Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Malezya Yemekleri rambutan small
Türkiye’den gelenlerin ilk başta oldukça yadırgadıkları Malezya yemeklerinden bahsedelim. Malezya yemekleri konusunda yazıyı okumadan kısaca fikir sahibi olmanız için hemen şunu önerelim. Yaptığınız her yemeğe şeker ilave edin ve tadına bakın. Eğer rahatlıkla yiyebiliyorsanız birinci testi geçtiniz sayılır. Malezya’lı arkadaşım, işte bu sizin yiyeceğiniz rahatlıkla alabilirsin dediğinde hemen şiş kebabına uzandık. Tadına baktığımızda inanılmaz derecede şekerli olduğunu görünce arkadaşa: ‘Pes bu kadarı. Bizim şiş kebabını mahvetmişsiniz. Buna da şeker katılır mı kardeşim’ diye espri yaptığımda öyle gülüşü vardı ki göreceksiniz..
Kuala Lumpur’da yemek yeme konusunda Malezya yemeklerinden ve Malezya mutfağından bahsetmek gerekir. Malezya mutfağı, Tayland ve Endonezya yemeklerine benzemektedir. Hatta Çin yemeğini bile andırdığını söylenebilir, bir çok Asya ülkesini yemek tarzları bir birine benzemektedir. Genel anlamda yemekler çeşitli soslar ve baharat karışımlarından yapıldığı için ilk bakışta biraz ağır gelecektir. Özellikle Kuala Lumpur’da ki yemeklerin içine katılan köri sosu sayesinde yemekler oldukça farklı lezzetlere bürünmektedir. Yemeklere katılan bol baharat ve soslarla ağı bir yemek tarzı Kuala Lumpur’da, özellikle Malayların oldukça severek tükettikleri ‘Rendang Tok’ isimli yemek hindistan cevizi sosunda pişirilen bir balık çeşididir. Bu yemeğin diğer soslu yemeklere nazaran daha hafif bir yemek olduğu söylenebilir.
Güney Asya yemeklerinde lezzetlerinin farklılığı gibi sunumlarıyla da göz doldurmaktadır. Malezya’nın baş yemeği olan pirinci hem yemeklerin içinde hem de yemeklerin yanına garnitür olarak görebilirsiniz. Malezya’da yemeklerin görünümlerine oldukça önem verilmektedir. İlk bakışta görünümü ardından kokusu ardın da lezzeti sizi başta çıkaracaktır.
Şahsi olarak deniz ürünleri konusunda pek alışabildiğimizi söyleyemem. Deniz ürünlerinde bile şekeri bulabilirsiniz. Turşularda bile şeker hakim. Kızarmış balığı yerken mutlaka tuzsuz pirinçle yiyiniz. Zira aşırı derecede tuzlu.
Malezyalıların misafirperverliği tam bir yazı konusu. Bizim Türklere o kadar çok benziyorlar ki. Eğer Malezyalı tanıdığınız varsa lokantada, alışveriş merkezinde bizdeki şu meşhur ’senin paran burada geçmez kardeşim’ deyimindekine yakışırcasına para harcatmazlar. Tabi turist olarak gittiğiniz her yerde fiyatlar konusunda dikkatli olmalısınız.
Arkadaşım tarafından Malezya geleneksel bir lokantaya ailecek gittik. Açık menüdeki tadına güvenerek aldığımız onlarca yiyecek sonrası şöyle baktığımda oradakilerin ancak onda birini aldığımızı keşfettim. Lokantada yemek yerken Maleyza, Çin ve Hint folklorünü izledik. Oldukça güzel ve değişik kültüre sahipler. Çok kültürlülük yemeklere de yansımış.
Yiyecek konusunda İslami kaygılara sahip kişiler için Malezyalı arkadaşın tavsiyesi: Büyük otellerin hemen hepsinde domuz ve diğer ürünlerin kullanılmadığı konusunda emin olabilirsiniz. (Tabi alkollü içecekler konusu büyük otellerde aynı) Hintli lokantaların çoğu da emniyetli. Büyük Çin lokantalarında da nispeten yiyecek şeyler bulabilirsiniz. Fakat özellikle küçük Çin lokantalarından kaçınmak gerekir. Kızımla defalarca bir Çin lokantasının önünden geçtiğimizde adeta -affedersiniz- leş gibi kokular geldiğine şahit olduk diyebilirim. Adımları hemen hızlandırarak geçtik tabi..
Malezyalı bir başka arkadaşla yiyecekler konusunda konuşurken öğrendik ki, buradaki ölüm vakalarının çoğu şeker hastalığına bağlıymış. Tabi bu şeker hastalığıyla şeker tüketimi arasındaki direk ilişki değil. Sanırım şeker hastalarının perhiz yapmalarındaki zorlukla ilgili bir durum. Burada şeker diyetini yapması gereken birisi için çok zor bir ortam var. İçine şeker atılmadan pişirilen yiyebileceğiniz içebileceğiniz hemen hemen hiçbir yiyecek yok. Kısaca şeker hastalarının perhiz yapması çok zor.
Manava gittiğinizde karşılaşacağınız meyve sebzeler neredeyse tamamen farklı. Sarı karpuzu, rambutan ve starfruit yiyeceği sevdiğim meyvelerden oldu. Meyvelerin tadı oldukça değişik ve hoş. Yanlız Guava, normal guavadan farklı ve armuta benzeyip tadı tamamen nötür gibi. Yemesi avakadodan biraz daha iyi. Normal guava da var. Mango hemen hemen içecek ve yiyeceklerde baş tacı. Hint körisi (Indian curry) zaten Hintlilerin olduğu yerde olmazsa olmaz.
Kısaca Malezya’da deneyebileceğiniz pek çok tad mevcut. Birisinin dediği gibi.. Malezya’da hergün değişik bir tad deneyeyim deseniz yıl sonu gelir ama tüm tadları denemiş olmazsınız..

kaynak
Quo vadis?