Arama

Semenderler (Triturus) - Tek Mesaj #3

toxic91 - avatarı
toxic91
Ziyaretçi
10 Ocak 2009       Mesaj #3
toxic91 - avatarı
Ziyaretçi
Bilimsel Adı: Salamandra salamandra

Coğrafi Dağılımı: Orta ve Güney Avrupa dan, Batı Asya ve Kuzeybatı Afrika ya kadar dağılış gösterir.

Doğal Yaşam Alanları: Karasal olan bu semender türü tepe veya dağlık bölgelerin rutubetli orman ve ağaçlık alanlarında yaşar. Yaşadıkları yerler genelde akarsu kenarlarıdır. Buralardaki yere düşmüş ıslak yaprakların altında, kökler ve oyuklar içinde saklanırlar.

Boyu: 12-28 cm

Barınma: 120x40x40 cm boyutlarında bir akvaryum 2 dişi 2 erkek için oldukça uygundur. Akvaryumun tabanı çim halı, kurumuş yosunlar veya torf ile kaplanabilir. Akvaryumun içine tırmanabilecekleri kütükler ve içine saklanabilecekleri mağaralar koymak gerekir. Ayrıca yapay veya gerçek bitkilerle yeşil alanlar sağlanmalıdır. Su kabı içine girebilecekleri büyüklükte fazla derin olmayan boyutlarda seçilmelidir (örn: 30 cm çapında 4 cm derinliğinde).

Aydınlatma: Bu semender türü gece aktiflik gösterdiği için özel bir aydınlatmaya gerek yoktur. Ancak özellikle ışıklandırılması gerekiyorsa beyaz florasanlar kullanılabilir. Fotoperiyot 12 saat aydınlık 12 saat karanlık olarak ayarlanmalıdır.

Isı: Gün içerisinde sıcaklık 15-22 ˚C arasında olmalıdır . 22 ˚C üstü sıcaklıklar genellikle ölümle sonuçlanır.

Rutubet: Akvaryum içi rutubet %70-80 arası olabilir.

Beslenme: Başlıca besinleri solucanlar, sümüklü böcekler, örümcekler ve tespih böcekleri gibi küçük canlılardan oluşur. Haftada 3-5 kere beslemek yeterlidir ve genellikle besinlerini geceleri ve karanlıkta kabul ederler. Sudaki larvalara ince kıyılmış haşlanmış ıspanak, ince kıyılmış haşlanmış yumurta ve ince kıyılmış et parçaları verilebilir.

Üreme: Üreme zamanında erkekler dişileri aramaya çıkarlar. Bu aramada koku duyusu büyük rol oynar. Karada ve genellikle gece olan çiftleşme olayı yarım saat veya daha fazla sürebilir. Çiftleşmeden yaklaşık 10 ay sonra dişi suya giderek vücut içinde gelişmiş olan larvaları sığ sulara bırakır. Suya bırakılan larva sayısı 10-70 arasında değişiklik gösterir. Ortalama larva sayısı 20-40 arasındadır. Larvaların sudan karaya çıkma süreleri ortalama 50 gündür