Opiyat İdame (yerine koyma) tedavisi hakkında
42 yaşındayım ve 15 yaşımda iken İsviçrede Eroin illetine bulaştım. Gördüğüm tedavilerin sayısını hatırlamıyorum. Şimdi sadece Almanyada Devlet destekli Methadon, Buprenorfin veya Diamorfin programına girmek için bir Alman Bayanla evlendim. Tahsilli, 5 Lisan bilen bir insanım ve Ülkeme faydalı olabilirim ama EMCDDA-Raporuna göre
EMCDDA | 2008 Annual report: the state of the drugs problem in Europe
bu tür idame uygulaması olmayan tek Ülkeyiz. Bütün Ülkelerde çok pozitiv sonuçlar veren ve hatta İsviçre, Hollanda, Almanya, İngiltere ve daha çok Ülkede Bağımlılara artık fabrikasyon Diacetylmorphin dağıtılmasına başlanılmışken,sadece türkçe Raporda Polonya gibi gelişmemiş ve uygulamayı eksik yapan bir Ülke örnek gösterilip İdame Uygulaması faydalı olmayan bir Politika gibi sunulunuyor (Diğer dilleri bilenler lütfen kıyaslasın). Benim gibi uzun süreli Bağımlıların tamamen kurtulması imkansıza yakındır (bak.Reward Deficiency Syndrome/Dopamin) ama Devlet tarafından gerekli Opiat idamesi yapılsa tekrar üretken İnsanlar olabiliriz. Benim gibi onbinlerce uzun
süreli Bağımlılar var. Neden bu eziyet, hem bizi hasta kabul ediyoruz diyorlar ama çağdaş uygulamalardan uzaklar, halbuki bir idame programı ile PKK'nın ana para kaynağınıda kesmiş olunur ve madde bulmak için suç işleyenlere Cezaevlerinde bakmaktan kurtulmuş olunur ve mağdur insanları baştan korumuş olurlar.
Cezaevlerinde yatanların en az 50%si madde temini için işlenmiş suçlardan yatıyor. Rahmetli Yıldırım Aktuna 1996da Sağlık Bakanı iken buna girişmişti ama maalesef kısa süreli bir Koalisyonun kurbanı oldu, kendisi mevzuatın içinden geliyordu ve bu gerekliliği gördü ama o gündür bir adım atmış değiliz. Balıklı Rum Hast.deki subkutan Naltrekson uygulaması ancak yeni Bağımlılar için umut veren bir uygulama, ama bizlerdeki Biokimya artık okadar değişime uğramışki gerekli Reseptörlerin dışarıdan tatmininden başka yol kalmadı (tek.bak.Reward Deficiency Syndrome/Dopamin). Farzedin Şekerhastasıyız ve İnsulin alıyoruz, durum okadar
benzerlik gösteriyorki. Ama korkuluyormuşki Methadon v.b. karaborsaya düşermiş, yapmayın lütfen 5YTL'ye günlük Eroini temin edilen bir ülkede Methadon sokağa düşse fiyatını kimse karşılamaz ve Eroin alır. Yazık değilmi yaşlı Ana-Babamı tekbaşlarına bırakıp Almanyaya gideceğim sadece devletten Opiat-idamesi almak için, ama bende bıktım sürekli suçortamlarında olmaktan ve insan gibi yaşamak istiyorum. Cocuk iken yapılmış bir cehaletin hatasını ömür boyu ödüyorum ve son EMCDDA-Raporunu okuduktan sonra artık Ülkemizden umudumu kesmiş durumdayım. Yavru Vatan dediğimiz Kıbrıs bile Buprenorfin idamesi veriyor ama Türkiyeden giderseniz 2 Haftası 4000.-YTL, yani zenginlere çözüm var, olan ortadirek ve garibana oluyor. İran İslami Cumhuriyeti bile Bağımlılarına ömür boyu Methadon veriyor, Allah aşkına 21.YY'dayız ve böyle bir uygulamanın maliyetini sadece Hukuki uygulamalarda azalacak olan harcamalarla kat ve kat karşılanabilinir, Teröre karşı getirecekleri faydaları hiç saymıyorum, çünkü Maddeye talep ortadan kalkacak ve bu olgu aynı zamanda kendi Maddesini temin(finanse) etmek amacıyla aynının satışını yapanlarıda durduracak ve yeni Kurbanlar vermek konusunda acı Frene basılmış olunacak. AB ye tam üyelikten bahsediyorsak olaylara birde bu yönden bakalım lütfen.
PS: Raporda kullanılan İkame ve İdame sözleri arasında büyük farklar vardır, ikame detox yardımından ileri gitmez ve tabiki kurtulma yolunda çok faydalıdır, başlıca Detox korkusunu alıp teşvikedici olur çünkü bizde AMATEM usulü detox uygulamaları Bağımlıları ızdırap çektirerek ve hiç bir faydası olmayan Antipsikotik ve Benzodiazepin ilaçlarla boşuna daha da zehirleyerek acı çektirilip aklını başına getirme düşüncesi üzerine kurulu ve 99.9% en kısa zamanda yeniden maddeye bulaşıyor, ama benim bahsetiğim İdame (yerine koyma) anlamına gelen "Substitution" uygulamasıdır. Türkçe Raporda hep ikame sözü geçiyor, halbuki tüm diğer Dillerdeki Raporda İdame anlamına gelen "Substitution" yazmakta ve o Ülkelerdede uygulanmaktadır.
Ben sadece Opiat Bağımlılığnın Problematiğine değindim çünkü hem kendim bağımlıyım, hemde tek ağır fiziksel bağımlılık yapan Maddedir ve temin etmek için Bağımlıların Suç işleme oranı en yüksek olanıdır. Keşke tüm Bağımlılıkların çözümünü bulabilsek.
(Eroini bıraktım ve kendi kendime bir şekilde bulduğum kuru Haşhaş Kozalarını ağız yoluyla yutmak kaydıyla İdame olarak alıyorum, keyif amacım yok, kendimi ancak normal hissediyor ve diğer tüm Maddelerden ve Çevresinden uzak durabiliyorum, hatta Psikiatristim bile takdir ediyor, ama huzursuzum çünkü bu da legal değil - şimdi bunu Devletimiz Buprenorfin, Methadon v.b. ile yapsa fena mı olur?)
Ben 1001 defa AMATEM usulü tedavi oldum ama maalesef sonuçsuz kaldı, o yüzden Ülkemizde yakın zamanda bir değişiklik olmazsa 3 ay sonra üzülerek Almanyaya gideceğim, ama burada kalanlar ne yapsın? Allah korusun hepimizin bir yakınının başına gelebilir. 21nci YY dayız ama en az 50 Yıl geriden takip ediyoruz! Lütfen yeter artık, çözüm ortada ama icrat nerde.....
Saygılarımla,
Mustafa A.