Arama

Tarihte Bugün - Tek Mesaj #80

NihLe - avatarı
NihLe
Ziyaretçi
5 Haziran 2006       Mesaj #80
NihLe - avatarı
Ziyaretçi
1883- ''Das Kapital'in yazarı, Alman filozof Karl Marx, Londra'da öldü.
1883- Orient Express, Paris'ten İstanbul'a hareket etti.
1916- Yavuz Sultan Selim tarafından 1517'de Osmanlı topraklarına katılan Hicaz'da isyan başladı.
1926- Ankara'da; Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı. Türkiye, Musul petrollerinin gelirinden 25 yıl süreyle yüzde 10 pay almayı kabul etti ve Musul'daki haklarından vazgeçti. Fakat daha sonra, 500 bin sterlin karşılığında bu haktan da vazgeçildi.
1947- ABD Başkanı Truman, Dışişleri Bakanı George C. Marshall tarafından hazırlanan ve komünizm tehdidine karşı koymayı amaçlayan ''Marshall Planı''nı imzaladı.
1964- Hükümetin Kıbrıs'a müdahale kararı üzerine, ABD Başkanı Johnson, İnönü'ye, müdahalede ABD yardımından silahların kullanılamayacağını belirten bir mektup gönderdi.
1967- İsrail ile Arap ülkeleri arasında; tarihe ''Altı Gün Savaşı'' diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar sonrasında, kendi topraklarından daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi'ni, Bethelem ve Hebron kentlerini, Batı Şeria'yı ve Golan Tepeleri'ni ele geçirdi.
1971- Tiyatro ve sinema sanatçısı, şair Cahit Irgat 56 yaşında öldü.
1973- Ressam Fikret Adil 72 yaşında yaşama veda etti.
1974- Bilim adamı Prof. Dr. Hilmi Ziya Ülken 68 yaşında öldü.
2004- Yazar, karikatürist, eleştirmen Zahir Güvemli İstanbul'da vefat etti.
2004- ''Tiyatronun yaşayan anıtı'' olarak tanınan sanatçı Necdet Mahfi Ayral tedavi gördüğü Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 96 yaşında vefat etti.