Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2008       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Türkiye'nin en güzel yaylaları



arsivimageaspx?picid93036Yaylaları eskiden sadece yöre halkı, yaz sıcaklarında serinlemek için tercih ederdi. İnsanların doğa turizmine giderek daha çok ilgi göstermesiyle yaylaların nüfusunda gözle görülür bir artış oldu. Yemyeşil doğası, kaynak suları ve şenlikleriyle yaylalar yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Bu hafta yükseklerde gezmeye gönül vermiş jüri üyelerimize en beğendikleri yaylaları sorduk.

AYDER

Kaplıcaları romatizmaya iyi geliyor


Rize'nin Ardeşen İlçesi girişinden Fırtına Deresi'ni takip edip, Çamlıhemşin İlçesi'ne çıkarak Ayder Yaylası'na ulaşılabilir. Yaylanın Rize şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 80 kilometre. Doğal güzelliklerinin yanı sıra romatizmaya iyi gelen sıcak su kaplıcalarıyla da ünlü. Her haziran ayının ikinci haftasonu boğa güreşleri, yemek yarışmaları ve halk oyunları gösterilerinin düzenlendiği şenlikler yapılıyor. Yöredeki restoranlarda ve otellerde alabalık, mıhlama, kara lahana dolması, laz böreği gibi yöresel yemekleri bulmak mümkün. Denizden yüksekliği 1200 metre. Gürgen ormanlarının yanısıra zengin bitki örtüsüyle ve irili ufaklı şelaleleriyle doğaseverleri kendine çekiyor.

POKUT

Yamaç paraşütü için ideal

Pokut Yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin üst kısımlarında, Kaçkar Dağı eteklerinde bulunuyor. Ortalama 2100 metre yüksekliğe sahip. Ortaköy Konaklar Mahallesi sakinleri burayı yazlık olarak kullanıyor. Pokut Yaylası'na gitmek için Çamlıhemşin'in Ortan köyünden Zil Kale'ye geçmek, buradan da Çat yolundan Palovit Vadisi'ni takip etmek gerekiyor. Taş duvarlar üzerine oturtulmuş, yağmur ve neme dayanıklı kestane ağaçlarından yapılmış ahşap evler, yaylanın en belirleyici özelliği. Özellikle fotoğraf ve yürüyüş meraklılarının gözdesi olan yaylanın merkezine, araç yolu olmadığı için yaklaşık iki saatlik bir yürüyüşle varılıyor. Son zamanlarda Pokut Yaylası, yamaç paraşütü tutkunlarının da gözdesi haline geldi. Ağustos ortalarında bir şenlik düzenliyor.


BÜRÜCEK

Çadır turizmi çok gelişmiş

Adana'nın 70 kilometre batısındaki Bürücek Yaylası, Akdağ'ın güneybatı eteklerinde yer alıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1350 metre, Büyük ve Küçük Bürücek adı verilen iki ayrı yayladan oluşuyor. Tekir, Bozbayır ve Çaşak bölgenin diğer yaylaları. Kızılçamın ağırlıkta olduğu yoğun çam ormanlarıyla çevrili bölgenin karst kökenli kaynaklarından buz gibi sular akıyor. Bürücek'de son yıllarda çadır turizmi çok gelişti.


GÖMBE

Her hıdrellezde buluşma yeri

Kaş-Kalkan-Elmalı üçgeninde kalan Yumru Dağı'nın zirvesindeki Gömbe Yaylası, 1980 metre rakımlı. Kaş'a 70, Elmalı'ya 30, Kalkan'a 40 km. uzakta. Antikçağda Komba olarak anılan yayla, erken Hıristiyanlık döneminin yerleşim merkezlerinden. Söylencelere göre Anadolu ereni Abdal Musa Sultan'ın yolu da buraya düşmüş ve Gömbe'nin suları keramet sahibi olmuş. Yaklaşık 1000 metreden inen Uçansu her hıdrellezde Gömbe'ye akıyor, ekimden itibaren de Fethiye'ye. Mistik görüşe göre bu olay Abdal Musa'nın, pozitif bilime göre doğanın bir mucizesi. Her Hıdrellez'de binlerce Alevi-Bektaşi, Uçansu etrafında kurban kesip, dilekte bulunuyor. Dere kenarlarındaki kır lokantaları kebap yemek için ideal. 2000 nüfuslu beldede 1 otel ve 4 pansiyon var.


KÜMBET

Piknikçilerin buluşma noktası

Kümbet yaylası, Giresun'un 52 km. güneyinde Dereli ilçe sınırlarında. Dereli'ye kadar 30 km. yol asfalt, Dereli-Kümbet Yaylası arası ise 22 km. ham toprak yol. Yaz aylarında dolmuşlarla gidilebiliyor. 1640 metre rakımlı yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış. Aymaç Tepesi, Melikli Obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet Yaylaları, kamp ve piknik alanı olarak kullanılıyor. Kümbet'te Aymaç mesiresi ile Salon Çayırı orman içi dinlenme tesisleri var. Salon Çayırı'nda beşer yataklı üç adet dinlenme evi bulunuyor. Temmuz ayının ikinci haftasında Kümbet Şenliği düzenleniyor.


KAFKASÖR

Boğa güreşleri turist çekiyor

Artvin şehir merkezine 8 km. uzaklıkta bulunan Kafkasör Yaylası her yıl yapılan ve boğa güreşleriyle ünlü şenliğiyle tanınıyor. Yüksekliği 1200 metre olan yaylada Artvin Belediyesi'ne ait 50 yataklı Kafkasör Evleri var. Ayrıca Köy Hizmetleri'ne ait bir misafirhane de yaylada hizmet veriyor. Çadır kurma alanları da bulunan yayla, yürüyüş parkurları ile son zamanların gözde mekanı haline geldi. Yaz aylarında Artvin şehir merkezinden yaylaya dolmuş-minibüs seferleri düzenleniyor. Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Festivali ise temmuz ayının ilk yarısı içinde yapılıyor ve 3 gün sürüyor.


ÇİĞDEM

Çiçeğin binbir türünü görebilirsiniz

Adapazarı'ndaki Çiğdem Yaylası İstanbul'a üç saat uzaklıkta. Özellikle bahar ve yaz aylarında burada yeşilin binbir tonunu, çiçeğin binbir türünü görebilirsiniz. 1500 metredeki Çiğdem Yaylası'nın yayla evleri, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile oldukça hoş bir manzarası var. Topukotu olarak adlandırılan çimle kaplı yaylayı Aksu, Göksu, Dikmen ve Dokurcun köyleri ortak kullanıyor. Temmuzun ikinci haftasında Çiğdem Yaylası Şenlikleri düzenleniyor. Şenlikte yaylada yetişen meyve-sebzeler ve hayvancılık tanıtılıyor, çeşitli eğlenceler düzenleniyor.


KOZAK

Ege'nin en büyük fıstık çamı ormanı

İzmir'in Bergama ilçe merkezine 20 km. uzaklıktaki Kozak Yaylası'nda, 5 milyon fıstık çamı var. Bölgede 500 aile yaylacılık geleneğini sürdürüyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 500 ile 1000 metre arasında değişen Kozak'ın kendi adıyla anılan üzümü de meşhur. Keklik Dağı'nda bulunan Haydar Ilıcası uğrak yerlerinden biri. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nün Aşağıbey Köyü'nde yaptırdığı 30 yataklı otel yayla turistlerini ağırlıyor. Ayrıca Aşağıbey Köyü'nde köy evlerini de yaz aylarında kiralamak mümkün. Bergama'daki Kozak Garajı'ndan kalkan minibüslerle Kozak Yaylası'na ulaşılıyor. Özel araçlarıyla yaylaya çıkmak isteyenler Bergama'nın Şadırvan Mevkii'nden tabelaları izleyerek Kozak'a ulaşabilir. Kozak Piknik Alanı, Bergama'ya 10 kilometre mesafede.


SARIALAN

Yaz kış kampa uygun

Sarıalan, Kartalkaya zirvesine 8 kilometre uzaklıkta olan bir yayla. Konaklama imkanı sunan küçük bir pansiyonu var. Orman içinde nehirleri takip eden patika yollarda yürüyüş yapılıyor, izin alındığı takdirde göllerden balık tutuluyor. Çayova Yaylası ile Sarıalan Yaylası arasındaki 18 kilometrelik yolun ortalarına doğru alabalık üretim tesisi ve restoranı bulunuyor. Mehmet Yaşin'e göre Sarıalan hem kış, hem yaz yürüyüşlerine ve kamplarına müsait bir yayla.


DERMECE

Günübirlik yayla gezisi

Yalova'ya 39 kilometre uzaklıktaki Dermece Yaylası'na Çınarcık ilçesinden gidiliyor. Yolları kayalık olduğundan jip veya yüksek araçları tercih etmek lazım. Yolculuk iki saat sürüyor. Denize yüksekliği 970 metre. Yaz aylarında sert bir havası var. Temmuz ve ağustos aylarında geceleri üşünebilir. Kış aylarında kar ve tipi yüzünden yaylanın yolu kapanıyor. Çam ağaçlarından oluşan ormanlık alanların yanı sıra maki türü bitki örtüsü de bulunuyor yaylada. Otel, motel, pansiyon ve elektriğin olmadığı bölgede ancak çadırlarda konaklanabiliyor. Yayla turizmini seven vatandaşların günübirlik ilgi gösterdiği Dermece'ye yabancı turist yok denecek kadar az geliyor.


kaynak
Quo vadis?