sir nehuram ın yazısıdır...
Hayatımın grubu diyebilirim ensiferum için..ensiferum ve iron albümlerinde bir tane vasat şarkı bulmak imkansız gibii..ilk grup kurulduktan sonra jari maenpanın ensiferuma katılması da benim için en büyük şeydi..zira jarinin söz yazarlığı ve attığı riffler insanı başka alemlere sürükler...Ensiferumun en büyük özelliği de belkide o kadar hızlı müzik içinde insanı hüzünlendirebilmesi ve 5 efese mal olabilmesidir...tale of ravange,old man,token of time,little dreamer,slayer of light,into the battle,eternal wait,treacherous gods,warrior's quest,finnish medley,kalevala melody en iyi şarkılarıdır..birde amorphis coverı ınto hiding vardır ki mutlaka dinleyin derim..
Jari Maenpaa'nın gruptan ayrılması ve Wintersunu kurması beni çok ama çok derinden üzmüştü.Jari gibi bir müzisyen bir daha belki hiç gelmicekti..Acaba ensiferum jari olmadan ne yapabilicekti?Bu soru aklımı kemiriir olmuştu o zamanlarda,neyse ki wintersunda müthiş bir albüme imza attı ve bir an için olsun benim gibi hayranlarınıın kalbini tekrar kazanmayı başardı...
Gelelim son albüm Victory Songs'a..Belki ilk dinleyişte eski ensiferum sevenleri çok üzücek bir albüme benziyor olabilir ama üstünden geçildikçe,ard arda dinlenince ne kadar iyi bir iş çıkardıklarını anlıyorsunuz..Pedri lindaroos gruba katıldıgında çok büyük ön yargılarım vardı,acaba nasıl olucak,aynı tadı alabilicekmiyim diye,o hüzünlü atmosferi alamasam da sonuç olarak beni baya bir tatmin etti son albüm..
Son olarak kesinlikle dinlemenizi önerdiğim,bildiğimiz çoğu gruptan daha teknik bir alt yapıya sahip,hızlı,akıcı,tadından yenmez bir gruptur ensiferum...her ne kadar Türkiye de tanınmasalar da..Alıntıdır..
Evet turkıyede pek tanınmasada dınlenmesı gereken muthıs bır gruptur ve butun parcaları bırbırınden guzel hıc bırınde vasat bır parca bulmak ımkansız bır sey.