Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KESELİ HAYVANLARIN ENTERESAN BİR ÖZELLİĞİ
Keseli hayvanların en garip özelliklerinden biri yaşadıkları yerle ilgilidir. Amerika opossumu gibi tek-tük birkaç tür dışında, hepsi Avustralya ile yalandaki bölgelerde yaşarlar. Oraya nasıl gitmişlerdir acaba? Onlara niçin başka yerde rastlamıyoruz?

Halbuki ataları, dinosorların çağında bütün dünyaya yayılmışlardı ve ilk memelilerin en yaygınları arasında yer alırlardı.
Keseli hayvanlar dünya sahnesinde belirdikleri sırada, Avustralya diğer büyük kara kütlelerine bitişik durumdaydı. Fakat sonradan büyük jeolojik değişmeler meydana geldi. Böylece Avustralya da civar bölgelerden ayrılarak ada şeklinde bir kıta halini aldı.
Başka yerlerde yeni ve daha ileri memeli türleri gelişti ve ön plâna geçti Bunlar, bugün dünya yüzünü kaplayan hayvanların ataları olan «etenliler» di. Bunlar, keselerinde korunmaya muhtaç olmayan canlı yavrular doğuruyorlardı. Yeni gelenler hemen her yerde keselilerin neslini tükettiler. Fakat Amerika' da opossum türleri bu istilâya karşı koyabildiler. Avustralya'da ise, deniz duvarının koruduğu keseliler, insanoğlu gelinceye kadar rahatça yaşayabildiler.

İLKEL HAYVANLAR


Keseli hayvanların arasında hem yalnız et yiyenlere, hem de gerek bitki, gerek böcek yiyenlere rastlanılır. Bu hayvanların dişleri çoktur ve sayısı ekseriya kırk dördü bile geçer. Fakat süt dişleri olanlarına az raslanır. Keselilerin çifte rahimleri vardır ve «modern» memelilerin, doğmamış yavrularını beslemelerine yarayan etenden, halk tabiriyle «son» dan mahrumdurlar. Keseli yavrularının doğdukları zaman bu kadar az gelişmiş olmalarının sebebi budur.
Keseliler zekâ bakımından pek parlak durumda değillerdir. Beyinleri genel olarak ufaktır.
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2019 17:03