MANTAR: Tüm dünyada onbinlerce çeşidi bulunan mantar protein ve demir  açısından çok zengindir. Ayrıca mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile  kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri de bulunur. 
Mantarın Faydaları: İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini  tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır.  Göze ve vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Öğrenme  yeteneğini arttırır. Yorgunluğu giderir. Bol miktarda demir minerali içeren  mantar, kansızlığa iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar  hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir. 
Mantar Nasıl Kullanılır? Protein değeri yüksek bir besin olmakla  birlikte yağ oranı düşük olduğu için mantar diyetlerde sıklıkla kullanılır.  Mantar lezzetli ve besleyici bir besin olmakla birlikte zehirli pek çok türü  olduğu için yabani mantar uzman kişiler tarafından toplanmalı ve dikkatli  tüketilmelidir. Bu nedenle kültür mantarlarını tercih etmek daha sağlıklı olur.  Ayrıca, mantar vücutta üre asidi bıraktığı için Romatizmalılara tavsiye edilmez. 
Yenilebilir mantar türleri - Agaricus  campestris
  - Amanita caesarea
  - Armillaria  mellea
  - Boletus  badius
  - Boletus  bovinus
  - Boletus edulis
  - Boletus  elegans
  - Boletus  luteus
  - Cantharellus cibarius
  - Chroogomphus  rutilus
  - Coprinus comatus
  - Craterellus  cornucopioides
  - Fistulina hepatica
  - Hydnum  coralloides
  - Hydnum  repandum
  - Hygrophorus  chrysodon
  - Lactarius  deliciosus
  - Lactarius salmonicolor
  - Lactarius volemus
  - Lepiota  procera
  - Morchella  conica var. deliciosa
  - Morchella  esculanta var. rotunda
  - Phlegmacium  variecolor
  - Pleurotus  cornucopiae
  - Pleurotus  ostreatus
  - Polyporus  squamosus
  - Polyporus  sulphureus
  - Rhizopogon  luteolus
  - Russula  delica
  - Sparassis  crispa
  - Tricholoma  terreum