Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Şubat 2009       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Ekvator

EKVATOR, dünyanın eksenine dik ve kutup­lardan eşit uzaklıkta olan bir düzlemin çevre­sini oluşturan düşsel çizgiye denir. Bu çizgi coğrafyada yerlerin tanımlanmasını kolaylaş­tırmak içindir. Ekvator sözcüğü Latince eşit anlamına gelen aequator'dan türetilmiştir. Ekvator Dünya'yı kuzey ve güney yarıküre adı verilen iki eşit parçaya böler.

Enlem, ekvatordan kuzey ya da güneye doğru ölçülür. Ekvatorun enlemi 0° olup ku­zey ve güney kutuplarının enlemi 90°dir. En­lem çizgileri ekvatora paralel düşsel çember­lerdir (bak. Enlem ve Boylam). İki önemli en­lem dairesi dünyamızı kuzeyden çevreleyen Yengeç dönencesi ile güneyden çevreleyen Oğlak dönencesidir (bak. Dönenceler). Bun­lar 23 derece 27 dakikalık kuzey ve güney en­lemleri olup ekvatordan uzaklıkları 2.600 ki­lometredir. Bu iki enlem arasında kalan böl­geye "dönenceler arası bölgeler" denir. Bu bölge aynı zamanda "sıcak kuşak" ya da "tro­pik kuşak" diye de adlandırılır.

Sıcak kuşakta, güneş öğle üzeri tam tepede­dir ve güneş ışınları bütün yıl boyunca Dün­ya üzerine dike yakın bir açıyla gelir. Güneş ışınları sıcak kuşak boyunca atmosferi ge­çerken, kutuplar yakınında olduğu gibi kalın bir hava tabakasından geçmez. Bu yüzden gü­neş ışınları ekvator yakınlarında daha sı­caktır.

Ekvatorda gündüz ve geceler süre olarak hemen hemen birbirine eşittir. Güneş sabah­ları yaklaşık saat altıda doğar ve akşam altıda batar. Güneş ekvatorda öbür enlemlere göre daha çabuk yükselip battığı için sabah ya da akşam alacakaranlığı görülmez.
Kuşkusuz, ekvator çizgisini belirten bir işa­ret yoktur. Ama denizciler Güneş'i ve yıldız­ları gözleyerek ekvatoru ne zaman geçtikleri­ni söyleyebilirler.

Ekvatorun uzunluğu 40.075 kilometredir. Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Endonezya, Singapur, Gabon, Kenya, Zaire ve Kongo ekvator çizgisinin üzerinde ya da ona yakın olan ülkelerden bazılarıdır.
Quo vadis?