Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
8 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
HAYVANLARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
MsXLabs.org

Omurgalı Hayvanlar
1. Memeliler
2. Kuşlar
3. Sürüngenler
4. Kurbağalar
5. Balıklar

OMURGALILAR
Çevremizde yaşayan bazı hayvanların vücudunda kemik ve kıkırdak dokudan yapılmış iskelet denilen bir destek sistemi vardır. İrili ufaklı birçok kemikten oluşan iskeletin çatısını omurga oluşturur.

1. MEMELİ HAYVAN
Yavrularını meme denilen süt bezlerinden salgılanan sütle besleyen tüm hayvanlara memeli hayvan denir. Bu hayvanlar doğurarak çoğalırlar. Etinden sütünden gücünden derisinden yararlandığımız memeliler vardır.

Memeli Hayvanlara Örnekler

Tilki: Bozkırlarda yaşayan köpeğe benzeyen çok kurnaz bir hayvandır. Tavşan tavuk gibi hayvanlar ve çeşitli meyvelerle beslenir.
Tavşan: Bozkır veya ormanlarda yaşar otlarla beslenir.

Sincap: Ormanlardaki ağaçlar üzerinde yaşar. Ceviz fındık gibi meyveler ve çam kozalaklarından ayırdığı tohumlarla beslenir. Kemiricidir. Vücudu uzun kıllarla örtülüdür. Derisinden kürk yapılır.

Yarasa: Görme yeteneği pek gelişmemiş uçan memeli hayvandır. Mağara ve karanlık yerlerde yaşar. Çığlık şeklinde sesler çıkarır. Fare ve çeşitli küçük canlılarla beslenir. Vücudu tüylerle örtülüdür.

Geyik: Ormanlarda yaşayan geviş getiren otcul memelilerdendir. Ormanlardaki otlarla ve ağaçların genç sürgünleriyle beslenir.
Maymun: Vücut yapısı ve davranışlarıyla insanlara çok benzeyen hayvanlardır. Ormanda yaşarlar otculdur.

Yunuslar: Karadeniz’de foklar ise Ege ve Akdeniz’in bazı bölgelerinde yaşarlar. Balinalar kutup bölgelerindeki soğuk denizlerde yaşayan çok iri vücutlu hayvanlardır. Dünyanın en iri vücutlu hayvanlarıdırlar.

Memeli Hayvanların Ortak Özellikleri

  • Sıcak kanlı hayvanlardır. Vücutları kıllarla kaplıdır.
  • Yürekleri aort gözlüdür. Akciğer solunumu yaparlar.
  • Doğurarak çoğalıp yavrularını sütle beslerler.
  • Göğüs ve karın boşluğunu ayıran diyafram denilen çizgili kastan yapılmış bir organları vardır.

2. Kuşlar

Çevremizde kolayca görebildiğimiz
hayvanlardandır. Kümes ve kafeslerde besleriz. Evcilleştirdiğimiz bazı kuşlar tavuk, ördek, hindi ve kazdır. Bu hayvanların yumurtasından, etinden ve tüylerinden yararlanırız.

Kuş Türleri
Güvercinler: Kırlarda, evlerin, camilerin çatılarında barınırlar. Buğday, arpa, darı gibi bitkilerin tohumkarıyla beslenirler. Ilıman bölgelerde yaşarlar. Gagaları ve ayakları beslenme şekline uygunluk gösterir.

Martılar
Çeşitli türleri vardır. Deniz, göl ve baraj kıyılarında yaşarlar. Balıktan çöpe kadar çeşitli besinlerle beslenirler. Deniz kenarındaki balık ve bitki parçalarını yerler. Ayakları perdeli ve tüyleri yağlıdır.

Leylekler

Uzun bacaklı kuşlardır. Ağaç, baca, elektrik direkleri gibi yüksek yerlere yuva yaparlar. Bataklıklarda derin olmayan sularda, kırlarda, yılan, kurbağa, balık yavruları ve solucanları yakalayarak beslenirler.

Şahin

Gündüzleri avlanan yırtıcı kuşlardır. Ağaçların üst dallarında veya kayalıklarda, durarak avını gözetler. Görme duyusu çok gelişmiştir. Gagaları sivri ve çengel gibi, pençeleri keskindir. Etleri kolayca parçalayabilirler.

Baykuşlar
Geceleri avlanırlar. Gözleri, gece karanlığında çok iyi görür. Farelerle beslenir. Harabe olmuş binalarda yaşar. Gaga ve pençe yapıları beslenme biçimine uygun bir biçimdedir.

Ağaçkakan
Ormanlık ve ağaçlık bölgelerde yaşar. Sivri gagasıyla ağaçların gövdelerinde yaşayan böcekleri yakalayarak beslenir. Orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslendiğinden orman için faydalı bir kuştur.

Penguenler

Güney Kutup bölgesi ve çevresinde yaşarlar. Kanatları daralıp yüzmeye uygun hale gelmiştir. Ayakları perdelidir. Keskin ve sivri gagaları yardımıyla sulardaki balıkları yakalayabilirler. Sürüler halinde yaşarlar.

Kuşların Ortak Özellikleri

Kuşların kalbi dört odacıklıdır. Akciğer solunumu yaparlar. akciğerler, hava keseleri, uzun kemiklerle bağlantılıdır. Hava keseleri ve uzun kemiklerin içinde hava alması uçmayı kolaylaştırır. Yumurtayla ürerler.
Son düzenleyen _Yağmur_; 7 Kasım 2014 16:24 Sebep: sayfa düzeni
Quo vadis?