Arama


styleofdagger - avatarı
styleofdagger
Ziyaretçi
6 Mart 2009       Mesaj #4
styleofdagger - avatarı
Ziyaretçi
Kisaca açiklamak gerekirse Newton'un 1. kanunu eylemsizlik, 2. kanunu momentumun zamana göre degisimi kuvveti verir, 3. kanunu ise etki-tepki prensibidir.

NEWTON'UN HAREKET KANUNLARI


Newton'un 1. kanunu:
Disaridan uygulanan bir kuvvetin etkisinde olmayan bir cisim durgun halde (hareketsiz) yada sabit bir hizla hareket eder.Hizin sifir olmasi ivmenin sifir olmasini gerektirir.Böylece;
F=0 ise a=0 olmalidir.

Newton'un 2. kanunu
Cismin momentumunda zaman göre degisme orani,cisme etkiyen kuvvetle dogru orantilidir.M kütle, v vektörel hiz olmak üzere momentum Mv seklinde tanimlanir.
F=K [d/dt] (mv)=KM [dv /dt]=KMa
olur.Buradaki esitliklerde M sabit olarak alinmistir.Birim sistemimizde K=1 olacak sekilde düzenleme yapilirsa M kütlesi gram (gr), a ivmeside santimetre bölü saniye kare (cm/sn2) cinsinden ölçülür,bu durumda F din olacaktir.Bu birimlerden yararlanilarak ,bir din'i bir gramlik kütleye bir santimetre bölü saniye karelik ivme veren kuvvettir, seklinde tanimlayabiliriz.Uluslararasi birim sistyeminde ise M kütlesi kilogram (kg), a ivmesi ise metre bölü saniye kare (m/sn2) ve F kuvvetide Newton [N] cinsinden ölçülür.Ayni sekilde bir newton,bir kilogram kütleye bir metre bölü saniye karelik ivme veren kuvvet olarakda tanimlanir.
1N=103 g 100 cm/sn2 =105 din
Böylece; F=[d/dt] Mv yazabiliriz.
dM/dt=0 olursa;
F=Ma bulunur.
Newton'un 3. kanunu:
Iki cisim arasinda olusan etkilesmedebirici cismin ikinciye etkidigi F21 kuvveti,ikincinin birinciye etkidigi F12 kuvvetine esit ancak zit yönlüdür;
F21= - F12
Newton'un üçüncü kanunu momentumun korunumunun temelidir.