Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
01:19, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Perşembe, 11 Aralık 2025 - 01:19
Arama
MaviKaranlık Forum
Atatürk ve Eğitim
-
Tek Mesaj #5
ThinkerBeLL
VIP
VIP Üye
9 Mart 2009
VIP
VIP Üye
Atatürk ve Eğitim
Sonuç
Atatürk, Türk eğitim tarihinde çok önemli bir yer tutar. Çünkü O, bazı aydınlarımızca kısmen farkına varılsa da ayrıntılı, doğru, sistemli, kesin teşhisi konulamayan felaketlerimizin sebeplerim, bunların eğitimle ilişkilerim çok iyi görmüş ve göstermiştir. Bunlardan hareketle O, yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti için yeni bir eğitim felsefesi ve politikası benimsemiş ve eğitimimizde, en zor fakat en gerekli atılımları gerçekleştirmiştir.
Atatürk'ün öğretmenlere ve hepimize verdiği görevleri, eğitime gösterdiği amaçları her an hatırımızda tutmamız gerekir. Bunlar akılcı, insancıl, çağdaş, millî bir Türk eğitiminin temel ilkeleridir. Onları unutup savsakladığımız zaman, büyük zararlar göreceğimizde hiç kuşku yoktur. Onları içtenlikle, gereği gibi uyguladığımız zaman ise milletimizin gelişme ve yükselmesi kesinlikle gerçekleşecektir.
Bu nedenle, O'nun eğitimle ilgili gözlem ve teşhislerini, öneri ve isteklerini tekrar tekrar okumak, iyice öğrenmek ve onların gösterdiği doğrultuda hareket etmek, başta öğretmenler, eğitimciler, öğrenciler, devlet adamları olmak üzere herkesin görevidir. Bunu yaparken de çoğu kez yorumlardan kaçınmalıdır. Çünkü Atatürk düşüncelerim çok açık ve anlaşılır biçimde ortaya koymuştur. O'nu doğrudan kendi düşüncelerinden tanımak son derece öğretici ve zevklidir.
[1]
[1] Akyüz Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi Ankara : Türk Tarih Kurumu Basımevi, c. IV , 1987, s. 89
KAYNAKLAR
AÇIKALIN, Şule Eğitim Liderliği Ders Notları Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1992
ADEM, Mahmut Ulusal Eğitim Politikamız ve Finansmanı Ankara: A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, No: 172, 1993
Atatürkçü Düşünce Işığında Eğitim Politikamız Eğitim Politikası Ankara: 1995
AKSOY, Ömer Asım Atatürk'ün Halkçılık Anlayışının Eğitimdeki önemi Ne Olmuştur? Türk Eğitim Derneği V. Eğitim Toplantısı, Ankara 4-6, 11 1981 Atatürk ve Eğitim Ankara: TED Yayını, No:5, 1981
AKYÜZ, Yahya Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 1993'e) İstanbul: Kültür Koleji Yayınları Eğitimde Arayışlar Dizişi: 4, 1994
AKYÜZ, YAHYA: Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 1985’e), Ankara, 1985, 2. Bs., 462 s.
AKYÜZ, YAHYA: Atatürk'ü Yetiştiren Öğretmenlerden Birkaçı, Atatürk Devrim ve Eğitim Sempozyumu (Nisan 1981), Ankara, 1981, s. 109-122 (A.Ü. Eğitim Bil. Fak. Yay.)
ATATÜRK’ÜN Söylev ve Demeçleri, Ankara, 1961-1963, 3 C. (Haz. Nimet Arsan). Türk'ün Altın Kitabı, Gazi'nin Hayatı, İstanbul, 1928.
CEBESOY, ALİ FUAT: Sınıf Arkadaşım Atatürk, İstanbul, 1967, 1743.
ERDEM, Ali Rıza. Eğitimin Gerekliliği Bilgi Çağında Eğitim. Yıl:3, Sayı:6, Ocak-Şubat-Mart 1996 Bir Eğitim Lideri Atatürk (Eğitim Liderliği Ders Ödevi) Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Ocak 1993
ERTÜRK, Selahattin. Eğitimde Program Geliştirme Ankara: Yelkentepe Yayınları, 1972
FEYZİOĞLU, NEYZİ: Öğretmenin Sorumluluğu ve Toplum, Milliyet, 9 Ekim 1978 (Atatürk'ün Kayseri Lisesinde Fizik öğretmeni Abdullah Efendinin dersine girmesi hakkında).
FEYZIOGLU, Turhan ve Diğerleri Atatürk Yolu Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayını, 1987
FÎDAN, Nurettin. ERDEN, Münire Eğitim Bilimine Giriş Ankara: Repa Yayınları, 1989.
GÖKSEL, BURHAN: Atatürk'ün Eğitim Konusundaki Görüşleri ve Misak-ı Maarif, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Temmuz 1985, Sayı 3, C. 1, s. 921-958.
KOCATÜRK, ÜTKAN: Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, Ankara. 1984, 3. Bs., 374 s.
OĞUZKAN, Ferhan. Eğitim Terimleri Sözlüğü Ankara. Türk Dil Kurumu Yayını, 1974.
ÖZCAN, Demirel Eğitim Terimleri Sözlüğü. Ankara: Usem Yayınları No: 10,1993
ÖZÇELİK, Durmuş Ali. Eğitim Programları ve Öğretim Ankara: ÖSYM Yayınları, No: 8, 1989
ÖYMEN, HIFSIRRAHMAN RAŞİT: Atatürk'ün Saygı ile Andığı öğretmeni Naki Yücekök, Eğitim Hareketleri, Kasım-Aralık 1971, c. 17, Sayı 200-201, s. 1-5.
PASİNLER, GALİP: Meslek ve Vazife Aşıkı Bir Maarifçi, Akşam, 13 Aralık 1938, s. 9 (Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi hakkında).
Su, KAMİL: Atatürk Bir Tarih Dersinde, Belleten, Ocak 1981, c. XLV/I, Sayı 177, s. 419-436 (Atatürk'ün Ocak 1933'te Balıkesir Lisesi'nde Tarih dersine girmesi hakkında).
TAYMAZ, Haydar. Hizmet içi Eğitim Ankara: Pegem Yayınları No:3, 1993
UNAT, FAİK REŞİT: Atatürk’ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi ve .Okulu, Eğitim, Mart 1963, C. 1. Sayı 3, 5.38-42.
UNAT, FAİK REŞİT: Atatürk'ün öğrenim Hayatı ve Yetiştiği Devrin Millî Eğitim Sistemi, Atatürk Konferansları (Türk Tarih K. Yay.), I, Ankara, 1964 ("Resimler" kısmında Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi'nin bir fotoğrafı ve Atatürk'ün çeşitli okullarda aldığı notları gösteren dört adet belge vardır.).
ÜLKÜTAŞIR, M. SAKİR: Atatürk ve Harf Devrimi, Ankara, 1973.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Kapat
Saat: 01:19
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...