Sınav stresine havuç suyu
Sınav stresini yenmek için havuç suyu
Üniversite seçme sınavları için geri sayım başlarken, öğrencilerin sınav stresini yenmeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği ve özellikle sınav sabahı öncesi yapılan kahvaltıda sakinleştirici özelliğinden dolayı havuç suyu içmeleri önerildi.
Palandöken Hastanesi Diyetisyeni İlknur Buzkan, dengeli beslenmenin başarıyı artırıcı özelliği olduğunu ifade ederek, sınav stresinden uzaklaşmak isteyen öğrencilerin sakinleştirici ilaçlardan uzak durmalarını istedi.
Öğrencilerin üniversite sınavlarına kadar dengeli beslenmeleri gerektiğini, özellikle antioksidan içeren sebze ve meyveleri tüketmelerini öneren Buzkan, "Antioksidan içeren sebze ve meyveler hafızayı güçlendiriyor, konsantrasyonu artıyor, düşünce gücünü yükseltiyor" diye konuştu.
Sınav gününe kadar öğrencilerin çay, kahve ve kolalı içecekler yerine süt ve taze sıkılmış meyve sularını içmelerinin daha sağlıklı olacağını anlatan Buzkan, sabah kahvaltılarında da 5-6 fındık ile 3-4 tane ceviz yemelerinin faydalı olduğunu anlattı.
Sınav stresinden uzaklaşmak için alınacak sakinleştirici ilaçların birçok olumsuzluğa neden olabileceğine dikkat çeken Buzkan, "Bu ilaçlar daha çok strese yol açabilir. Ayrıca huzursuzluk ve konsantrasyon bozukluğuna da neden olabilir" dedi.
SINAV SABAHI
Sınav sabahı yapılacak iyi bir kahvaltının önemine işaret eden Uskan, sakinleştirici özelliği olduğu bilinen havucun sıkılarak bir bardak suyunun içilmesinin faydalı olacağını sözlerine ekleyen Buzkan, şunları söyledi:
"Sınav öncesi bir bardak havuç suyu içilmesini önerebiliriz. Eğer havuç suyunu sevmiyorlarsa dilimlenmiş ve üzerine hafif bitkisel yağ dökülmüş bir havuç da yenebilir. Sıkılmış bir bardak taze meyve suyu da öğrenciler için faydalı olur. Sınava girecek öğrenciler özellikle sabah kahvaltısında daha önce yemedikleri yiyeceklerden de uzak dursunlar
Karpuz kansere karşı koruyor
Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bildirildi.
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu belirtti.
Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti.
Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi:
"Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir."
Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı."
Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini bildirdi.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 03:20