Arama

Euzü Besmele nedir? - Tek Mesaj #2

MesirKentli - avatarı
MesirKentli
Ziyaretçi
6 Ocak 2009       Mesaj #2
MesirKentli - avatarı
Ziyaretçi
Eüzü Besmele hakkında bilgi

Eüzü Besmele “Euzübillahimineşşeytanirracim” ile “Bismillahirrahmanirrahim” sözleri. Birincisine Euzü, ikincisine Besmele, ikisine birden “Euzü Besmele” denir. Euzünün manası; “Allah’ın rahmetinden uzak olan ve gazabına uğrayarak dünya ve ahirette helak olan şeytandan, Allahü tealaya sığınırım, korunurum, O’ndan yardım beklerim.” Besmelenin manası ise; “Rahman ve Rahim olan Allah’ın ismi ile başlarım.” Geniş manası ise; “Her var olana, onu yaratmakla iyilik etmiş ve varlıkta durdurmakl



Eüzü Besmele “Euzübillahimineşşeytanirracim” ile “Bismillahirrahmanirrahim” sözleri. Birincisine Euzü, ikincisine Besmele, ikisine birden “Euzü Besmele” denir.

Euzünün manası; “Allah’ın rahmetinden uzak olan ve gazabına uğrayarak dünya ve ahirette helak olan şeytandan, Allahü tealaya sığınırım, korunurum, O’ndan yardım beklerim.” Besmelenin manası ise; “Rahman ve Rahim olan Allah’ın ismi ile başlarım.” Geniş manası ise; “Her var olana, onu yaratmakla iyilik etmiş ve varlıkta durdurmakla, yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allahü tealanın yardımı ile bu işi yapabiliyorum. arifler, O’nu ilah olarak tanıdı. alemler, O’nun merhameti ile rızık buldu. Günah işleyenler, O’nun rahmeti ile Cehennem’den kurtuldu.” demektir.

Besmelede Allahü tealanın üç ism-i şerifi geçmektedir. Bunlar; Allah, Rahman ve Rahim’dir. Allahü teala Kur’an-ı kerime bu üç ismi ile başladı. Çünkü insanın üç hali vardır: Dünya, kabir ve ahiret halleri. İnsan, Allahü tealaya ibadet ederse, dünyada işlerini kolaylaştırır. Kabirde ona acır, ahirette günahlarını affeder. Bütün bunlar bu üç isimde toplanmıştır

Helal olan ve yapılmasına izin verilen işleri yaparken besmele çekilir. Mesela; yemeğe, işe başlarken, kapıyı açarken, elbiseyi giyerken besmele çekilir. Haram bir işi yaparken besmele söylenmez. Levh-i mahfuzda ilk yazılan, ilk insan ve ilk peygamber olan adem’e (aleyhisselam) Allahü teala tarafından ilk gönderilen Besmeledir.