Arama


SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
12 Mart 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
İletişim tarihinde devrim yapan elektronik postayı Ray Tomlinson adında MIT mezunu bir mühendis buldu. Tomlinson, ilk e-postayı 1971 yılında gönderdi. Tomlison, “E-posta toplumu değiştirmedi, sadece daha fazla iletişim kurmalarını sağladı” diyor.
E-Postayı bulma sürecini şöyle anlatıyor:
“E-Postayı bulmam dört-beş-altı saatimi falan aldı. O süreyi de bir-iki haftaya yaydım. Boş zamanım olduğunda çalıştım. Elimizde, bir bilgisayara mesaj göndermemizi sağlayan bir sistem vardı ve ondan çok faydalanıyorduk. Peki dedik, ya başka bir bilgisayar başında başka birisine mesaj yollamak istesek? Ülkenin diğer ucunda olan birine mesela? Telefon gibi ama cevap vermek için telefonun başında beklemek zorunluluğu olmayacaktı. Fikir hemen beğenildi ama her şey internet erişimi olan insanların sayısına bağlıydı. Programın yaratılış aşamasını kağıda bile dökmedim. 1993′te birileri e-postanın nerede başladığını sormaya başladı. Programı ben yapmıştım ama sonra pek çok insan, programın üzerine yeni fikirler eklemişti.”

“E-Posta’nın babası” olarak tanımlanan Amerikalı mühendis Ray Tomlinson ilk e-postayı 1971 yılında Cambridge’de gönderdi. İlk mesajda ne yazdığını tam olarak hatırlamayan Tomlinson e-posta işaretini de “@” olarak seçen isim…
Sadece 200 satırlık kodlardan oluşan ilk e-posta programı günümüzde kullanılan ve binbir çeşit özelliği bulunan programların atasıydı. “Programı test etmek için bir makineden diğerine bir mesaj gönderdim. Sanırım mesajda QWERTYIOP ya da ona benzer bir şey yazıyordu” diyen Tomlinson’un programından önce de bilgisayarlar arasında dosya transferini sağlayan programlar vardı ancak yetersizdi.
Elektronik posta kaç yılında Türkiye’ye geldi?
Elektronik posta Türkiye’ye, Türkiye Elektronik Posta Sistemi (TÜRKEP) ile 1993 yılında gelmiştir. Sistem, başlangıçta 5.000 kullanıcı kapasitesiyle hizmet vermeye başlamıştır.