Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Oluşum özelliklerinden dolayı sabunun bazik karakterde olduğu doğru. Bazların cilde zararlı olduğu da açık. Bu yüzden bilim adamları sabunu bu bazik özelliğinden arındırmak için araştırmalar yaptılar ve modern sabunlar geliştirdiler. Bu sabunlar donyağı ve fındık yağı ya da bunlardan elde edilen yağ asitlerinden elde ediliyor. Donyağı : fındık yağı oranı 4 :1 dir. Sıvı sabunları ve kalıp sabunları aşağıdaki gibi 3 temel grupta inceleyebiliriz:

1)Uzun yağ asitleri zincirinden ve alkali tuzlardan oluşan klasik sabunlar. Bu sabunların pH değeri 9-10 arasındadır yani bazik karakterlidir.
2)Klasik sabunlarla aynı fakat farklı olarak yüzey aktif maddeler eklenmiş sabunlar ki bu sabunların da pH değeri 9-10 arasında değişir.
3)Sendet (sentetik deterjan) sabunlar; %10 civarında sabun içeren sentetik deterjanlar ve çeşitli dolgu maddelerinden oluşur. Sendetlerin pH değeri ise 5.5-7.0 arasında değişir.

pH 5.5 değerindeki sabunların üretimindeki amaç, klasik sabunların cilde verdiği zararları önlemektir. Çeşitli sentetik deterjan sabunlar vardır. En çok kullanılan deterjanlardan bazıları sodyum kokoat, sodyum tallovat, sodyum sterat, trietanolamin sterat olarak sayılabilir. Sıvı haldeki deterjan formülleri ise: sodyum loret sulfat, kokoamido propil betan, loramid DEA, sodyum kokoil izotionat sayılabilir.
Cildimizin normal pH değeri 4.5-6.5 arasında değişir. Klasik alkali sabunlarla (pH 9-10) yıkadığımızda cildimizin pH değeri yükselir. Kuruluk hissi verir ama sağlıklı bir cilt kısa sürede tekrar gerekli nem ve pH dengesine kavuşur.
Yukarıda yazdığım formüllere yapılan özel eklemelerle oldukça farklı çeşitlerde sabun üretilmekte ve piyasada satılmaktadır. Nemlendirici sabunlara lanolin ve parafin eklenerek sabunun kalitesi artırılabilir; ya da gliserin ve sukroz eklenerek şeffaf sabunlar elde edilebilir. Hayvansal yağların yanı sıra, zeytin yağı veya ayçiçek yağından da sabun elde etmek mümkün.
Medikal sabunlar benzoil peroksit, sülfür ya da antibakteriyel özeliğe sahip triklokarban ve triklosan gibi maddeler içerebilir. Triklokarban yalnız gram pozitif bakterilere karşı etkin iken triklosan hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı etkilidir. Ancak bu sabunların da pH değerinin 9-10 aralığında olduğunu ve hassas ciltlere zarar verebileceğini söylemek gerek. Laktik asit ya da sitrik asit ekleyerek sabunların pH değeri 5-7 aralığına çekilir. Kozmetik ürünleri satan mağazalarda güzellik sabunu olarak satılan sabunlar işte bu özelliğe sahip sabunlardır. Güzel görünmeleri ve kokmaları için de sabunlara çeşitli maddeler katılır. Titanyum dioksit (en fazla %0.3) sabunun rengini açmak ve beyazlatmak için kullanılır. Sodyum karboksimetilselüloz ve diğer selüloz türevleri, sabunda kremsi bir kayganlık ve tüysü bir yumuşaklık sağlar. Sabunlara eklenen %2 oranındaki parfümler, sabun tükeninceye kadar etkinliğini sürdürür.

Metin Çakır
Quo vadis?