Arama


uchiha itachi - avatarı
uchiha itachi
Ziyaretçi
1 Şubat 2009       Mesaj #4
uchiha itachi - avatarı
Ziyaretçi
"Madde 87 — Sivil personel hakkında düzenlenen 6 aya (6 ay dahil) kadar istirahat raporları, hastahane baştâbipliği tarafından; 6 aydan 18 aya kadar olan istirahat raporları, ilgili onay makamları tarafından; kesin işlem kararlı ve "Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Devlet Memuru Olarak Görev Yapamaz" raporları, Millî Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanır."
Madde 30 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 1 inci maddesinin Msn Angel ve (B) dilimi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"A) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri (bir gözün görmesi 0.2 den aşağı olmamak kaydı ile) toplam 10/10 ilâ 20/10 arasında olması (10/10 dahil).
AÇIKLAMA:
0.2 + 0.8 ile TAM arası,
0.3 + 0.7 ile TAM arası.
0.4 + 0.6 ile TAM arası,
0.5 + 0.5 ile TAM arası,
0.6 + 0.4 ile TAM arası,
0.7 + 0.3 ile TAM arası,
0.8 + 0.2 ile TAM arası,
TAM + 0.2 ile TAM arası.
B) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamı 10/10 ile 4/10 arasında olması (10/10 ve 4/10 hariç).
AÇIKLAMA:
0.4 ile 0.8 arası + 0.1,
0.4 ile 0.7 arası + 0.1 ile 0.2 arası,
0.4 ile 0.6 arası + 0.3,
0.1 ile 0.5 arası + 0.4.
2. Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 4/10 ile tam arasında olduğu hâlde, diğer gözün görmesinin 2/10’un altında olması (0.1 ve altı).
AÇIKLAMA:
TAM ile 0.4 arası ve + 0.1 ve altı."
Madde 31 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 6 ncı maddesinin (B) dilimine aşağıdaki Msn Demon numaralı fıkra, (D) dilimine aşağıdaki (7) numaralı fıkra eklenmiştir.
"6. Görme keskinliği 1 inci maddenin Msn Angel dilimi kadar olan her iki gözde penetran keratoplasti ameliyatları."
"7. Görme keskinliği 1 inci maddenin (B) ve (D) dilimi kadar olan her iki gözde penetran keratoplasti ameliyatları."
Madde 32 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 9 uncu maddesinin Msn Angel , (B) ve (D) dilimlerinin (2) numaralı fıkralarındaki "Kinetik perimetri ile" ibareleri metinden çıkarılmıştır.
Madde 33 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 12 nci maddesinin Msn Angel ve (B) dilimleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"A) 1. Epilepsiler dışında kalan sinir sisteminin hafif derecedeki paroksismal hastalıkları ya da arızaları.
2. Klinik ve lâboratuvar bulgular normal olup da, elektroansefalogramlar (EEG) 'da belirgin bulgular (fokal veya jeneralize diken, keskin dalga, kompleksler, fokal veya jeneralize yavaş aktivite) gösterenler.
3. Son bir yıl içerisinde nöbeti olmayan, EEG’sinde spesifik anormalliği bulunmayan ilaçla kontrol altında olan epilepsiler.
B) 1. Seyrek gelen ilaçla kontrol edilebilen parsiyel epilepsiler.
2. Klinik müşahade ile epilepsi nöbeti gözlenmeyen, ancak epilepsili olduğu, anamnezi ve epilepsi nöbetleri geçirdiğini belirten klinik işaretler ile tıbbî dokümanlara dayanan, uzman tâbibe kesin tanı veren, seyrek gelen epilepsiler."
Madde 34 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 15 —A) 1. Şizoid, şizotipal, paranoid, borderline ve siklotimik kişilik örüntüleri.
2. Tek hecme hâlinde geçirilmiş ve tamamen iyileşmiş, altı aydan kısa süren reaktif ya da genel tıbbî duruma bağlı kısa psikotik bozukluklar.
B) 1. Altı aydan uzun süren tek hecme halinde geçirilmiş psikotik bozukluklar.
2. Bir hecmeden fazla tekrarlayan psikotik bozukluklar.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin hastalıklarının süreklilik göstermemesi, rezidüel bulgular taşımaması, çalışma güç ve verimliliklerinin azalmamış olması gerekir.
C) 15 inci maddenin A, B, ve D dilimine giren bozuklukların tedavi ve nekahet hâlleri.
D) 1. Kronik nitelik kazanmış psikotik bozukluklar.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin tedavilerden yararlanmamış olması ya da tedaviye rağmen rezidüel bulgular taşıması ve bozukluğun süreklilik göstermesi gerekir.
2. Şizoid, şizotipal, paranoid ve borderline kişilik bozuklukları.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin psikotik ataklar geçirmesi, çalışma güç ve verimliliğinin azalması ya da ortama uyumlarının bozulması; bu durumun klinik gözlem veya resmi belgelerle saptanması gerekir."
Madde 35 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 16 —A) 1. Nevrotik kişilik örüntüleri.
2. Geçirilmiş nevrotik bozukluklar (anksiyete, somatoform, dissosiyatif, depresif bozukluklar, uyum bozuklukları ve bunların alt tipleri).
3. Hafif ve orta derecede konuşma bozuklukları.
B) 1. Nevrotik bozukluklar (anksiyete, somatoform, dissosiyatif, depresif bozukluklar, uyum bozuklukları ve bunların alt tipleri).
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin; tedaviden yararlanması, ancak hastalıklarının ataklar halinde sık sık tekrarlaması gerekir.
C) 16 ncı maddenin A, B, ve D dilimine giren bozuklukların tedavi ve nekahet hâlleri.
D) 1. Kronik nitelik kazanmış nevrotik bozukluklar (anksiyete, somatoform, dissosiyatif, depresif bozukluklar, uyum bozuklukları ve bunların alt tipleri).
2. İleri derecede konuşma bozukluğu.
AÇIKLAMA : Bu fıkralara gireceklerin tedavilerden yararlanmaması ve bozukluklarının süreklilik kazanarak kişinin işlevselliğini bozmuş olması gerekir."
Madde 36 —Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 17 —A) 1. Antisosyal kişilik örüntüsü.
2. Geçirilmiş madde bağımlılığı.
3. Sınır zekâ.
B) 1. Antisosyal kişilik bozukluğu.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin; antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alması, en az biri askerî mahkeme tarafından verilmiş olmak şartı ile en az üç antisosyal eyleminden dolayı almış oldukları hapis cezalarının, infaz edilmesine rağmen, davranış bozukluklarının devam ettiğinin ve askerlik ile uyumlarının bozulduğunun, kıt’a anketi ve diğer resmî belgelerle tespiti gerekir.
2. Zeka yetersizliği.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin işlevselliğinin bozularak askerliğin gereklerini yapamayacak nitelikte olduklarının, kıt’a anketi ile saptanması gereklidir.
3. Psikoseksüel bozukluklar.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin; seksüel davranış bozukluklarının askerlik ortamında bilinerek sakıncalara yol açması, bu durumun kıt’a anketi veya resmî belgelerle saptanması gereklidir.
C) 17 nci maddenin A, B, ve D dilimine giren bozuklukların tedavi ve nekahet hâlleri.
D) 1. İleri derecede antisosyal kişilik bozukluğu.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin; antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alması, öldürme, öldürmeye teşebbüs, gasp suçlarından en az bir ağır hapis veya diğer antisosyal eylemlerinden dolayı mahkemeler tarafından en az üç hapis cezası alması, bu cezaların infazına rağmen ıslah olmaması, bunların belgelerle tespit edilmesi gerekir.
2. Alkol ya da madde bağımlılığı.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin; madde bağımlılığının süreklilik kazandığının gözlem, kimyasal analizler ve adlî belgelerle ortaya konulması, askerî hastahanede müşahede sonucu yoksunluk bulgularının saptanması gereklidir.
3. Mental retardasyon.
4. İleri derecede psikoseksüel bozukluklar.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin seksüel davranış bozukluklarının tüm yaşamlarında ileri derecede belirgin olması, askerlik ortamında sakıncalı bir durum yarattığının ya da yaratacağının gözlem veya belgelerle saptanması gerekir."
Madde 37 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 18 —A) 1. Organik ruhsal nedenlere bağlı çok hafif derecede kişilik değişmeleri.
2. Geçirilmiş organik ruhsal reaksiyonlar.
3. Hafif derecede tik bozuklukları.
4. Geçirilmiş insomnia.
B) 1. Organik nedenlere bağlı ruhsal bozukluklar (organik nedenlere bağlı nöropsikolojik testlerle ortaya konan kognitif fonksiyonlarda bozukluk yapmış sekel niteliğindeki organik ruhsal bozukluklar).
2. Tik bozuklukları.
AÇIKLAMA : Bu fıkralara gireceklerin hastalıklarının tedaviye rağmen düzelmemesi, kişinin işlevselliğini bozması ve bu durumun kıt’a anketiyle saptanması gerekir.
3. Kronik primer insomnia.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya gireceklerin tedaviden yararlanmaması, bozukluğun polisomnografik olarak gösterilmesi ve nöropsikolojik testlerde bilişsel kayıplarının ortaya çıkmış olması gerekir.
C) 18 inci maddenin A, B, ve D dilimine giren bozuklukların tedavi ve nekahet hâlleri.
D) 1. Organik nedenlere bağlı ileri derecede kişilik bozuklukları.
AÇIKLAMA : Bu fıkraya girecek bozukluklar alkol, ilaç, toksik maddeler, enfeksiyon, fiziksel veya travmatik nedenlere bağlı gelişen ruhsal bozukluklardır.
2. Kronik organik ruhsal bozukluklar.
3. Yaygın gelişimsel bozukluklar.
4. Uyku bozuklukları (Narkolepsi, Klein-Levin Sendromu).
AÇIKLAMA : Narkolepside en az bir, Klein-Levin’de en az iki atağın polisomnografik olarak tanımlanması gerekir."
Madde 38 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 36 — A) 1. Klinik ve lâboratuvar bulguları tam olarak iyileşmiş veya tedavi ile baskılanmış romatizmal eklem hastalıkları.
B) 1. Klinik ve lâboratuvar bulguları kesintisiz en az altı aylık tedavi veya takip ile tam olarak baskılanmadığı sağlık kurulu kararı ile gösterilmiş romatizmal eklem hastalıkları.
AÇIKLAMA : Bu fıkra; subay ve astsubaylarda bir yıl tedavi süresi beklenerek; yükümlülerde en az bir defa ertesi yıla bırakma veya en az bir yıl sevki geciktirme işleminden sonra uygulanır.
2. Klinik ve lâboratuvar bulguları kesintisiz olarak altı ay sürmeyen ancak, son bir yıl içinde en az iki kez tekrarladığı sağlık kurulu kararı ile gösterilmiş romatizmal eklem hastalıkları.
3. En az iki kez tekrarlandığı sağlık kurulu kararı ile gösterilmiş Ailevî Akdeniz Ateşi ya da benzeri periyodik artrit yapan hastalıklar.
4. Kas iskelet sisteminde kalıcı sekel geliştiği gösterilen hastalar (Arızanın yerine göre "Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları" ile ilgili bölümdeki maddelerin B dilimlerindeki fıkralar gereğince işlem yapılır.).
C) 36 ncı maddenin A, B ve D dilimlerindeki hastalık ve arızaların tedavi ve nekahet hâlleri.
D) 1. Beden hareketlerini ileri derecede bozan romatizmal hastalık sekelleri (Arızanın yerine göre ‘Kas ve iskelet Sistemi Hastalıkları’ ile ilgili bölümdeki maddelerin D dilimlerindeki fıkralar gereğince işlem yapılır.)."
Madde 39 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 37 — A) 1. Tedavi ile tam olarak iyileşmiş, organ tutulumunu gösteren bulgusu olmayan otoimmün bağ dokusu hastalıkları veya vaskülitler.
2. Osteoporoza neden olmamış doğumsal veya edinsel metabolik veya endokrin bozukluklara bağlı kemik hastalıkları (Osteogenezis İmperfekta, Paget Hastalığı ve benzeri).
3. Eklem hareketlerinde belirgin gevşeklik, tekrarlayan çıkıklar veya organ tutulumu olmayan doğumsal bağ dokusu hastalıkları (Benign Hipermobilite Sendromu, Ehler Danlos Hastalığının hafif formları ve benzeri).
4. Lâboratuvar bulguları olan ve bunun dışında herhangi bir tromboz bulgusu olmayan antifosfolipid sendromu.
B) 1. Organ tutulum bulguları saptanan veya tedaviye dirençli otoimmün bağ dokusu hastalıkları veya vaskülitler.
2. Osteoporoza neden olmuş doğumsal veya edinsel metabolik veya endokrin bozukluklara bağlı kemik hastalıkları (Osteogenezis İmperfekta, Paget Hastalığı ve benzeri).
3. Eklem hareketlerinde belirgin gevşeklik ve tekrarlayan çıkıklara neden olan doğumsal bağ dokusu hastalıkları ( Ehler Danlos Hastalığı, Marfan Sendromu vb).
4. Lâboratuvar bulguları ve herhangi bir vasküler yatakta trombozu olan antifosfolipid sendromu.
C) 37 nci maddenin A, B ve D dilimlerindeki hastalık ve arızaların tedavi ve nekahet hâlleri.
D) 1. Organlarda kalıcı fonksiyon veya patolojik bozukluklara neden olmuş otoimmün bağ dokusu hastalıkları veya vaskülitler.
2. Osteoporoz veya kemiklerde kırıklara neden olmuş doğumsal veya edinsel metabolik veya endokrin bozukluklara bağlı kemik hastalıkları (Osteogenezis İmperfekta, Paget Hastalığı ve benzeri).
3. Eklem hareketlerinde ileri derecede bozukluk yapan veya organ tutulumu olan doğumsal bağ dokusu hastalıkları ( Ehler Danlos Hastalığı, Marfan Sendromu ve benzeri).
4. Lâboratuvar bulguları ve organlarda ve vücut hareketlerinde bozukluğa neden olan antifosfolipid sendromu."
Madde 40 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 41 inci maddesinin (B) diliminin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Kişinin çalışma gücünü bozan, şekil, fonksiyon bozukluğu yapmış iç salgı bezlerinin kronik hastalıkları ve sekelleri (operasyona bağlı, kalıcı hipotiroidi, hipoparatiroidi ve benzeri), aminoasit metabolizması hastalıkları, depo hastalıkları (glikojen depo hastalıkları ve benzeri) ve familyal hiperkolesterolemi."
Madde 41 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 42 nci maddesinin Msn Angel diliminin (7) ve Msn Note numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; (B) diliminin (1) numaralı fıkrasının sonuna aşağıdaki "Açıklama" eklenmiş, Msn Demon numaralı fıkrası ile (D) diliminin (3) ve (10) numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve Msn Demon numaralı fıkrasındaki "paroksimal" ibaresi "paroksismal" şeklinde değiştirilmiştir.
"7. Eko ve anjiografi çalışmaları sonucunda kalp hastalığı tespit edilemeyen seyrek gelen unifokal ventriküler prematüre atımlar, Wandering Atrial Pacemaker, seyrek gelen atrial ve nodal ekstrasistoller.
8. Gradient yapmamış, yetmezlik oluşmamış bikuspit aorta, mitral kapak prolapsusu, patent foramen ovale, inter atrial septal anevrizma, çift aorta, persistan sol superior vena cava gibi hemodinamik fonksiyon bozukluğu yapmamış anomalili hastalar. Komplikasyona neden olmamış atrial ve ventriküler membranlar (embriyonel atıklar)."
"AÇIKLAMA: Bu fıkra; erbaş ve erlerde en az altı aylık hava değişimi; yükümlülerde ise en az bir yıl sevki geciktirme işleminden sonra uygulanır."
"6. Ameliyat ile tam düzelmiş asiyanotik konjenital kalp hastalıkları (Primum Tipi ASD, Sekundum Tipi ASD, Sinus Venosus tipi ASD, Parsiyel Pulmoner Venöz Dönüşü Anomalisi, Koroner Arter Anomalisi,VSD, Sinus Valsalva Anevrizması, Aortika Pulmoner Pencere, Pulmoner Stenoz, Patent Ductus Arteriosus) ve cerrahî olarak tam düzeltilmiş atrium kalp kası ve büyük damar yaralanmaları ile mitral yetmezliği, supra ventriküler taşikardi veya sık gelen VPA gibi ciddi ritm bozukluğu yapmış mitral valv prolapsusu."
"3. Miyokard infarktüsü geçirmiş olanlarda hekimin lüzumlu göreceği istirahat ya da hava değişimi sonunda anjinal sendromlar, kardiyak sendrom ve bulguları kalmayan ve herhangi bir komplikasyon yapmamış olup sadece EKG sekeli (ORS-T izoelektrik çizgide yalnızca patolojik O ya da T değişiklikleri) kalmış olan olgular.
AÇIKLAMA: Tüm uçucu sınıflarda (jet pilotu ve silâh sistem operatörü hariç) eforlu EKG, ekokardiyografi, sintigrafi ve girişimsel kardiyoloji çalışmalarıyla komplikasyon olmadığı tespit edilenlerin tekrar muayene süreleri belirtmek kaydıyla uçuculuk statüleri devam eder."
"10. Ameliyat olsun ya da olmasın her türlü komplikasyonsuz organik valvül lezyonları ve semptom vermeyen koroner arter ektazileri, cerrahî tedavi veya girişimsel kardiyoloji uygulamaları ile başarılı olarak düzeltilmiş komplikasyonsuz koroner damar hastalıkları (Valvül lezyonlarının organik olduğundan şüphe olursa kesin işlem yapılmadan önce C işlemi uygulanır).
AÇIKLAMA: Tüm uçucu sınıflarda (jet pilotu, silâh sistem operatörü hariç) ameliyat olan organik valvül lezyonları haricinde, eforlu EKG, ekokardiyografi, sintigrafi ve girişimsel kardiyoloji çalışmalarıyla komplikasyon tespit edilenlerin tekrar muayene süreleri belirtilmek kaydıyla uçuculuk statüleri devam eder."
Madde 42 —Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 43 üncü maddesinin Msn Angel diliminin Msn Demon numaralı fıkrası; (B) diliminin (1), (2), (3), (4) ve (9) numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dilime aşağıdaki (10) numaralı fıkra eklenmiş ve (D) diliminin (7) ve Msn Note numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"6. Primer sütür ile müdahale yapılmış periferik damar hastalıkları veya yaralanmaları"
"1. Bir veya iki ekstremitede radikal tedavisi olanaksız, beden hareketlerine engel olan venöz dolaşım yetersizliği yapmış, tromboflebit sekeli ya da varisler (bu arızaların 3 cm'den fazla hipertrofi ya da trofik bozukluk yapmaları hâlinde), klinik ve lâboratuvar olarak tanısı konulmuş çevre farkı yapsın veya yapmasın postflebitik sendrom.
2. Organik ve trofik bozukluğa neden olmuş ya da trofik veya vazomotor bozukluk yapsın veya yapmasın ameliyat olmuş (sempatektomi) vazospastik damar hastalıkları.
3. Rekonstrüktif ameliyatla düzeltilmiş (sentetik veya otojen greft ile) büyük damar, periferik damar veya visseral damar yaralanmaları, yalancı anevrizma veya hastalıkları.
4. Kalp damar cerrahî, ortopedi ve plastik cerrahî uzmanlarının her birince saptanan klinik veya lâboratuvar olarak tanısı konmuş ekstremitenin çalışma fonksiyonunu bozan lokal elefantiazis ve diğer lenf sistemi hastalıkları."
"9. Kalp damar cerrahî, cildiye ve dahiliye uzmanlarının her birince saptanan; trofik bozukluk olsun veya olmasın soğuk testi pozitif vazospastik damar hastalıkları.
10. Klinik ve lâboratuvar olarak tanısı konulmuş çevre farkı yapsın veya yapmasın akut iliak ven trombozu, akut femoral ven trombozu, akut aksiller ven trombozu, akut subklavian ven trombozu ve bunlar sonucunda gelişen pulmoner embolik olgular."
"7. Alt ekstremitede 3 cm’den fazla çevre farkına sebep olan ve abdominal kollateralleri gelişmiş olan vena kava inferior sendromu, klinik ve radyolojik olarak tanısı konulmuş, tedavisi olsun ya da olmasın Vena kava superior sendromu.
8. Alt ekstremitede 3 cm’den fazla çevre farkı yapmış aktif ya da iyileşmiş ulkus kruris."
Madde 43 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 45 inci maddesinin Msn Angel diliminin (1), Msn Note ve (9) numaralı fıkraları; (B) diliminin (5), Msn Note, (10), (11), (13) ve (16) numaralı fıkraları ile (D) diliminin (9) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Gastritler, hafif özofajitler (Savary-Miller Evre I, II) özefagusun spazmları, özefagusun semptomsuz divertikülleri, tedavi ile iyileşebilen diğer hastalıkları, komplikasyonsuz ve asemptomatik akalazya.’’
"8. Safra kesesi ve yollarının semptomsuz konjenital anomalileri, bilier diskinezileri, safra kesesi taşları, laparotomi veya laparoskopik yapılmış kolesistektomiler, endoskopik sifinkterotomiler, endoskopik olarak safra yolu taşlarının çıkarılması, safra yollarının Alonso-Lej sınıflamasına göre tip II kistleri.
9. Laparotomiler, askerlik görevine engel teşkil etmeyen karnın veya inguinal ya da perineal bölgenin ateşli silâh ve travmalarla, delici ve kesici aletlerle yaralanmaları ve bunların komplikasyonsuz ameliyatları, komplikasyonsuz karaciğer, pankreas ve dalak rüptür ameliyatları ile primer sütür ve splenorafiler sekelsiz batın içi abse ameliyatları."
"5. Gluten enteropatisi, hafif seyirli (kronik diyare ile birlikte, boya göre standart ağırlık çizelgesindeki ağırlıkların alt sınırından 11 ilâ 20 kg. arasında eksiklik) malabsorbsiyon sendromları, sindirim sistemi tüberkülozları."
"8. Komplikasyon yapmamış kronik iltihabî bağırsak hastalıklarının (Crohn Hastalığı, Kolitis Ülseroza ve benzeri) remisyonları, konjenital ve akkiz megakolon, altı aylık tedaviye rağmen iyileşmeyen veya nüks eden soliter rektal ülser."
"10. Karnın; lâboratuvar bulguları ile doğrulanabilen birden fazla organ yaralanması, segmenter bağırsak rezeksiyonu veya birden fazla etaplı ameliyatı (ileostomi, kolostomi ve benzeri) gerektiren kesici delici alet, ateşli silâh ve travmalara bağlı yaralanmalar veya inflamasyon nedeniyle yapılan birden fazla etaplı ameliyatlar.
11. Karaciğer ve dalakta ameliyat sonrası nüksettiği görüntüleme ve parazitolojik veya histopatolojik yöntemlerle kanıtlanmış kist hidatikler, safra yolu fistülü ile seyreden karaciğer abseleri ve bunların ameliyatları, lâboratuvar bulguları ile doğrulanan kompikasyonlu karaciğer hemanjiomları, karaciğer rezeksiyonları (birden fazla düzenli segmentektomi veya lobektomi), nüks veya rezidü intra veya ekstra hepatik safra yolu taşları, karaciğerde fonksiyonel, komşu organlarda ise anatomik ve fonksiyonel bozukluklara yol açmış komplikasyonlu karaciğer rüptür ameliyatları, safra yollarının Alanso-Lej sınıflandırmasına göre Tip-II’nin dışında kalan kistleri ve bunların ameliyatları."
"13. En az bir yıl süre ile devam eden ve kot kenarını geçen splenomegaliler, organik nedenliler hariç bütün splenektomiler."
"16. Biyokimyasal ve histopatolojik olarak düşük veya orta aktiviteli kronik hepatitler, fonksiyon bozukluğu yapmış hepatosteatoz en az bir yıldır devam eden, sebebi bulunamayan, karaciğer biyopsisinde minimal reaktif değişikliklerin varolduğu kronik karaciğer fonksiyon bozuklukları.
NOT : Viral kökenli kronik hepatitler, bu Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 52 nci maddesinin dilimlerine göre değerlendirilecektir."
"9. Sklerozan kolanjit, safra yolu darlıkları ve yaralanmaları, Caroli hastalığı ve bu nedenle yapılan bilioenterik anastomoz ameliyatları ve terapötik endoskopik girişimler.’’
Madde 44 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 46 ncı maddesinin Msn Angel diliminin (1) numaralı fıkrası ile (B) diliminin (1) ve (2) numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, bu dilime aşağıdaki (3) numaralı fıkra eklenmiş ve (D) diliminin (1) ve (2) numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Fonksiyon bozukluğu yapmamış, sınırlı, tüberküloz dışı primer ya da sekonder akciğer ve mediasten hastalıkları (akciğer fibrozisi, pnömokonyozis, sarkoidozis ve benzeri)."
"1. Tüberküloz basili çıkaran (basilifer) olgular ile basil çıkarmadığı hâlde radyolojik ve diğer lâboratuvar muayene yöntemleriyle akciğer tüberkülozu tanısı konmuş ve geçerli tüberküloz tedavisi yeterli süre uygulanmış olguların sekelsiz ya da lokalize-minimal sekelli olarak iyileşen hastalıkları ile radyolojik olarak saptanan 2 cm’den küçük tüberkülomalar (Tüm yükümlülerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü resmî hastahane ya da verem savaş dispanserlerinin onaylı resmî raporu gereklidir. İleri radyolojik incelemeler dahil, radyolojik sekel bulgusu olmayan hastalarda, raporla birlikte, hastalıklı döneme ait akciğer grafilerinin ibraz edilmesi gereklidir).
2. Tüberküloz basili çıkaran (basilifer) olgular ile basil çıkarmadığı hâlde radyolojik ve diğer lâboratuvar muayene yöntemleriyle akciğer tüberkülozu tanısı konmuş ve geçerli tüberküloz tedavisi yeterli süre uygulanmış olguların yaygın sekelleri ve 2 cm’den büyük tüberkülomalar (Tüm yükümlülerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü resmî hastahane ya da verem savaş dispanserlerinin onaylı resmî raporu gereklidir).
3. Fonksiyon bozukluğu yapmış ya da fonksiyon bozukluğu yapmamış ancak akciğerler ve mediastende yaygın tutulumla seyreden, tüberküloz dışı, primer ya da sekonder kronik akciğer ve mediasten hastalıkları (interstisyel akciğer hastalıkları, pnömokonyozis, sarkoidozis ve benzeri) ya da bu hastalıkların sekelleri."
"1. Kronik ya da çok ilaca dirençli akciğer tüberkülozları ile tüberküloz tedavisi sonunda geride kalan, çok yaygın fibröz, kalsifiye ve fibrokalsifiye sekelleri.
2. İleri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış, akciğer ve mediastenin tüberküloz dışı kronik hastalıkları ve sekelleri."
Madde 45 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 47 nci maddesinin Msn Angel diliminin (1) numaralı fıkrası; (B) diliminin (2) numaralı fıkrası ve (D) diliminin (2) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Fonksiyon bozukluğu yapmamış lokalize anfizem ve obstrüktif tip akciğer hastalıkları (kronik bronşit, anfizem, bronşiyal astma ve benzeri), minimal bronşektazi, apne epizotları sırasında oksijen satürasyonu % 80-89 ve benign kardiyak aritmiler olan ya da apne - hipopne indeksi 5-19 arasında olan uyku apnesi."
"2. Fonksiyon bozukluğu yapmış obstrüktif tip akciğer hastalıkları (kronik bronşit, anfizem, bronşiyal astma), apne epizotları sırasında oksijen satürasyonu %70-79 ve hafif kardiyak aritmiler olan ya da apne - hipopne indeksi 20-59 arasında olan uyku apnesi."
"2. İleri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış, klinik belirtileri de bulunan kronik obstrüktif tip akciğer hastalıkları, apne epizotları sırasında oksijen satürasyonu %69 ve altında ve ciddi kardiyak aritmiler olan ya da apne - hipopne indeksi 60 ve üzeri olan uyku apnesi."
Madde 46 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 48 inci maddesinin Msn Angel diliminin (1) numaralı fıkrası ile (B) diliminin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Akciğer ve mediastenin hiçbir klinik belirti vermeyen, fonksiyon bozukluğu yapmamış yabancı cisimleri, küçük lokalize hava kistleri, konjenital anomalileri, tam tedavi edilmiş iyi huylu tümörleri."
"1. Akciğerlerin, objektif klinik belirtilerle birlikte bulunan veya lâboratuvar yöntemleri ile fonksiyon bozukluğu yapmış yabancı cisimleri, konjenital anomalileri, hava kistleri ve kist hidatikleri."
Madde 47 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 49 uncu maddesinin Msn Angel ve (B) dilimi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"A) 1. Faaliyet belirtileri bulunmayan kostodiafragmatik sinüs kapalılığı, fonksiyon bozukluğu yapmamış şeridi ya da lokalize bir sahadaki plevra kalınlaşmaları, fissüritler (tüberküloz etyolojili olanlar hariç).
2. Tedavi edilmiş spontan pnomotorakslar.
B) 1. Plevra biyopsisi ile kanıtlanabilmiş ya da diğer lâboratuvar muayene yöntemleri ile tüberküloz plörezi tanısı konmuş ve geçerli tüberküloz tedavisi yeterli süre uygulanmış olguların sekelsiz ya da lokalize–minimal iyileşen hastalıkları (Yükümlü, erbaş ve erlerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü eğitim hastahanesi, göğüs hastalıkları hastahanesi ya da verem savaş dispanserlerinin onaylı resmî raporu gereklidir. İleri radyolojik incelemeler dahil, radyolojik sekel bulgusu olmayan hastalarda, raporla birlikte, hastalıklı döneme ait akciğer grafilerinin ibraz edilmesi gereklidir.), fonksiyon bozukluğu yapmış ya da beş interkostal alanı tutmuş plevra kalınlaşmaları.
2. Plevra biyopsisi ile kanıtlanabilmiş ya da diğer lâboratuvar muayene yöntemleri ile tanısı konmuş ve geçerli tüberküloz tedavisi yeterli süre uygulanmış tüberküloz plörezi (Tüm yükümlülerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü resmî hastahane ya da verem savaş dispanserlerinin onaylı resmî raporu gereklidir.) ya da tüberküloz dışı plevra hastalıklarına bağlı fonksiyon bozukluğu yapmış ya da beş interkostal alanı tutmuş plevra kalınlaşmaları.
3. En az üç kez geçirilmiş spontan pnomotoraks (Yükümlü, erbaş ve erlerin geçirdiği pnomotoraksların kanıtı için resmi hastahanelerin onaylı resmi raporları gereklidir.)."
Madde 48 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 50 nci maddesinin Msn Angel diliminin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Fonksiyon bozukluğu ve komplikasyon yapmamış diafragma yükseklikleri ve evantrasyonlar."
Madde 49 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 11/1/2000 tarihli ve 2000/34 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 52 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 52 —A) 1. Komplikasyon yapmadan tamamen iyileşmiş bakteri, virüs, fungus, protozoon ve diğer parazitlerin neden olduğu menenjit, meningo-ensefalit ve ensefalitler.
2. Tedaviden sonra, lâboratuvar ve klinik olarak tam olarak iyileşmiş, hiçbir sekel kalmadığı teyit edilen tüberküloz menenjit.
3. Hepatit B (inaktif HBsAg taşıyıcısı ile), Hepatit C (Anti-HCV pozitif, HCV-RNA negatifliği ile) ve serolojik olarak gösterilmiş diğer kronikleşme özelliğindeki primer ve sekonder hepatotrop virüslerin neden olduğu biyokimyasal bozukluk yapmamış hepatitler.
B) 1. Komplikasyonla seyretmiş, sekel bırakarak iyileşmiş bakteriyel, viral, paraziter ve mikotik infeksiyonlar.
2. Hepatit B ve C virüsleri ile diğer kronikleşme özelliğindeki primer ve sekonder hepatotrop virüslerin neden olduğu serolojik olarak kanıtlanmış, biyokimyasal bozukluğu sürekli, histopatolojik olarak aktivitesi ileri derecede olmayan kronik hepatitler.
C) 52 nci maddenin A, B ve D dilimlerinde belirtilen hastalık ve arızaların tedavi ve nekahet hâlleri ile bu maddenin hiçbir fıkrasında adına yer verilmeyen diğer infeksiyon hastalıklarının tedavi ve nekahet hâlleri.
D) 1. Sekel bırakmış menenjit, meningo-ensefalit, ensefalitler ve tüberküloz menenjit.
2. Hepatit B, C ve diğer kronikleşme özelliğindeki primer ve sekonder hepatotrop virüslerin neden olduğu serolojik olarak kanıtlanmış, yeterli süreyle tedavi sonrası histopatolojik olarak ileri derecede aktivite ve ileri derecede fibrozis görülen kronik hepatitler.
3. Doğrulama testleri ile kanıtlanmış HIV infeksiyonları.
4. Kalıcı organ fonksiyon bozukluğuna yol açan sistemik infeksiyonlar.
5. Tedavisi mümkün olmayan veya tedaviye yanıt vermeyen, lâboratuvar bulguları ile saptanmış infeksiyonlarla komplike diğer her türlü konjenital veya edinsel immün yetmezlik sendromları ve hastalıkları."
Madde 50 —Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 53 üncü maddesinin Msn Angel diliminin (2) numaralı fıkrası, (B) diliminin (1) ve (3) numaralı fıkraları ile (D) diliminin (1) ve (2) numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"2. Komplikasyon yapmamış böbrek, üreter, mesane taşları ve ameliyatlıları, nüks eden taşları."
"1. Fonksiyon bozukluğu yapmış tek taraflı, komplikasyon yapmış iki taraflı böbrek ve üreter şekil bozuklukları, nüks eden taşları, mesane hastalıkları, sekelleri, bunların anomalileri ve ameliyatlıları."
"3. Tedavi ve istirahat ile iyileşen, lâboratuvar bulguları ile saptanmış üriner sistem tüberkülozu."
"1. İstirahat ve tedavi ile iyileşmemiş, lâboratuvar bulguları ile saptanmış üriner sistem tüberkülozu.
2. Kişinin çalışma gücünü azaltan ve ileri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış bir ya da iki taraflı böbrek, üreter ve mesanenin anomalileri, hastalıkları, sekelleri, ameliyatları, nükseden böbrek taşları."
Madde 51 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 54 üncü maddesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik (D) dilimi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"D) 1. Enkontinansla birlikte üretra anomali ve ameliyatlıları, devamlı dilatasyon gerektiren üretra darlıkları, artifisyel sfinkter ameliyatlıları.
2. Kötü huylu prostat tümörleri ve ameliyatlıları (Bu fıkra, subay ve astsubaylara bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendine göre uygulanır.)."
Madde 52 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 55 inci maddesinin Msn Angel diliminin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. İç salgı bozukluğu yapmamış ve kişinin erkeklik niteliklerini bozmamış bir ya da iki testisin arıza ve hastalıkları, sekeli ve ameliyatlıları (Hidrosel, tek taraflı inmemiş testis, grade III varikosel).
AÇIKLAMA: Türk Silâhlı Kuvvetlerine katıldıktan sonra yukarıdaki fıkra kapsamına girenler sağlam kabul edilir."
Madde 53 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 58 inci maddesinin (B) diliminin (7) ve (10) numaralı fıkraları ile (D) diliminin (4) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"7. Henüz sekel hâlini almamış, deformite yapmamış olmakla beraber üst veya alt tarafta bir veya birden fazla sayıda eklemi tutmuş, kesin tedavisi olmayan, en az altı ay süreyle lâboratuvar olarak aktivitesinin devam ettiği gözlenen veya tedaviyle remisyona girmekle beraber aktivitesi tekrarlayan kronik progresif enflamatuvar, spesifik veya nonspesifik romatizmal hastalıklar (Bu fıkra subay ve astsubaylara bir yıl tedavi süresi beklenerek, yükümlülerde en az bir yıl sevk geciktirme işleminden sonra uygulanır.)."
"10. En az altı ay süreyle bulgular veya lâboratuvar yöntemler ile aktivitesinin devam ettiği tespit edilen, etkilenen ekstremitenin fonksiyonlarını bozacak şekilde ağrı, şişlik, küçük veya büyük eklemlerde 1/4 ilâ 1/2 arasında kısıtlılığa neden olan ve uygulanan tedavilerden yarar görmeyen refleks sempatik distrofi veya kompleks bölgesel ağrı sendromları."
"4. En az altı ay süreyle bulgular veya lâboratuvar yöntemleri ile aktivitesinin devam ettiği tespit edilen, etkilenen ekstremitenin fonksiyonlarını bozacak şekilde ağrı, şişlik, küçük veya büyük eklemlerde 1/2’den fazla kısıtlılığa neden olan ve uygulanan tedavilerden yarar görmeyen refleks sempatik distrofi veya kompleks bölgesel ağrı sendromları."
Madde 54 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 59 uncu maddesinin (D) diliminin (5) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"5. Kemiklerin tüberkülozu, tedavisi olanaksız, spesifik romatizmal, nonspesifik iltihapları, sekelleri."
Madde 55 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 63 üncü maddesinin Msn Angel diliminin (4) ve (5) numaralı fıkraları ile (B) diliminin Msn Demon numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"4. Servikal vertebralar dışındaki vertebralarda posttravmatik veya nonspesifik romatizmal, iltihap sonu ankiloz ya da cerrahî artrodez (en çok 2 vertebrada).
5. Opere edilmemiş disk hernileri, opere edilmiş tek seviyeli disk hernileri. (Semptom ve bulgu vermeyen tek seviyeli disk hernisi ameliyatları sağlam kabul edilir.)."
"6. Radyolojik olarak kanıtlanmış, aynı seviyeden bilateral veya iki ayrı seviyeden tek taraflı açılarak yapılmış disk hernisi ameliyatları, semptomatik, nörolojik defisit yapmış veya ameliyat sonrası nörolojik defisitleri düzelmiş veya devam eden en az iki seviyeli hemilaminektomi ile (diskektomi yapılmamış olsa bile) tedavi edilmiş, radyolojik olarak kanıtlanmış spinal stenozlar, reoperasyona rağmen düzelme göstermeyen yetersiz spinal cerrahî."
Madde 56 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 66 ncı maddesinin (B) diliminin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Yürüyüşü bozan ve ayağın basarken çekilen ön, arka grafilerinde talus ve kalkaneus arasında ayrılma, yan grafilerde talus, naviküler ve birinci metatarstan geçen düz çizginin talonaviküler veya navikulokuneiform eklemde açılanması, tarsal kemiklerde dejenerasyon olması ve kalkaneal yükseklik açısının 10 dereceden (67 nci maddedeki Ek Şekil 2'de görüldüğü gibi) daha az olması ile karakterize flask, spastik düz tabanlık (Yukarıda yazılı olan tüm özelliklerin bir arada bulunması gereklidir.)."
Madde 57 —Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"Geçici Madde 5 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe konulmasından önceki bir tarihte, organ kaybı ya da organ zaafiyetine uğradığı için hakkında "Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Fikren Çalışır, Bedenen Çalışamaz" raporu düzenlenen ve Türk Silâhlı Kuvvetlerinde göreve devam ettirilen personele yapılacak işlemler de, 31 inci maddenin birinci fıkrasının Msn Demon numaralı bendi kapsamına uygun olarak tatbik edilir."
Madde 58 — Aynı Yönetmeliğin yedinci bölümünün sonunda yer verilen "Uçucu Yetiştirilecek ve Uçucu Personelin Yaşlarına Göre Boy ve Ağırlıklarını Gösterir Çizelge" ile Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 38 inci ve 39 uncu maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 59 — Aynı Yönetmeliğin eki Kara Kuvvetleri Komutanlığı general, üstsubay, subay, yedek subay ve astsubayların hastalık ve arızalarına göre görevlendirilecekleri sınıfları gösteren 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgeleri ekteki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 60 — Aynı Yönetmeliğin eki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı amiral, üstsubay, subay, yedek subay ve astsubayların hastalık ve arızalarına göre görevlendirilecekleri sınıfları gösteren 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgeleri ekteki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 61 — Aynı Yönetmeliğin eki Hava Kuvvetleri Komutanlığı general, üstsubay, subay, yedek subay ve astsubayların hastalık ve arızalarına göre görevlendirilecekleri sınıfları gösteren 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgeleri ekteki şekilde değiştirilmiştir.
Yürürlük
Madde 62 — Maliye Bakanlığı ile Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 63 — Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri bakanları yürütür.

http://rega.basbakanlik.gov.tr/Eskiler/2004/12/1-%20SYY%20KARA%20%C3%87%C4%B0ZELGE%20(07.9.2004).xls

http://rega.basbakanlik.gov.tr/Eskiler/2004/12/2-%20SYY%20DZ.K.K.%20%C3%87%C4%B0ZELGE%20(15.07.2003).xls

http://rega.basbakanlik.gov.tr/Eskiler/2004/12/3-%20SYY%20HV.K.K.%20%C3%87%C4%B0ZELGE%20(11.7.2004).xls
Son düzenleyen uchiha itachi; 1 Şubat 2009 21:40 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi