Arama


MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
27 Şubat 2009       Mesaj #4
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Sadaka Nedir?
Allah rızası için fakirlere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şey`e sadaka denir. Sadaka farz, nâfile bütün yardımlara şâmil olduğu için, zekâta da sadaka denilmektedir. Fakat sadaka deyince, ilk akla gelen nâfile sadakalardır. Sadaka vermekte, dünyevî ve uhrevî pek çok faydalar vardır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

1 - Sadakalar günahlara keffâret, Cehennem ateşine karşı siperdir. Peygamber Efendimiz, bu hususta şöyle buyurmuştur:
Bir hurma ile de olsa sadaka verin. Çünkü o bir hurma, açlığı giderir. Su ateşi söndürdüğü gibi hatâları da söndürür, yok eder." "Bir hurmanın yarısı ile bile olsa Cehennem ateşinden korunun. Onu da bulamazsanız, tatlı ve güzel söz söyleyin. (Bu da sadaka yerini tutar)."
2 - Sadakalar kıyâmette, sâhibini mahşer gününün dehşetinden korur. Peygamberimiz bu hususu şu şekilde belirtmişlerdir:
''Kıyâmet günü hesap görülünceye kadar, herkes sadakasının gölgesinde olacaktır."
3 - Sadakalar Cenâb-ı Hakk`ın gazabını da söndürür. Hadîste: "Gizli sadaka, aziz ve celîl olan Allah Teâlâ`nın gazabını teskin eder" buyurulmuştur.
4 - Sadakalar belâ ve musibetleri de def`ederler. Peygamberimiz
"Sadaka, belâları def`eder" buyurmuştur. İnsan, kendisinden bir şeyler isteyen kimseyi boş çevirmemeli, elinden geldiğince ona bir şeyler vermeye çalışmalıdır. Resûlüllah Efendimizin şu îkazını hiçbir zaman unutmamalıdır: "Sâil (dilenci) sâdık olup, cidden muhtaç halde ise, onu kovan felâh bulmaz." Hz. İsâ (A.S.)
"İsteyen kimseyi eli boş çeviren eve, bir hafta melekler uğramaz" buyurmuştur. Peygamber Efendimiz, bir muhtaca vereceği sadakayı bizzat kendi eliyle verir, araya başka birini vasıta kılmazdı... Sadakanın gizli verilmesi efdaldir. Nitekim Peygamberimiz:
"Üç şey iyilik hazinelerindendir. Biri de verdiği sadakayı gizlemektir" buyurmuştur. Kur`an`da da sadakalar gizli verilmeğe teşvik edilmiştir: "Eğer sadakaları gizler ve gizlice fakirlere verirseniz; işte bu sizin için daha hayırlıdır." (el-Bakare, 271). Sadakayı gizli vermenin en mühim faydası, sadakayı verenin riyadan kurtulmasıdır. Ayrıca, sadaka alanın da şeref ve haysiyeti rencide olmaktan korunmuş olacaktır.




SADAKA VERME ADABI

İslam dininin vaaz ettiği önemli amellerden biride sadaka vermektir. Sadaka verene pek çok fayda sağlar. Sadakanın sağladığı faydalar:
1-Sadaka Allah-u Teala'nın gazabını önler.
2-Kötü ölüme engel olur.
3-İnsanın başına gelebilecek belaları önler.
4-Düşmanın vereceği zarardan ve hileden kişiyi muhafaza eder.


Sadaka verirken dikkat edilmesi gereken hususlardan azıları şunlardır.
1-Sadakayı malın en iyisinden vermelidir.
2-Sadaka verilirken, dindar olanlar tercih edilmelidir.
3-Sadaka verilirken, verilen sadakanın muhtacı ibadetlerini daha iyi yapabilmesi, daha güçlü ve sağlıklı olması niyeti ile verilmelidir.
4- Sadaka talep edenler mümkün mertebe boş geri çevrilmemeli.
5-Sadaka verilen kimseden dua talep etmeli.
6-Sadaka sabahın erken saatlerinde verilirse daha makbul olur.
7-Sadaka talep eden kimse konuşurken, onun konuşmasına müdahale etmemeli. Muhtaca karşı devamlı, yumuşak davranmalıdır.
8-Sadakanın önem ve ehemmiyetini bilerek vermeli.

Son düzenleyen MeLL; 27 Şubat 2009 18:25 Sebep: kodlar düzeltildi