Arama


BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
20 Ocak 2009       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Günahtan hemen sonra tevbe etmek farzdır. Tevbeyi geciktirmek de büyük günahtır. Bunun için de, ayrıca tevbe etmek gerekir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(’a tevbe edin!) [Nur 31]

(ü teâlâ, tevbe edenleri sever.) [Bekara 222]

(’a tevbe-i nasuh yapınız!) [Tahrim 8]

Nasuh kelimesine 23 mana verilmiştir. Bunlardan en meşhuru günahlara pişman olup, istiğfar etmek ve bir daha işlememeye karar vermektir. Nasuh tevbesinin ne olduğunu soran zata Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Tevbe-i nasuh, günahkârın işlediği günahtan pişman olması, ’tan mağfiret dilemesi, bir daha böyle bir günah işlememesi demektir.) [Beyheki]

Tevbe edebilmek, Hak teâlânın büyük nimetlerinden biridir. Günah işleme korkusu ile tevbeyi asla geciktirmemelidir! Çünkü, hadis-i şerifte (Sonra yaparım diyenler helak oldu) buyuruldu. Yani tevbeyi ve diğer iyi işleri geciktirenler, bu günün işini yarına bırakanlar, aldandı, ziyan etti. (İ.Gazali)

(Günahtan korunmayanı ü teâlâ da [dünya ve ahirette felaketlerden] korumaz.) [İ.Huzeyme]

Günahı küçük görmek


Günahların bazısı, bazısına göre küçük görünse de, ü teâlânın emirlerini yapmamak olduğu için hepsi de büyüktür. Çünkü ü teâlânın gazabı günahlar içinde gizlidir. Hadis-i şerifte, (Küçük günaha devam edilirse, büyük olur) buyuruldu. Küçük görülen günah büyür.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Günahların küçük görüneninden sakının! Bunlar toplanınca sahibini helak eder. Bu şuna benzer ki, bir kavim bir vadiye iner, çerçöp, odun ne bulurlarsa toplayıp getirirler. Böylece koca bir yığın olur. Bunu yakıp ateşinde ekmeklerini pişirirler. İşte küçük görünen günahlardan hesaba çekilen de helak olur.) [Taberani]

Kısacası:
Her 2 şekilde şeytanın vesvesesidir. Kalbine nur-u ilahiyi indiren bir mu'min bunu idrak eder. Bunlardan kurtulmanın tek ve yegâne yolu tevbe-i nasuhtur.