Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
6 Ocak 2009       Mesaj #4
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Altay Dil Ailesi dünyanın temel dil ailelerinden biridir.
Coğrafi dağılımı: Doğu, kuzey, orta ve batı Asya ile doğu Avrupa’dır.
Başlıca şu dillerden oluşur:
Türk, Moğol, Tunguz, Kore, Japon, Ainu, Ket ve Gilyak dilleri…
Japoncanın ve Kore dilinin Altay dillerine dâhil edilmesi tartışmalı olmuştur. Ama 1977’den beri Altay dillerinden kabul edilmektedirler.
Aslında bu iki dili incelediğimizde yapılarının Türk dilinin yapısına şaşırtıcı benzerliğini görüyoruz. Yani bu dillerin de Altay dillerinden oldukları su götürmez bir gerçektir.
Batılı uzmanlar Kore dilini Altay dillerine daha yakın buluyor. Benim incelemelerime göre Japon dilinde dilimiz Türkçe ile çok büyük benzerlikler var. O kadar ki, yapıları birebir aynı denebilir. Durum böyle olunca, Kore dili Türkçemize çok daha fazla benziyor demektir. Hatta bir arkadaşım ortak kelimeler bile olduğunu söylüyordu.
Dil bilginleri Ainu dilini nereye koyacaklarını belirleyememiş, bazıları Altay dillerinden olduğunu iddia etmişlerdir.
Ket ve Gilyak dilleri için bilgi bulabilmem mümkün olmadı.
Sağdaki resimde Altay dillerinin tümünün tek renk olarak dünyadaki dağılımını görüyorsunuz.
Aşağıdaki resimde ise Altay Dil Ailesi’ne mensup bazı diller çeşitli renklerle temsil ediliyor. Hangi renk hangi dili temsil ediyor belirtilmiş.
Bu resimde bizim Güneydoğu Anadolu bölgesi dâhil edilmemiş. Herhalde Güneydoğu topraklarımızda Kürtçe ve Arapça konuşulduğu için dâhil etmemişlerdir. Bu bir dil haritasıdır. Siyasi değildir. Ayrıca harita son derece basit yapılmış, ayrıntılara önem vermemişler. Haki renkli bölgeler çeşitli Türk dillerinin var olduğu yerleri gösteriyor.