Arama


SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
24 Şubat 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
MANTAR: Tüm dünyada onbinlerce çeşidi bulunan mantar protein ve demir açısından çok zengindir. Ayrıca mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri de bulunur.
Mantarın Faydaları: İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Göze ve vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Öğrenme yeteneğini arttırır. Yorgunluğu giderir. Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.
Mantar Nasıl Kullanılır? Protein değeri yüksek bir besin olmakla birlikte yağ oranı düşük olduğu için mantar diyetlerde sıklıkla kullanılır. Mantar lezzetli ve besleyici bir besin olmakla birlikte zehirli pek çok türü olduğu için yabani mantar uzman kişiler tarafından toplanmalı ve dikkatli tüketilmelidir. Bu nedenle kültür mantarlarını tercih etmek daha sağlıklı olur. Ayrıca, mantar vücutta üre asidi bıraktığı için Romatizmalılara tavsiye edilmez.
Yenilebilir mantar türleri
  • Agaricus campestris
  • Amanita caesarea
  • Armillaria mellea
  • Boletus badius
  • Boletus bovinus
  • Boletus edulis
  • Boletus elegans
  • Boletus luteus
  • Cantharellus cibarius
  • Chroogomphus rutilus
  • Coprinus comatus
  • Craterellus cornucopioides
  • Fistulina hepatica
  • Hydnum coralloides
  • Hydnum repandum
  • Hygrophorus chrysodon
  • Lactarius deliciosus
  • Lactarius salmonicolor
  • Lactarius volemus
  • Lepiota procera
  • Morchella conica var. deliciosa
  • Morchella esculanta var. rotunda
  • Phlegmacium variecolor
  • Pleurotus cornucopiae
  • Pleurotus ostreatus
  • Polyporus squamosus
  • Polyporus sulphureus
  • Rhizopogon luteolus
  • Russula delica
  • Sparassis crispa
  • Tricholoma terreum
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2016 05:08