Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
4 Şubat 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Hastalığın erken dönemlerinde belirti ve bulguları silik olup, sıklıkla ayakta başlayan parmak yaraları, solukluk ve soğukluk, uyuşukluk, karıncalanma ve yanmadır. Hastalık ilerledikçe, yürüme ile artan istirahatle azalan bacak ağrıları gelişir. İleri dönemlerde ağrı sadece hareketle değil, istirahat dönemlerinde bile hissedilmeye başlar.
Yine özellikle soğuk su ve hava ile temasta el ve bacaklarda morarma, ayakta şişme ve gangren ileri dönemlerde görülen bulgulardır.
Hastalık en sık kol ve bacaklardaki küçük ve orta çaplı arterleri(atardamar) , venleri(toplardamar) ve sinirleri etkileyerek tıkanmalarına sebep olmaktadır. Hastalığın erken döneminde belirti ve bulgular hafif seyretmektedir. Sıkça ayak baş parmağından başlayan yaralar , soğukluk , solukluk , uyuşukluk , karıncalanma ve yanma tarzı belirtilerle kendini göstermektedir.
Hastalık ilerledikçe yürüme ile artan fakat istirahat ile azalan ağrılar başlar. Hatta tıpta , caddelerde vitrin gezerken bacaklarını sık sık dinlendiren hastalarda sık görülen bu duruma “vitrin belirtisi” denmiştir.

İleri dönemlerde ise ; soğuk su ve hava ile temasla el ve bacaklarda morarma, ayaklarda şişme , gangren ve ödem görülebilmektedir. Hastalığın teşhisi iyi yapılmalıdır. Genellikle doppler ultrasonografi ile damar içi kan akımı ve daralmalar tesbit edilmelidir. Kişi hastalık öyküsünü iyi anlatmalıdır.
Tedavi olarak , belirli süreye sahip ve belirli dozlarda takip edilen ilaç uygulamaları yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra bypass ameliyatı , vücut için doku tansfer ameliyatları ve son aşama olarak amputasyon (organ kesme) ameliyatları uygulanmaktadır.
Tüm ırkları etkileyen bu hastalık , özellikle sigara içen genç erkeklerde bayanlara oranla daha sık gangren yapmakta. Kendini el alışkanlığından kurtaramayanlar için söylenebilecek tek bir şey var ;
yakında alışkanlığınızı tutabileceğiniz bir eliniz olmayabilir.
Lütfen önce kendi hayatınız sonra sevdiklerinizin hayatı için SİGARA İÇMEYİN!..
Kronik atar damar tıkanıklarının bir başka yaygın formu Buerger hastalığıdır. Sıklıkla sigara içicisi genç erkek hastalarda bacaklardaki küçük atar damarları ve çoğunlukla birlikte küçük toplardamar ve sinir kılıflarını da tutan bir hastalıktır. Yürümekle bacak ağrısı, bacakta soğukluk soğuk duyarlılığı, tekrarlayan yüzeysel damar iltihabı atakları gibi belirtileri vardır. İlerleyen dönemlerde dinlenip durumunda ciddi ağrı, ülser diye adlandırılan yara oluşumları ve gangren sıklıkla görülür. Erken dönemde sigaranın bırakılması ile hastalığın şiddetlenmesi büyük ölçüde engellenebilir. Ancak sıklıkla cerrahi müdahale gerektirir.