Arama


MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
23 Şubat 2009       Mesaj #2
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ

Arkadaşlar bizler çok şanslıyız.Çünkü eskiden aydınlatma teknolojileri bugünkü kadar gelişmemişti.Eskiden gaz bulduklarında gaz lambası ışığında ya da mum ışığında ders çalışırlardı.Akşam olduğunda dışarı çıkmazlardı.Çünkü sokak lambaları yoktu.Sonra el feneri bulunmuştu.Böylelikle eskiden hayat daha da kolaylaşmıştı.Herkes çok mutlu olmuştu.

MUM, ATEŞ, KANDİL, GAZ LAMBASI, AMPUL

Eskiden insanlar ateşi aydınlatma aracı olarak kullanıyorlardı. Sonra evler mum ve kandiller kullanarak aydınlatıldı. Ama bunlardan sağlanan ışık çok zayıftı. Bundan dolayı daha çok ışık veren yani fitilli gaz lambaları geliştirildi. Gelişen teknoloji sayesinde mumun,kandilin,ve gaz lambasının yerini elektrikle çalışan lambalar aldı.




AYDINLATMA VE AYDINLATMA TÜRLERİ
Işığın bir yere, nesnelere veya bunların çevrelerine görülebilecekleri şekildeuygulanmasına Aydınlatma denir. Işık ise, yaydığı ışınlar ile gözün ağtabakasını etkileyerek görmeyi sağlayan özel bir enerjidir ve görmesistemine ait bütün algılama ve hissetmelerdir.

Aydınlatmada temel amaç iyi görme koşullarının sağlanmasıdır.Bürolarda, okullarda, hastanelerde, fabrikalarda, trafikte, güvenlikkonularında ve hemen her konuda aydınlatma bu amaçla yapılır.Yanıltıcı, şaşırtıcı, ilgi çekici, alışılmamış etkiler elde etmeyeyönelik amaçlarla yapılan aydınlatmalarda, bu etkilerin eldeedilebilmesi görme koşulları ve aydınlığın niteliği konularının çok iyibilinmesine bağlıdır.


Burada çok önemli bir kurala özellikle dikkat çekmek gerekir.Aydınlatmada amaç, belli bir aydınlık düzeyi elde etmek değil, iyigörme koşullarını sağlamaktır. İyi bir aydınlatma ile aşağıdaki yararlar sağlanır.
  • Gözün görme yeteneği artar
  • Göz sağlığı korunur
  • Kazalar azalır
  • Yapılan işin verimi yükselir
  • Güvenlik sağlanır
  • Estetik hislere ve konfor gereksinimine yanıt verilir
Amacı bakımından aydınlatma üçe ayrılır.
  • FizyolojikAydınlatma: Amaç, cisimleri şekil, renk ve ayrıntıları ile rahat ve hızla görebilmektir. Bu koşulları sağlayan aydınlatmaya FizyolojikAydınlatma denir.
  • DekoratifAydınlatma: Amaç, görülmesi istenen cisimleri bütün ayrıntıları ilegöstermek değil, daha çok estetik etkiler uyandırmaktır.
  • DikkatiÇeken Aydınlatma: Amaç, dikkati çekmek, yani reklam yapmaktır. Bununiçin yüksek aydınlık düzeyleri, renkli ışıklar, değişken ışıklışekiller ve yanıp sönen düzenler kullanılır.
Aydınlatma,ışığın kökenine göre doğal ve yapay olmak üzere ikiye; aydınlatılanyere göre de iç ve dış aydınlatma olarak ikiye ayrılabilir.

Doğal aydınlatma doğal ışığın en uygun şekilde dağıtılması ile yapılır.Ayrıca doğal ışığın yapay ışıkla birlikte kullanılması konusu veekonomik koşulların sağlanması için binaların yerleştirilmesi veprojelendirilmesi de doğal aydınlatmanın konusudur.

Yapay aydınlatma günümüzde hemen hemen sadece elektrikli ışıkkaynakları ile sağlanmaktadır. Kullanılan kaynaklara göre bu aydınlatmaakkor telli lambalarla aydınlatma, deşarj lambaları ile aydınlatma vefloresan lambalarla aydınlatma gibi alt türlere ayrılabilir.

İç aydınlatma kapalı yerlerin aydınlatması olup, bu aydınlatma türündetavan ve duvarlar yansıtma yoluyla çalışma düzlemine ışık gönderirlerve çalışma düzleminin aydınlanmasına yardım ederler. Ev, okul, hastane,fabrika, tiyatro, sinema ve benzeri yerlerin aydınlatılması bu sınıfagirer. Bu aydınlatma türünde aydınlatma aygıtının türüne göre alttürler ayırt edilebilir.

Aydınlatma aygıtından çıkan ışık akısının;

%90 100 ü alt yarı uzaya gidiyorsa direkt aydınlatma,
%60 90 ı alt yarı uzaya gidiyorsa yarı-direkt aydınlatma,
%40 60 ı alt yarı uzaya gidiyorsa karma aydınlatma,
%10 40 ı alt yarı uzaya gidiyorsa yarı-endirekt aydınlatma,
%0 10 u alt yarı uzaya gidiyorsa endirekt aydınlatma olarak adlandırılır.

Dış aydınlatma açık yerlerin aydınlatması olup bu aydınlatma türündeaydınlatılacak yüzey genel olarak ışık kaynaklarından gelen direktışıklar tarafından aydınlatılır. Yol ve cadde, meydan, spor alanları,rıhtım gibi yerlerin aydınlatılması bu sınıfa girer.