Arama

Atatürk ve Eğitim - Tek Mesaj #5

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Mart 2009       Mesaj #5
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Atatürk ve Eğitim

Sonuç

Atatürk, Türk eğitim tarihinde çok önemli bir yer tutar. Çünkü O, bazı aydınlarımızca kısmen farkına varılsa da ayrıntılı, doğru, sistemli, kesin teşhisi konulamayan felaketlerimizin sebeplerim, bunların eğitimle ilişkilerim çok iyi görmüş ve göstermiştir. Bunlardan hareketle O, yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti için yeni bir eğitim felsefesi ve politikası benimsemiş ve eğitimimizde, en zor fakat en gerekli atılımları gerçekleştirmiştir.
Atatürk'ün öğretmenlere ve hepimize verdiği görevleri, eğitime gösterdiği amaçları her an hatırımızda tutmamız gerekir. Bunlar akılcı, insancıl, çağdaş, millî bir Türk eğitiminin temel ilkeleridir. Onları unutup savsakladığımız zaman, büyük zararlar göreceğimizde hiç kuşku yoktur. Onları içtenlikle, gereği gibi uyguladığımız zaman ise milletimizin gelişme ve yükselmesi kesinlikle gerçekleşecektir.
Bu nedenle, O'nun eğitimle ilgili gözlem ve teşhislerini, öneri ve isteklerini tekrar tekrar okumak, iyice öğrenmek ve onların gösterdiği doğrultuda hareket etmek, başta öğretmenler, eğitimciler, öğrenciler, devlet adamları olmak üzere herkesin görevidir. Bunu yaparken de çoğu kez yorumlardan kaçınmalıdır. Çünkü Atatürk düşüncelerim çok açık ve anlaşılır biçimde ortaya koymuştur. O'nu doğrudan kendi düşüncelerinden tanımak son derece öğretici ve zevklidir. [1]

[1] Akyüz Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi Ankara : Türk Tarih Kurumu Basımevi, c. IV , 1987, s. 89

KAYNAKLAR
  • AÇIKALIN, Şule Eğitim Liderliği Ders Notları Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1992
  • ADEM, Mahmut Ulusal Eğitim Politikamız ve Finansmanı Ankara: A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, No: 172, 1993
  • Atatürkçü Düşünce Işığında Eğitim Politikamız Eğitim Politikası Ankara: 1995
  • AKSOY, Ömer Asım Atatürk'ün Halkçılık Anlayışının Eğitimdeki önemi Ne Olmuştur? Türk Eğitim Derneği V. Eğitim Toplantısı, Ankara 4-6, 11 1981 Atatürk ve Eğitim Ankara: TED Yayını, No:5, 1981
  • AKYÜZ, Yahya Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 1993'e) İstanbul: Kültür Koleji Yayınları Eğitimde Arayışlar Dizişi: 4, 1994
  • AKYÜZ, YAHYA: Türk Eğitim Tarihi (Başlangıçtan 1985’e), Ankara, 1985, 2. Bs., 462 s.
  • AKYÜZ, YAHYA: Atatürk'ü Yetiştiren Öğretmenlerden Birkaçı, Atatürk Devrim ve Eğitim Sempozyumu (Nisan 1981), Ankara, 1981, s. 109-122 (A.Ü. Eğitim Bil. Fak. Yay.)
  • ATATÜRK’ÜN Söylev ve Demeçleri, Ankara, 1961-1963, 3 C. (Haz. Nimet Arsan). Türk'ün Altın Kitabı, Gazi'nin Hayatı, İstanbul, 1928.
  • CEBESOY, ALİ FUAT: Sınıf Arkadaşım Atatürk, İstanbul, 1967, 1743.
  • ERDEM, Ali Rıza. Eğitimin Gerekliliği Bilgi Çağında Eğitim. Yıl:3, Sayı:6, Ocak-Şubat-Mart 1996 Bir Eğitim Lideri Atatürk (Eğitim Liderliği Ders Ödevi) Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Ocak 1993
  • ERTÜRK, Selahattin. Eğitimde Program Geliştirme Ankara: Yelkentepe Yayınları, 1972
  • FEYZİOĞLU, NEYZİ: Öğretmenin Sorumluluğu ve Toplum, Milliyet, 9 Ekim 1978 (Atatürk'ün Kayseri Lisesinde Fizik öğretmeni Abdullah Efendinin dersine girmesi hakkında).
  • FEYZIOGLU, Turhan ve Diğerleri Atatürk Yolu Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayını, 1987
  • FÎDAN, Nurettin. ERDEN, Münire Eğitim Bilimine Giriş Ankara: Repa Yayınları, 1989.
  • GÖKSEL, BURHAN: Atatürk'ün Eğitim Konusundaki Görüşleri ve Misak-ı Maarif, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Temmuz 1985, Sayı 3, C. 1, s. 921-958.
  • KOCATÜRK, ÜTKAN: Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, Ankara. 1984, 3. Bs., 374 s.
  • OĞUZKAN, Ferhan. Eğitim Terimleri Sözlüğü Ankara. Türk Dil Kurumu Yayını, 1974.
  • ÖZCAN, Demirel Eğitim Terimleri Sözlüğü. Ankara: Usem Yayınları No: 10,1993
  • ÖZÇELİK, Durmuş Ali. Eğitim Programları ve Öğretim Ankara: ÖSYM Yayınları, No: 8, 1989
  • ÖYMEN, HIFSIRRAHMAN RAŞİT: Atatürk'ün Saygı ile Andığı öğretmeni Naki Yücekök, Eğitim Hareketleri, Kasım-Aralık 1971, c. 17, Sayı 200-201, s. 1-5.
  • PASİNLER, GALİP: Meslek ve Vazife Aşıkı Bir Maarifçi, Akşam, 13 Aralık 1938, s. 9 (Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi hakkında).
  • Su, KAMİL: Atatürk Bir Tarih Dersinde, Belleten, Ocak 1981, c. XLV/I, Sayı 177, s. 419-436 (Atatürk'ün Ocak 1933'te Balıkesir Lisesi'nde Tarih dersine girmesi hakkında).
  • TAYMAZ, Haydar. Hizmet içi Eğitim Ankara: Pegem Yayınları No:3, 1993
  • UNAT, FAİK REŞİT: Atatürk’ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi ve .Okulu, Eğitim, Mart 1963, C. 1. Sayı 3, 5.38-42.
  • UNAT, FAİK REŞİT: Atatürk'ün öğrenim Hayatı ve Yetiştiği Devrin Millî Eğitim Sistemi, Atatürk Konferansları (Türk Tarih K. Yay.), I, Ankara, 1964 ("Resimler" kısmında Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi'nin bir fotoğrafı ve Atatürk'ün çeşitli okullarda aldığı notları gösteren dört adet belge vardır.).
  • ÜLKÜTAŞIR, M. SAKİR: Atatürk ve Harf Devrimi, Ankara, 1973.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!