Arama


NightDeatH - avatarı
NightDeatH
Ziyaretçi
6 Ocak 2009       Mesaj #7
NightDeatH - avatarı
Ziyaretçi
Yıldırımdan Korunma Yöntemleri



Yildirim binlerce voltluk bir kuvvetle duser ama saniyenin bir bolumu kadar surer. uzerine yildirim dusen herkes olmez. Yildirim, tum vucudun maruz kaldigi bir yuksek voltajdir. Yildirim carpmasinda basta sinir sistemi ve kalp-damar sistemi olmak uzere pek cok sistem etkilenir. Yildirim, karakteristik bir yuzeysel cilt yanigi olusturur ama nadiren derin yaniklar olur. Asil problem sinir sistemi hasari ve kalp ritim bozukluklaridir. Yildirim dusmesi sonucu pek cok insanda kisa sureli hafiza kaybi olmakta ve bu olayi hatirlamamaktadir. Kazazedede uyusma, karincalanma, kismi veya tam felc, korluk, duyma kaybi, konusma guclugu veya konusamama gibi belirtiler olabilir ancak bunlar genellikle gecicidir. En onemli sorun kalp ritminde bozukluklar ve kalp durmasidir. İlkyardimci yildirim dusmus ve kalbi durmus bir kazazedeyi olu kabul etmemeli ve hemen kazazedenin ABC sini saglamalidir. Bu kazazedeler genellikle basari ile geri dondurulebilirler.


Yildirim carpmis bir kazazedeye dokunmak tehlikeli degildir, kazazedeye dokununca carpilma tehlikesi yoktur.
Yildirim carpmasi durumlarinda cesitli kiriklar ozellikle de omurga kiriklari sik gorulur. Bu nedenle tum kazazedeler tespit edilmeli ve omurga tahtasi ile tasinmalidir.
Yildirim carpmasindan kacinin !
Siginacak emin bir yer yoksa asagidakileri yapin.
İcerde
Pencere, kapi ve elektrikli aletlerden uzak durun
Borularla temastan kacinin
Acil durumlar disinda telefonu kullanmayin
Disarda
Yildirimdan korunakli bir yer arayin.
Arabaniz varsa icine girin.
Asla bir agacin altina siginmayin.
cevreden daha yuksek bir yerde durmayin.
Bisiklet, cit vb. metal objelerden uzak durun.
Uzun nesnelerin yaninda durmayin.
Gruplar halinde durmayin.
Kendinizi huzursuz hissediyorsaniz, saclariniz yukari dikilmeye baslamissa hemen kulaklarinizi kapatin ve yere cokun. Asla yere uzanmayin ve ellerinizi yere degdirmeyin.