Arama


tari001 - avatarı
tari001
Ziyaretçi
8 Mart 2009       Mesaj #3
tari001 - avatarı
Ziyaretçi
Brezilya kültürünün önemli bir öğesini oluşturduğu için;

CAPOEIRA

Capoeira; temelinde savunma sanatı bulunan, aynı zamanda müzik, akrobasi, dans, tiyatro gibi görsel ve işitsel öğeleri de barındıran çok geniş bir kültürdür. Günümüzde Capoeira bu öğeleri birleştiren bir spor, çok kesin kurallara bağlı olmayan bir savunma sanatı ve Brezilya'nın yaşayan bir kültürü olarak yayılmaya devam etmektedir. Capoeira kültürünü diğer savunma sanatlarından ayıran en büyük özelliği, müzik, akrobasi ve dansı savunma sanatıyla birleştirmesidir.

Tarihi

16. yüzyılda, tarım faaliyetlerinde çalıştırılmak için Portekiz tarafından, Güney Afrika'dan Brezilya'ya getirilen kölelerin, çalışma koşullarına ve sahiplerine karşı bir isyan şeklinde oluşturdukları bir dövüş ve savunma sanatıdır. O dönemde kölelerin efendilerine karşı çıkmaları kesinlikle yasak olduğu için, köleler çalışmalarını, müziğin eşliğinde bir dans olarak göstermiştir. Capoeira içinde çeşitli akrobasi figürlerini de barındırmaktadır. Bu nedendendir ki, Capoeira'ya tam olarak bir dövüş ya da savunma sporu, veya dans olarak bakılamaz. Onu en iyi tanımlayan söz, başlı başına bir kültür ögesi olduğudur.

19. yüzyılda köleler özgürlüğüne kavuştuktan sonra, Capoerista lar (Capoeira öğrencileri ve ustaları) orduda yer almaya başlamış, devlet adamlarının korumalığına getirilmiştir. Ancak Capoeira'nın amacı dışında, sokak kavgalarında kullanılmaya ve bir güç gösterisine dönüşmeye başlamasıyla, Brezilya hükümeti Capoeira çalışmalarını yasaklamıştır. Bundan sonra Capoerista lar kendi aralarında, yasal olmayan yollarla çalışmalarını sürdürmüş, polisten gizlenmek amacıyla da kendi aralarında takma isimler oluşturmuşlardır (örn; Morena (esmer kız), Montana (kalıplı, güçlü) ).

20. yüzyılın başlarında, ünlü bir mestre nin (Capoeira ustası) çabaları sonucunda Brezilya hükümeti yasağı kaldırmıştır. O zamandan beri Capoeira dünyanın birçok ülkesine, Türkiye de dahil olmak üzere, yayılarak gelişmesini sürdürmüştür.