Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
8 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Dairenin çevre uzunluğu C = 2πr formülüyle bulunur.

Dairenin çevresi : Bir dairenin çevresi, başka bir deyimle bir dairenin çemberi, pi sayısı ile çapının çarpımına eşittir. Bunu formül olarak şöyle yazarız : Çember = pi X Çap Çap, geometride ( R ) harfi ile gösterildiği için, bu formül, daha kısa olarak şöyle yazılır : Çember = pi X R Bu çıkan sayının da yarısını alırsak, o dairenin yarıçapını bulmuş oluruz.Bir daire çapının uzunluğunu bulmak da yukarıdaki formüle göre, çok kolaydır. Bir dairenin çapı, çemberin uzunluğunun, pi sayısına bölümüne eşittir : Çap = çember/pi

Yani, bir dairenin çapını bulmak İçin o dairenin çemberinin uzunluğunu bilmek yeter. Bundan başka ,bir dairenin çemberinin uzunluğunu da bulabiliriz.

Dairenin yüzölçümü ( alanı ): Bir dairenin alanı, yarıçap karesinin pi sayısı ile çarpımına eşittir.Bu karışık gibi görünen tarifin sebebini bulmak, çok kolaydır.Bir daire, tabanları nokta haline gelmiş düzgün bir çokgen demektir. Çokgenlerin yüzölçümlerini bulmak için, her çokgenin yüksekliğini tabanı ile çarpıp ikiye bölmemiz, çıkan sayıyı da, çokgen sayısı ile çarpmamız gerekti.

Bir dairede, çokgenlerin yüksekliği yarıçap »tabanlarının toplamı da çember olduğuna göre, bir dairenin alanı, çemberin yarıçapla çarpımının ikiye bölünmesine eşit oluyor demektir. Bunu formül şeklinde yazalım: Dairenin alanı =çember x yarıçap

Bir dairenin çemberi ,çapla pi sayısının çarpımına eşittir. Burada, biz, çap yerine, iki tane dairenin çemberi Bu duruma göre, bir dairenin çemberi pi ile iki yarıçapın çarpımına eşit olur.Bunu, formül şeklinde yazarsak: Çember = pi X 2 yarıçap. Çemberin bu eşitliğini, dairenin alanı formülünde kullanalım:Dairenin alanı = pi X 2 yarıçap X yarıçap / 2 Sonucu çıkar. Burada kısaltma yaparsak, 2 sayılarının birbirini götürdüğünü görürüz. Sonuç şöyle olur: Dairenin alanı = pi X yarıçap X yarıçap.

Bir şeyin aynı şeyle çarpımı, o şeyin karesi demek olduğuna göre yukarıdaki formülde, yarıçapla yarıçapın çarpımı, yarıçap karesini verir. Bu duruma göre .foımülümüzü yeniden yazalım: Dairenin alanı = pi X yarıçap.

Yarıçap, geometride (r) harfi ile gösterilir. Bu duruma göre, dairenin alanı formülü, şöyle olur:
Dairenin alanı =pi X r2

Yani, 3,1416 sayısının yarıçapın karesi ile çarpımı o dairenin alanını verir.Daire ile ilgili bilgilerimizi şöyle özetleyebiliriz: Bir dairenin çemberini bilirsek, o dairenin çapını ve yarıçapını, buradan dairenin alanını bulabiliriz.Bir dairenin çapını bilirsek, o dairenin yarıçapını, çemberini, alanını bulabiliriz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 11 Ağustos 2013 19:46 Sebep: Mesaj düzeni!
Quo vadis?