Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
8 Mart 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Formatlanmış Harddisk'ten Verileri Kurtarmak - Data Recover with Easy Recovery Professional


Bilgisayar dünyasında belkide en sık karşılaşılan ve mağdur olunan sorun, kişisel dosyaların ( resim, müzik , video , excel , word vb. ) herhangi bir sebepten ötürü kaybolmasıdır. ( format , sistem yenileme , silme ) . Kaybolan dosyalar özel dosyalar olabileceği gibi bir şirketin çok önemli verileri de olabilir. Teknik servis işi yaptığım yıllarda bir çok müşterime bu hizmeti verdim. Ve aslında sanıldığı kadar zor bir işlem değil. Zira sadece bu alan üzerine geliştirilmiş bir çok program mevcut. Hiç şüphesiz bir çok farklı methodu vardır. Örneğin labaratuarlarda havasız ortamda yapılan Recovery işlemleri var. Tabi daha profesyonel kişiler ve daha kritik durumlar için. Gerekli bedeli ödedikten sonra tabiki.

Bu kadar masrafa girmek istemiyoruz ama format atılan bilgisayardan silinen fotoğraflarımızı kurtarmak istiyoruz? Ne yapmamız lazım. Önce BURDAN ( rar pass: Kullan.Net - indir,download,yukle,Program indir,oyun indir,Dvdrip,mp4,film,ripli oyun )Easy Recovery profesional 6.3 ü download edip sistemimize kuruyoruz. Ve adım adım arama kurtarma operasyonuna başlıyoruz.

recover 1Easy Recovery programını çalıştırıyoruz. Açılan ana ekran yukardaki resim gibidir. Sol taraftaki menüden "Data Recovery" yi tıklıyoruz. Karşımıza şöyle bir ekran çıkıyor;

recovery 2Bu panelde yapabileceklerimiz şöyle sıralanır;

-Advanced Recovery : Gelimiş veri kurtarma
- Format Recovery : Formatlanmış sürücülerden veri kurtarma
- Resuma Recovery : Daha önce yaptığımız ve sonuçlarını kaydettiğimiz kurtarma işlemine devam etmek
- Deleted Recovery : Silinmiş Dosyaları Kurtarmak ( format için geçerli değildir )
- Raw Recovery : Herhangi bir dosya sistemine ( Fat , Fat32 , NTFS vb.. ) biçimlendirilmemiş sürücülerden veri kurtarma.
- Emergency Diskette : Kurtarma açılış disketi oluşturma.

Bunlardan bizi ilgilendiren , yani format sebebiyle silinen resimlerimi geri yüklemek, Format Recovery yi seçiyoruz. Şu panel çıkıyor karşımıza ;

recovery 3Burda yapacağımız 2 işlem var.

1. Hangi hard disk bölümüne ( partition ) kurtarma işlemi uygulayacağımızı seçmek. Konumuz resimleri kurtarmak olduğundan daha önce resimlerin durduğu bölümü seçeceğiz. Fakat burda yaşayacağımız sorunlar olabilir. Örneğin formattan sonra harddisk farklı bölümlendirilmiş olabilir. Örneğin 100GB hdd miz olsun. 3 e bölünümüş olarak düşünelim. 30,30,40 olarak. HDD nin ilk hali bu olduğunu varsayım. Fakat formatlarken bu HDD yi 50,50 olarak 2 bölüme ayırmışsak işimiz zora girer. Umudumuzu yitirmiyoruz. Hemen ikinoktanın yanına kapa parantez yapmıyoruz. Başladığımız azimle dewam ediyoruz. Tüm bu durumları göz önünde bulundurarak en uygun bölümü seçiyoruz.

2. Formatlanmış disk bölümünün formattan önceki dosya sistemini seçmek. Eğer bilmiyorsanız NTFS seçin. Çok yaygın olduğundan böyle diyorum. FAT32 veya FAT olarak kullanma ihtimaliniz NTFS den çok daha az günümüzde. Yoksa atmasyon tahmini bilgiye yer yoktur mantığımda.

Bu 2 işlemi başarıyla yaptığınızı varsayarak "NEXT" diyerekı sonraki adıma geçiyoruz.


recovery 4Scanning block size... yazan küçük bir pencere açılacak. İşlemi tamamlamasını bekleyin. Ortalama 30-60sn sürer ( bilgisayar hızıne göre değişebilir ) . Bittikten sonra ;

recovery 5Scanning for files... penceresi açılacaktır. Asıl kurtarma işlemi bu aşamada başlar. 6 farklı bilgi mevcuttur;

1. Processing Block : İşlem yapılan block ve toplam block
2. Geçen süre.
3. İşlem bitimine kalan süre.
4. Bulunan Klasör sayısı
5. Bulunan dosya sayısı
6. Son bulunan Dosya

Bu işlem kurtarma işlemini uyguladığınız harddisk bölümünün büyüklüğüne,sisteminizin hızına, belirlediğiniz arama kriterlerine göre uzun veya kısa sürebilir.Öyle hemen hokus pokus oldu bitti gibi bir işlem beklemeyin. Uzun sürecektir. Ben tüm hdd mi ( 100GB ) 27 saat beklemiştim. tabiki aşırı detaylıydı ve gerçekten gerekli bilgilere ulaşmam lazımdı.

Aramanın herhangi bir aşamasında iptal edebilirsiniz. O ana kadar bulduklarını listeler. İptal etsenizde sonuna kadar beklesenizde sıradaki ekran şekildeki gibi olacaktır ;

recovery 6
Evet. Program HDD yi taramayı bitirdi. O güne kadar , Üretildiği günden bugüne üzerine ne yazılıp çizildiyse karşınızda. Tabiki bu cümle biraz abartı olur. Çünkü bu işlemlerde başarı oranı , formatlanan bölümün üzerine yeni veri yazılıp yazılmamasına göre değişir. Örneğin formatlandıktan sonra çok fazla dosya yazıldıysa o bölüme eski dosyaları kurtarma olasılığı çok düşüktür. Bulsa bile bozuk olabilir. Resimlerinizin yarısı var yarısı yok şeklinde. Veya vesikalık fotoğrafınızın yarısı var ve diğer yarısında o çok sevdiğiniz kurbağa resminin yarısı Msn Happy Kısacası %100 başarı hiç bir program veremez. En azından piyasadaki son kullanıcıya hitap eden programlar yapamaz.

Herneyse. Programa geri dönelim. Sol tarafta bir tree var gördüğünüz üzere. Kurtarma yaptığınız bölümdeki var olan ve daha önce var olan tüm klasörler orda mevcuttur. Sadece bu tree görünümden klasör klasör istediğimizi seçip kurtarabiliriz. Format öncesinden varolan dosyalar genelde "LOSTFILE" klasörü altında görüntülenir. ( genelde diyorum çünkü çoğu yerde "tamamen ordadır" deniliyor. Fakat diğer klasörler içinde de olabildiğini deneyimlerimle sabitledim efendim ) . Bu sizi çok uğraştırır ve zaman kaybettirir. Ayrıca binlerce dosya arasında aradığınız bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir. Konumuz resim bulmaktı. O halde alt kısımdaki "filter" , filtre özelliğinden faydalanacağız. Use filter kutucuğunu işaretleyip, Filter options tan aradığımız dosyanın özelliklerini giriyoruz. İsmini biliyorsak ismini , formatını ( jpg,gif,png,ico,bmp vb.. ) biliyorsak formatını seçiyoruz. Ve filter uyguluyoruz. Milyonlarca dosyadan sadece bizim belirlediğimiz kriterlere uygun olan dosyaları sıralıyor.

Sıralama İşlemi bittikten sonra dosyaların yanındaki kutucuğu işaretliyoruz. Yani üzerinde kurtarma işlemi yapacağımız , geri kazanım yapacağımız dosyaları işaretli hale getiriyoruz..

recovery 7Seçimi bitirdikten sonra next diyerek seçtiğimiz dosyaları geri yükle emrini vermek üzere "next" diyoruz. Program öyle kafasına göre bir yere kaydetmiyor tabiki. Şu ekrandan;

recovery 8"nereye kaydedeyim patron?" diyor. Gerekli talimatı veriyoruz ve onaylıyoruz. "Format yüzünden kaybettiğimiz ve ardından çok üzüldüğümüz resimlerimizi geri yükleme" işlemi;
recovery 9gibi bir ekranla tamamlanıyor. Çok dosya seçtiyseniz bu ekranla bol bol bakışacaksınız demektir. Ama kaybedilen fotoğraflar bu sıkıntılı ve "acaba kurtaracak mı?" sorusuyla dolu dakikaların sonunda sizin olacak.

İşlem sonunda yaptığı şeyleri sıralayan detaylı bir rapor sunacak size. Done diyip geçiştirin efendim.Son olarak ta soracak " Patron arama sonuçlarını kaydedeyim mi?. Belki sonra yine incelemek istersin?" .. Suratı şu ifadeyi takınır ;

recovery 11Bu sizin bileceğiniz iş. Kaydetmekte fayda var. Belki geç saate kadar sürer tarama. Ve işlem bittiğinde uykunuz kayıp fotoğraflardan daha önemli hale gelebilir.

Tüm bunlar bittikten sonra sıra geldi özlemini çektiğimiz fotoğraflarımıza kavuşmaya. Nereye kaydedeyim dediğinde seçtiğiniz klasörü hatırlıyorsunuzdur umarım Msn HappyUnuttuysanız önemi yok. Tekrar aynı işlemleri yaparsınız Msn Happy)

Bakın ben sırf bu post için yaptırdığım tarama-kurtarma operasyonunda kurtardığım dosyaları tam olarak söylediğim klasöre atmışım. Kurtarılan,geri yüklenen dosya ve klasörleri "LOSTFILE" isimli bir klasörün içine atıyor program. O sebepten unuttuysanız bile LOSFILE diye bir arama yaptırırsanız bilgisayarda hemencik bulursunuz efendim.


recovery 12
kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Quo vadis?