevkide kamp yapılabilir.

Silifke - Balandız (Gümüşlü) Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke karayolunun 21. kilometresindedir.
Özellikleri: Çevresi çam, maki, Antepfıstığı, meyve, sebze bahçeleri, ceviz ağaçları ile kaplı olan şirin yaylada tipik köy yaşamı süregelmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Silifke - Gökbelen Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke karayolunun 30. kilometresindedir.
Özellikleri: Mersin ve Silifke halkının yaz aylarında yoğun olarak kullandığı yayla çam ve maki türü bitkiler ile çevrilidir. Yayla evleri, sebze ve meyve bahçeleri ile bütünleşmiş gibidir.
Konaklama-Yeme-İçme: Köy civarında bulunan orman kıyısında çadırlı kamp kurulabilir. Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Silifke - Uzuncaburç Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke ilçesinin 27. km. kuzey yönünde bulunan beldeye asfalt yolla ulaşılmaktadır. Silifke'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Antik Olba Di-okayzerim kenti üzerinde kurulmuş olan belde, tarih ile içice yaşamaktadır. Kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, PTT, Sağlık Ocağı, Jandarma hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları beldeden sağlamak mümkündür.

Silifke - Kırobası (Mara) Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke ilçesinin kuzeyinde, Toros Dağlarının ortasında konumlanmış yayla köyüne, 46 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır. Günün belirli saatlerinde Silifke'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Silifke yöresinin en eski yaylalarından olan Kırobası, Roma ve Bizans dönemlerinde de yayla olarak kullanılmıştır. Antik çağlardan günümüze kadar gelen ve halen kullanılan su kanalları, o dönemlerin kanıtıdır. Kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, PTT, sağlık ocağı, jandarmanın hizmet verdiği köy ve çevresi, bu yöreye özgü Karamuk çalıları ve ardıç ağaçları ile kaplıdır.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları beldeden sağlamak mümkündür.

Mut - Kozlar Yaylası
Ulaşım:
Mut ilçesinin 19 km. kuzeyindedir.
Özellikleri: İkisi kısa birisi uzun kanyonların yanı başında, çok zengin deniz fosil yataklarının bulunduğu dağ yamacına kurulmuş tarih ve doğa ile içice şirin bir köydür.
Su başlarında kamp yapmanın yanı sıra kanyon yürüyüşleri yapılabilir. Çevrede bulunan milyonlarca yıllık deniz fosil yatakları, kanyon yamaçlarına oyulmuş antik mezarlar, gözetleme kuleleri yaylanın diğer görülebilecek yerleridir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Mut - Dağpazarı Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Mut ilçesinin 36 km. kuzeyinde bulunan yayla köyüne 15 km. asfalt, 21 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Antik bir şehir kalıntısı üzerine kurulmuş olan yayla köyünde, bakkallar, kır kahveleri, sağlık ocağı, jandarma hizmet vermektedir. Köy ortasında bulunan kilise kalıntısı ve bir evin bahçesinde bulunan mozaikler görülmeye değer tarihi kalıntılardır. Çevresi ardıç ve maki türü bitkilerle çevrili olan köyün, iç kısmı ise meyve ve sebze bahçeleri ile kaplıdır.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Mut - Sartavul Yaylası
Ulaşım:
Mut - Karaman - Konya karayolunun 36. kilometresinde yer alan yayla, Akdeniz'i İç Anadolu' ya bağlayan Sartavul geçidinde kurulmuştur.
Özellikleri: Çam ve ardıç ağaçlarının çevrelediği yaylanın iç kısımları meyve bahçeleri, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplıdır. Mut, Silifke, Karaman halkının rağbet ettiği yörede, Yörükler de çadır kurarak hayvanlarını otlatmaktadır. Mut - Sartavul yolunun 21. kilometresinden sağa dönülerek 1.5 km. stabilize yolla ulaşılan Atahan manastırı görülebilecek yerlerdendir. Yayla yakınında bulunan Kestel dağında Yaban Keçisi Koruma Alanı ve Avlağı'nda bulunan hayvanlar gözlemlenebilir. Yayla yakınında bulunan Kestel (Kapuzu) Kanyonu, doğa yürüyüşü için çok ilginç rotalardandır.
Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada PTT, jandarma, petrol istasyonu, bakkallar, alabalık ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Anamur - Kaş Yaylası
Ulaşım:
Anamur - Ermenek - Karaman karayolunun 40. kilometresindedir.
Özellikleri: İki tepe arasında kurulmuş olan yayla ardıç, çam ve köknar ağaçları ile çevrilidir. Anamur halkının kullandığı yaylada, yaz aylarında bakkallar, kır kahveleri ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Anamur - Abanoz Yaylası
Ulaşım:
Anamur - Ermenek - Karaman karayolunun 50. kilometresindedir. Anamur'dan minibüs bulunabilir.
Özellikleri: İki tepe yamacında ve dere yatağında kurulan yaylada, ahşap ve taş yayla evlerinin yanında, yazlık evler de bulunmaktadır. Anamur halkının yoğun olarak kullandığı yaylada yaz aylarında bakkallar, kır kahveleri ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.
Asırlık köknar ve ardıç ağaçları ile kaplı olan yaylada, Bicikli mağara diye anılan yeraltı mağarası ile Kaletepe'de bulunan kale kalıntısı gezilecek yerler arasındadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Muğla Yaylaları

Köyceğiz - Ağla Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Köyceğiz'in doğusunda yer alan Yayla köyüne, 4 kilometresi asfalt, 8 kilometresi stabilize yol ile ulaşılabilir. Köyceğizden minibüs bulunmaktadır.
Özellikleri: Asırlık çam, çınar ağaçları, meyve ve sebze bahçeleri ile içice olan yayla köyüne, Köyceğiz halkı, yoğun olarak gidip, doğayla bütünleşmiş ahşap yayla evlerinde tatillerini geçirmektedirler. Kır kahve ve lokantaları, PTT acentesi, bakkalların hizmet verdiği köyde, Ağustos ayının 13'den sonraki ilk perşembe günü 'Mahya Şenlikleri' yapılmaktadır. Yayla ile Çiçekbaba yaylası arasında ki 18 kilometresi trekking yolu bilinen bir güzergahtır. İçekbaba yaylasında bulunan göl kıyısı kamp kurmak için elverişlidir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.
Ulaşım: Fethiye - Korkuteli - Antalya karayolunun 49. kilometresinden güneye dönülerek 3 kilometrelik stabilize yolla ulaşmak mümkündür. Fethiye - Korkuteli - Antalya arasında çalışan vasıtalarla yaz kış gidilebilir.
Özellikleri: Hiç bir yapının bulunmadığı, tamamen bakir olan yayla; dağ çayırları, kır çiçekleri, sedir ve asırlık ardıç ağaçları ile kaplıdır. Anadolu'da yayla geleneğini yüzyıllardır sürdüren Yörükler, yüksekliği 1. 300 m. olan bu bereketli yaylada, kıl çadırlarını kurarak 5 ay hayvanlarını otlatmaktadırlar.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Fethiye - Baba Dağı
Ulaşım:
Fethiye'den - Ölüdeniz'e giden asfalt yolun 6. kilometresinden güneydoğu istikametine dönülerek çam ormanları içinden geçen 17 kilometrelik dağ yolundan ulaşılmaktadır.
Özellikleri: 1. 700 m yüksekliğindeki Baba dağı'nda, yamaç paraşütü sporu yapılmaktadır. Mayıs ayı sonunda doğal ortamda yetişen kırmızı renkli Toros lalelerinin ve diğer kır çiçekleri süslediği Baba Dağı kampçıların ve yamaç paraşütü yapanların yoğun ilgisini çekmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Fethiye - Dokuzgöl Yaylası
Ulaşım:
Fethiye'nin 25 km. güneydoğusunda bulunan yayla köyüne, yaz aylarında günün belirli saatlerinde Fethiye'den ulaşmak mümkündür.
Özellikleri: Fethiye halkının ve civar köylerden gelen Yörüklerin yaylası olan Dokuzgöl, tamamen bakir durumdadır. Temiz havası, zengin doğası ile görülmeye, gezilmeye değer bir yayladır.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Kavaklıdere - Gökçukuru Yaylası
Ulaşım:
Kavaklıdere ilçesinin güney-güneydoğusunda bulunan yaylaya, orman içinden geçen 14 kilometrelik stabilize yolla ulaşım sağlanmaktadır. İlçeden ulaşım aracı bulmak mümkündür.
Özellikleri: 1. 700 m. yükseklikte bulunan yayla, tamamen bakir olup, çam ağaçları, dağ çayırları ve kır çiçekleri ile kaplıdır. Doğal ortamda yetişen Toros lalelerinin (kırmızı ve ebruli renkli) bulunduğu yaylada, Kavaklıdere ilçesinde üretilen bakır el sanatlarından hediyelik eşya satın almak mümkündür. Yaylada TV vericisi bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Orman Bakanlığı'nca yaptırılan oberj biçiminde, genellikle sporculara hizmet veren konaklama ünitesi bulunmaktadır. Yayladan temel ihtiyaç malzemeleri temin etmek mümkündür.

Menteşe Beldesi - Yerküpe Yaylası
Ulaşım:
Menteşe Beldesi'nin güneydoğusundaki yaylaya 8 kilometrelik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Beldeden ulaşım aracı bulunabilir.
Özellikleri: Çam ormanları, çınar ağaçları çevrelenmiş yaylada yöre halkının kullandığı basit yayla evleri bulunmaktadır. İçinde sarkıt ve dikitlerin bulunduğu, iki çıkışı olan yeraltı mağarası da ayrı bir özellik vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için temel ihtiyaç malzemeleri Menteşe Beldesinden karşılanabilir.

Menteşe Beldesi - Ötekaya Yaylası
Ulaşım:
Menteşe Beldesi'nin kuzeybatısındaki yaylaya 4 kilometrelik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Beldeden minibüs ve taksi bulunabilir.
Özellikleri: 900 m. yüksekliğindeki yayla çam ormanları ile çevrelenmiştir. Meyve ağaçları ve sebze bahçeleri ile bütünleşmiş yayla evleri, taş ve ahşap malzemeden yapılmıştır. Yayla sakinleri tarafından dokunan ünlü Menteşe halılarından satın almak mümkündür.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için temel ihtiyaç malzemeleri Menteşe Beldesinden karşılanabilir